ARAD. Am început documentarea acestui articol încă de la sfârşitul lunii iulie, când am transmis Arhiepiscopiei Aradului o cerere de informaţii publice, în baza Legii 544/2001. Am adresat cinci întrebări legate de ocuparea prin concurs a unor posturi vacante de preot la parohii din judeţul Arad. Subiectul ne-a interesat cu atât mai mult cu cât în această perioadă, în contextul pandemiei de coronavirus, legea prevede interzicerea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante. În plus, în mediul public circulă tot felul de legende despre modul în care sunt vacantate cu dedicaţie unele parohii sau despre preţul plătit pentru ocuparea lor. Pentru a nu da curs fantasmagoriilor, ni s-a părut firesc să ne adresăm Arhiepiscopiei, că doar aceasta e instituţia care rânduieşte lucrurile în domeniu!
Cum spuneam, am pus cinci întrebări. După un schimb de e-mail-uri şi de telefoane, am primit răspunsul în 12 zile. Dar s-a răspuns doar parţial şi evaziv întrebărilor noastre. Am crezut că din neatenţie, neştiinţă sau nepăsare. Motiv pentru care am revenit cu întrebări suplimentare pe aceeaşi temă „pentru a nu lăsa loc de neclarităţi şi interpretări” – după cum le-am şi precizat celor de la Arhiepiscopie. Se pare, însă, că noile întrebări nu le-au prea plăcut. Spunem asta pentru că nici acum, la 30 de zile după ce le-am transmis, nu am primit vreun răspuns la ele. Asta în ciuda faptului că vineri, 4 septembrie, ni s-a promis că „luni vi-l trimit, că nu mai sunt la birou” (pr. Vasile Cucu, secretar eparhial). Iar când am întrebat luni seara unde e răspunsul, nu ni s-a mai răspuns nimic. Deh, tăcerea e sfântă! Sau e vorba doar de sfidarea laicilor?
În loc de răspunsuri, însă, am avut parte de presiuni. Personaje mai mult sau mai puţin importante din urbe ne-au contactat pentru a ne aborda în legătură cu articolul de faţă.
Iar această situaţie – la originea căreia stau clerici – nu prea se încadrează în linia preceptelor bisericeşti. Şi această situaţie (cu totul jenantă, altfel) ne încurajează să presupunem că nu neatenţia, neştiinţa sau nepăsarea au stat la baza răspunsurilor evazive sau incomplete ale Arhiepiscopiei, la prima noastră serie de întrebări. Această situaţie, adăugată tăcerii Arhiepiscopiei la cea de a doua serie de întrebări, ne obligă să ne gândim de două ori înainte de a cataloga drept fantasmagorii poveştile strâmbe cu preoţi spuse, uneori, chiar la uşa bisericii.
Întrebări şi (ne)răspunsuri
Vă propunem, mai jos, să aflaţi care sunt întrebările iniţiale adresate de Jurnal arădean/ Aradon Arhiepiscopiei, răspunsurile primite, dar şi precizările pe care le-am formulat ulterior şi întrebările suplimentare (la care nu am mai primit răspuns).
1.Câţi preoți au fost instalați în cadrul Arhiepiscopiei Aradului începând din luna aprilie până în prezent? În ce parohii?
Începând cu luna iunie au fost vacantate posturi clericale din mediul urban, 4 şi mediul rural, 12. Posturile clericale vacante au fost ocupate prin concurs de dosare şi prin transfer. Un număr de 9 preoţi au fost instalaţi la parohii de către Părinţii Protopopi de la Protopopiatele de care aparţin aceste parohii, urmând ca în luna august a.c., să fie instalaţi un număr de 4 preoţi. Urmarea vacantării începând cu luna iulie a altor posturi clericale (conform listei de parohii vacante de pe site-ul Arhiepiscopiei Aradului) au rezultat un număr de 8 posturi vacante din care 4 sunt ocupate şi preoţii vor fi instalaţi în parohii în decursul lunii august, conform prevederilor art.123 alin.(1)-(4) din Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române.
*Am solicitat date privind numărul preoţilor instalaţi începând din luna APRILIE. Aţi prezentat date începând din luna IUNIE. Asta înseamnă că din aprilie până în iunie nu a fost vacantată şi ocupată prin concurs nicio parohie? E corectă această presupunere?
*Am solicitat (şi) nominalizarea parohiilor vacantate. Nu aţi transmis această informaţie (aţi precizat doar câte sunt din mediul urban şi câte sunt din mediul rural). Căutând pe site-ul Arhiepiscopiei „începând cu luna iunie”, am găsit doar 13 parohii vacantate, nu 16 – cum se precizează în răspunsul dvs. Din cele 13 parohii, 3 sunt în mediul urban (Arad-Centru, Arad-Faleza Sud, Arad-Şega I), iar 10 sunt în rural (Zăbrani, Ostrov, Târnova, Beliu, Iermata, Şomoşcheş, Cermei, Agrişu-Mic, Moneasa, Pleşcuţa). E corect?
Diferenţa de 3 parohii (2 în rural, 1 în urban) s-ar putea regăsi într-un anunţ de concurs din luna mai, în care sunt vizate parohiile Secaş, Rădeşti şi Pecica I. E corect?
În ceea ce priveşte parohiile vacantate în luna iulie, ar fi vorba de: Fiscut, Sânpaul, Corbeşti, Seliştea, Iermata, Şilindia, Revetiş, Secaş. E corect? Vă rog să mai precizaţi care sunt cele 4 parohii ocupate.
2.Care sunt situațiile ce au condus la vacantarea posturilor?
Vacantarea posturilor clericale au fost ca urmare a împlinirii vârstei de pensionare a preoţilor şi ca urmare a transferului pe posturile vacante, conform prevederilor art.88 alin (14) şi (15) din Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române.
3.În ce condiții au fost ocupate posturile vacante? (concurs, transfer etc.)
Posturile clericale sunt vacantate pentru transfer sau numire în mediul urban sau rural, transfer prin depunere de dosare şi prin organizarea unui concurs cu probe scrise, orale şi a unei probe practice de slujire, cu tematică din domeniu, conform prevederilor art.124 din Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi a Hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
4.În cazul posturilor ocupate prin concurs, cum a fost posibilă organizarea concursurilor în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus?
Concursul pentru posturile de preot din mediul urban a fost organizat şi s-a desfăşurat în iulie a.c., respectiv data de 28 şi 29, cu respectarea normelor şi măsurilor de igienă şi protecţie stabilite de autorităţi şi în conformitate cu dispoziţiile Statutului pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi a Hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
*Vă rog să transmiteţi câteva date suplimentare.
Întrucât în răspunsul pe care l-aţi transmis faceţi referire doar la data desfăşurării concursului pentru posturile de preot din mediul urban, vă rog să precizaţi când a avut loc concursul pentru posturile de preot din mediul rural.
Întrucât în această perioadă, în contextul pandemiei de coronavirus, legea prevede suspendarea oricărui tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante, presupun că Arhiepiscopia (Biserica) a beneficiat de o derogare. E corectă această presupunere?
Vă rog să precizaţi EXPLICIT care sunt „dispoziţiile Statutului pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi Hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române” (invocate în răspunsul dvs.) în conformitate cu care s-a organizat concursul pentru ocuparea parohiilor vacante. (Prin EXPLICIT înţeleg: numărul hotărârii, data emiterii, numărul articolului, textul prevederii/ paragraful, data intrării în vigoare).
5.Mai există disponibile posturi de preot în acest moment? În ce parohii?
Ca o măsură a transparenţei decizionale, toate posturile vacante clericale sunt afişate pe site-ul Arhiepiscopiei Aradului, aspect notat în articolele de presă ale publicaţiei pe care o reprezentaţi, la Oficiile Protopopeşti din teritoriu şi la Centrul Eparhial.
Pe site-ul Arhiepiscopiei Aradului este publicată lista cu cele 7 posturi vacante începând cu 1 august 2020 şi poate fi consultată de toţi cei interesaţi, iar pentru ocuparea posturilor vacante pot depune dosare de candidare toţi cei care îndeplinesc condiţiile statutare.
Oamenii Bisericii
Răspunsurile Arhiepiscopiei Aradului la prima noastră serie de întrebări sunt asumate de către pr. Silviu Faur, consilier administrativ-bisericesc, şi pr. Vasile Cucu, secretar eparhial – ale căror semnături olografe figureză pe documentul transmis de instituţie către Jurnal arădean/ Aradon. Presupunem că tot lor le aparţine şi decizia de a nu răspunde la cea de a doua serie de întrebări.
Inexplicabila tăcere
Concursurile pentru ocuparea de posturi în instituţiile publice au fost interzise prin lege pe durata stării de alertă. Conform art.27, alin.(3) din Legea nr. 55/15 mai 2020, concursurile pentru ocuparea posturilor sau funcţiilor vacante şi temporar vacante sunt suspendate pe durata stării de alertă. Excepţie de la această regulă fac instituţiile şi autorităţile publice care pot angaja personal fără concurs, în funcţie de nevoile avute şi de prevenirea şi combaterea situaţiei care a generat starea de alertă şi „exclusiv pentru activităţi legate de aceasta, pentru o durată determinată, ce nu poate depăşi 30 de zile de la data încetării stării de alertă”.
Nu ne imaginăm că cineva din Arhiepiscopia Aradului e atât de inconştient încât să-şi asume organizarea unor concursuri fără temei legal. Dar nu putem înţelege de ce Arhiepicopia refuză să precizeze explicit prevederile legale pe baza cărora a organizat concursurile pentru ocuparea parohiilor vacante.
Trimite articolul
X”e” si ei oameni ! nevoile ” e” mari !
Poate va avea curajul odata sa i intrebe cineva si despre apartamentele goale din curtea catedralei, ma refer la cele care apartin de Episcopie, o mare parte din ele au ramas goale, au incasat chirie ani de zile, timp in care nu sa investit in imobile nimic, ma refer la geamuri, la instalatia electrica, etc, au ramas locatarii de ani de zile fara sursa de caldura, fara un horn, sa -ti pui eventual o soba, unii care si au permis au centrale, dar restul au ramas sa se incalzeasca cu ce apuca, adica cu calorifere electrice, si sare siguranta mereu ptr. ca instalatia e de ani buni, veche, vai de ea.
Nimeni nu cere sa ti se zugraveasca in apartament, pe vremuri era o centrala in curte, episcopia a suportat instalatia si caloriferele, acele calorifere vechi de fonta acum stau ruginite in apartamentele parasite, goale de ani buni, centrala nu mai exista, au stat batrani acolo in frig, camere inalte de 5 metri.
-
proprietarul are obligatia si sa zugraveasca si sa mentina cladirea in buna stare. chiriasii se pot adresa Protectiei Consumatorului si Tribunalului. Dar noi, românii, nu dam importanta putinelor drepturi pe care le avem. De aia isi permit unii sa faca ce vor cu noi, pentru ca stiu ca nu reactionam.
-
da măi omule si a doua zi e dat afara din locuinta.
oamenii tac .
Nu le mai da nimeni de la locul de munca apartament cum era inainte de 89………… si bani de cumpărat nu-s .. asa ca…..-
Dacă era cu contract , nu putea fi dat afară a doua zi, este ilegal.
Comunist mai ești, le vrei toate gratis, apartament, mașină… mai nou și vacantele. Se întâmplă în București vacanțe plătite de Firea pensionarilor din banii muncitorilor, că pe ai pensionarilor i-a furat gruparea ce a înscăunat o primărița.
-
nu ai dreptate contractul de acest gen se poate anula cu un preaviz de 3o de zile daca nu se stipuleaza altfel in contract. Asa ca……………..
-
-
-
-
+ chiria de mii de euro care a incasat- o de la CJ pt fostul spital tbc
-
Flamanzii, mai bine tin cladirea goala in loc sa fi lasat din pretul chiriei sau sa fi investit ceva in reamenajarea caldirii. Foamea-i mare la astia. Acu sa-i vad ce fac cu cladirea ca nimeni nu se baga acolo unde au fost zeci de ani radiatii /raze X/ ha!ha!
-
In plus, bacilul lui Koh traieste in zidarie si in tencuiala 100 de ani !
-
-
-
Oare de ce nu rconditioneaza Eopiscopia asta bogara si cladirile din jurul catedralei din piata mare ? cade tencuiala, iese igrasia, cladirea arata mizerabil dar se scot bani buni la Gai si se baga tot acolo in loc sa -si repara cladirile din centru ce arata de rusine. Daca va zgarciti la ce aveti in pungile alea doldora, macar faceti proiecte pt fonduri europene si reparati catedrala si cladirile din jurul ei ! E o rusine de comparam cu Timisoara, Alba, Oradea. Bine ca tot trimiteti bani pe la popii de suflet din manastirile aflate in alte judete ! Aici, Dumnezeu cu mila si cu cereri nesfarsite de bani de reparatii de la enoriasi .
1.de ce patriarhul are asa un salar urias odata ce are totul gratis casa masa imbracaminte masina ( mertan) la scara etc? E un fel de sef de stat sau de ce?
2.daca slujbasii bisericilor ./ .indiferent care/ platesc taxe si impozite pe venituri sau nu caci asa se vorbeste in targ si daca nu de ce? Stie cineva?
Intreb si eu asa ca tot omu, de rand ,nu dau cu parul!
-
1) Pentru ca sunt „înalți funcționari publici”
2) Nu platesc, pentru ca le permite legea sa fie scutiți.
Poate ai iau si pensii speciale.-
Bisericile platesc impozite ca orice alta institutie
Se platesc contributiile pentru salarii
impozitul pe salar
impozite pe cladiri si terenuri, exceptie fac doar cladirea bisericii si casa parohiala, sau daca in una din cladiri functioneaza local de scoala.
impozitele pe venit sa platesc exact ca la orice ONG.
Toate alte taxe care sunt obligatorii pentru orice institutie.Acum depinde cum isi evidentiaza fiecare parohie, protopopiat sau arhiepiscopie veniturile!
In rest zvonurile ca bisericile nu platesc impozit sunt povesti.
Mai sus am enumerat cazurile de scutiri.
Dar nu scutirile sunt importante ci corectitudinea introducerii in contabilitate a veniturilor.In ceea ce priveste privilegiile marilor ierarhi nu ma pronunt!
-
-
Contribuabil, tema e Arhiepiscopia Aradului unde se stie de zeci de ani ca se platesc sume grase pentru o parohie bine situata, ca este o echipa de popi abuzivi imbatraniti in rele si mentinuti in functii inalte de arhiepiscop. Caci nu se stie cu il au la mana respectivii.Ne-am bucurat noi, ăștia normalii ce mergem la biserica fara a fi habotnici si cu minti spalate, cand a fost numit un episcop- vicar. Dumnealui se straduieste sa indrepte lucrurile, dar gasca de popi batrani ce si-au facut un nume si averi pe principii mafiote e tare. Se plateste pentru parohie, cei fara chemare, dar aiuriti de cap sa mearga in manastiri de un popa cu sapte fete lacom si prefacut de la capela teologiei dau si ei bani ca zestre la manastirile respective. Sunt aiuriti de cap sa dea sume importante si cei carati de oamenii acestui popa viclean pe la Oașa, Găbud, Vața,Nera,la manastiri amice din sudul tarii. Sunt locuri isolate de ochii lumii, cu intrare exclusivista,unde ,,sfintiile,, lor stranuta de nu ridica biserici si case pt personal marete cu dotari de lux. ca doar jura sa traiasca in modestie si saracie, sa munceasca si sa se roage. Dar ei lasa la munca smeritii pacatosi ca ei trag la agioase in chilii pana pute locul sub ei, de nespalati si lenesi. Vor manastiri unde sa trimita carnea de tun de pe la parohiile atotvazatorilor ca popa Ștefan din Arad cel fals, sa cotizeze si sa lucreze in folosul unor popi amici cu el, la fel de vicleni, lacomi, imbogatiti pe seama naivilor.
STATUTUL PENTRU ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA BISERICII ORTODOXE ROMÂNE
Despre personalitatea juridicã
Art. 41- (1) Patriarhia, mitropolia, arhiepiscopia, episcopia,vicariatul, protopopiatul (protoieria), mânãstirea si parohia sunt persoane juridice de drept privat si utilitate publicã, cu drepturile si obligaþiile prevãzute de prezentul statut.
-
ok, daca sunt persoane juridice de drept privat atunci de ce solicita si accepta bani de la stat? vreau si eu la firma mea sa capat bani, in special acum in contextul pandemiei. Iar cu banii respectivi ce fac? scopul religiei si al bisericii este sa spuna despe Mantuitorul, sa ajute oamenii moral si psihic. Cand colo, preotii ridica turle pe catedrale sa nu se lase mai prejos decat catolicii de la teatru.
Ca multe drepturi mai aveti… -
Cum poti fi de drept privat pe banii contribuabililor !?
Aoleu, sarimiar ochii
Sa nu vad cat fura popii…
Ada Milea, Aoleu.
Sa intelegem ca s-au suparat preotii care au fost obligati, conform prevederilor legale, sa se pensioneze?
Trebuie sa faceti o investigatie mai amanuntita in cazul arhiepiscopiei, multe surprize se vor ivi
-
Asa e Sergiu ! Sa se cerceteze si cum de s-a admis ridicarea in curtea facultatii de teologie a unei biserici cu dedicatie si cu obligativitatea de a pune acolo la slujire fara examene, stagii sau altele pe Negreanu Stefan ? Rudele imbogatite, socrul, sau cine a avut un greu cuvant de spus la aceasta ilegalitate ? Rangurile si functiile primite ulterior de acest asa-zis preot-Negreanu Stefan- tin tot de traficul de influenta si de daniile smulse de acesta de la enoriasii sai cu dare de mana pe care-i jumuleste ca pe gainile oparite intre două predici elitiste si doua slujbe din acelea oculte ? Caci ele sunt specialitatea sa, ajutat de stolul de imbrobodite dresate de el in acest scop .
Diana . te-a pus vre-un preot curand pensionat cu angajamente pe la fosta securitate sa intrebi? nu de alta dar poate ar trebui ca anumite persoane sa stie ca mai vine o vreme cind trebuie sa si iesi la pensie . sau ti se pare normal ca unul sa aibe cumul de functii si altul sa stea pe tusa ?
-
daca ai cere cu aceasi insistenta inlocuirea medicilor, functionarilor, securistilor si a politicienilor batrani, te-as crede cinstit. pana atunci esti cam ipocrit
-
tocmai despre asta e vorba. Un popa care a avut angajament la securitate si care pina la urma a ajuns la ceasul pensionarii a ramas sa se tina de scaun si sa toarne la Diana. Asta e realitate desteptaciune! da e vehementa in a pensiona cartitele securiste !!! Vrei mai multe date?
-
inteleg punctul tau de vedere. mea culpa 🙁
-
-
De ceva timp aveti subiecte de stiri mult mai diverse si importante. Articole din ce in ce mai documentate. Cu alte cuvinte, incepeti sa faceti lucruri serioase!
Întrebarea mea este de ce se scot parohiile pe umbra el din care nu înțelegi nimic fata de alte episcopii care dau explicații clare care este urban care este rural care este pentru concurs , care este pentru transfer (preot cu vechime minima de 5 ani) care este prin numire (pt absolvenți) vezi alte episcopii care dau detalii concrete să înțeleagă orice nestiiutor.(episcopia Aradului ii place haosul) Din păcate aveam mari speranțe că se va schimba ceva la Arad , s-a schimbat doar tabăra celor care iau decizii după bunul lor plac nu după valoare, dreptate și adevăr!
Să ne mai miram ?!?
Bine că avem Trinitas și Glasul Cetății unde se laudă ei pe ei că și Ceaușescu pe productivitate însă cel împușcat avea cu ce se lauda !
Părinții au mâncat agurida și copiilor li s-au screvejit dinții!
-
1 Îmi place.Vorbiti,cu deosebit respect,despre propria persoana,sau,ați scris acest articol in asociere?2.Din lipsa de cititori,murdăriți cu propriile neliniști,neîmpliniri,neputințe,mizerii,singura instituție,refugiu ,mai ales acum,in pandemie,BISERICA.Ai ceva,strict personal,împotriva Ortodoxiei?Nu ai aflat încă,până la vârsta asta,că ,pentru ce nu ști nu suferi,și,nu toate adevărurile ne sunt de folos?Dacă tăceai,filozoafa rămâneai și,da,tăcerea e de aur.Ti-am spus asta,și la articolul”când inconstienta nu are limite”(aprox)Acolo,aveai treabă cu pensionarii care,erau la cumpărături,deodată cu maria-ta.Te invit acum,căci ,încă e pandemie,sa le sugi,inclusiv tatălui tău,pensia,sa nu mai poată merge la cumpărături,ci,doar la SFANTA BISERICA.
Credea cineva că biserica e „sfântă”? Nici pomeneală! Cei mai mulți preoți și ierarhi profită de naivii enoriași ca să-și facă mendrele cum vor ei. Dar nu-i prost cine ia, e prost cine dă! A plecat Bupte, a venit Emilian, iar năravurile au rămas. Timotei e depășit complet de situație și nu mai are nicio putere, e doar de decor.
-
Așa este
drept acum in vremuri de corona le-a venit vremea sa se pensioneze… ca la Fecioara Maria cand ia venit sorocul sa nasca.
dehhh, nu va cred, v-a lovit frica in freza de popi pensionati. Dupa ce traiesti o viata alaturi de Divinitate/Dumnezeu, ti-e frica sa ’emigrezi’ la el cu totul???
Stalin avea o scuza cand epura peotimea Dumnezeu ar trebui sa fie fericit ca eu ii populez cerul. nu vad de ce sa fie suparat pe mine!?
Domnule ziarist,
Faceți o anchetă la Tarnova da vedeți cum s-a pus noul preot și dacă aveți curaj scrieți să vedem și noi locuitori dacă a fost prins cu ocaua mică și preotul că primarul a fost prins!
Cu respect
Boldea
Pornind de la raspunsul formulat de ARHIEPISCOPIA ARADULUI la intrebarea dvs, citez””Un număr de 9 preoţi au fost instalaţi la parohii de către Părinţii Protopopi de la Protopopiatele de care aparţin aceste parohii, urmând ca în luna august a.c., să fie instalaţi un număr de 4 preoţi” poate ar trebui sa formulati intrebari catre cele 4 protopopiate sa vedeti care au fost documentele in baza carorara”Parintii Protopopi de la cele 4 protopiate existente in cuprinsul eparhiei Aradului au “instalat”preotii;
Conform STATUTULUI PENTRU OPGANIZAREA SI FUNCTIONAREA BOR preotul se numeste de chiriarh(episcop) prin DECIZIE SCRISA intr-o sedinta a PERMANENTEI CONSILIULUI EPARHIALI astfel cum este prevazut la art 49 din statut “íntr-o parohie pot fi unul sau mai mulți preoți și diaconi slujitori numiți de chiriarh într-o ședință a Permanenței Consiliului eparhial. Numărul slujitorilor la parohie se stabilește în funcție de cerințele misionar-pastorale locale constatate de conducerea eparhiei.”
Adevărații C R E Ș T I N I trăiesc conform celor 10 Poruncii. Se mai autodeclară și alte secte ” creștini” , dar mint, fură etc. Oare ” ortodocși ” de care parte cunt ?
-
Si ipocriti se lauda ca le tin pe toate 10. Oare tu ce esti?
-
Adevaratii crestini nu ,,iegzista” !
As intreba pre toa’sii de la Flacara Rosie, pardon,Jurnalul Aradean, de ce nu fac anchete referitoare la angajarile de la CAA, CJ Arad, primariile oraselor etc. ?! Sigur, e mai usor sa te legi de institutia Arhiepiscopiei, ei sunt fara aparare si nu te vor reclama sau nu vei avea repercursiuni ca din partea institutiilor statului, de sorginte liberala in acest judet, nu ?! Rusinos……
-
ce ai facut ce n-ai facut dar tot ti-ai gasit motiv sa politizezi stirea :)))
vezi ca ura de orice fel nu purcede din Dumnezeu 😉 -
Box Populime, biserica ortodoxa nu e fara aparare,doar intesata de nechemati, indivizi ce se cred mantuitori, ataotvazatori, sfinti in viata,demagogi ai religiei. Din nefericire a primit la scolile sale teologice de toate gradele cohorte de fii de preoti si ai angajatilor parohiilor si alti multi pilosi rebuturi umane fara chemare, chititi sa ia salarii bune fara sa se rupa muncind, paraleli cu ce inseamna Credinta. Se spune in targ ca la liceul si facultatea de teologie barfa, invidia, minciuna, spovedania mincinoasa prin omisiune, preacurvia sunt la ordinea zilei. In plusmulti preoti au ajuns sa creada ca parohiile se pot lasa din tata in fiu ca mosiile.
Un bătrân mi a povestit acum cativa ani ca fii su a terminat teologia al doilea și a solicitat o parohie…dar surpriza , o parohie buna costa 40 000 -50 000 euro . Nu o avut omu banii ăștia , iar băiatul s a reorentat in alt domeniu .
-
Se putea rezolva si altfel. Nu era neaparat nevoie de bani, se pot dona case, terenuri, sau se poate pune fundul la bataie. Mai stiu de unu care o mers cu animale taiate, gata sa si le puna aia in congelator si sac cu peste, butoaie cu branza in saramura.
Interesant ar fi, sa se facă un articol și despre celelalte culte religioase recunoscute în Romania, care si ele la rândul lor primesc bani de la stat. Sa avem o imagine completa. Asa mi se pare ca este ceva țintit. Nu spun ca BOR-ul este cea mai transparenta instituție, dar ar fi bine sa fim corecti și echidistanti. Numai bine!
De ce sa fie biserica altfel decat restul societatii – corupti, avari si ipocriti pana in maduva oaselor
99% din pochi,mizerii,gunoaie,hoti,etc
De ce exista salariati scutiti de taxe si impozite? Nu mi se pare normal asa ceva mai ales cand unii au si Mercedes la scara si lefuri mari de tot…!
Oare clericii au facut ceva sponsorizari pt oamenii saraci, pt casele de batrani sau casele de copii abandonati?
E vreun cult care sa fi luat vreun copil de la orfelinat sa il tina la liceu si apoi la facultatea ce si-o doreste? Ar fi interesant de aflat .!
Pt catedrala Podgoria , o cladire uriasă , sau cheltuit sume imense desi erau suficiente celelalte biserici ortodoxe existente plus vechea catedrala. Cu banii aia se puteau dota spitalele aradene cu tehnica medicala de ultima generatie, se puteau modernizau scolile din mediul rural ce au toaleta in curte etc etc …Astea sunt cateva din motivele pt care eu nu vreau sa aud de acesti clerici!
-
Interesat ar fi sa aflam cum permite episcopia pr. MARIS de la Aradul Nou sa isi pastreze scaunul desii nu mai indeplineste conditiile Sf. Sinod, inca de anul trecut de cand este reclamant in procesul de divort. Mai mult, casatoria fiind desfăcută din vina exclusiva a acestuia, parintele nu mai are nici un drept sa slujeasca dar o face cu acordul tacit al șefilor sai
-
aia era mai hartoaga asa de felul ei decat catedrala catolica si arhiepiscopii nu se puteau cobori la nivelul ala. sunt totusi arhiepiscopi, nu??
Doamna Diana Dutu, trimiteti acest articol si unor ziare si posturi TV centrale dar nu doar Antenelor, care stiti ca au aduidienta si publica acesta articol pertinent , eventual si direct la secretariatul patriarhului.
Bravo doamna Duțu ! Nu va lasati intimidati,, faceti cunoscute matrapazlacurile si pe media sa afle toata lumea ce se petrece aici.! nu iti mai vine sa calci in unele biserici cand vezi parvenitii, lingaii arhiepiscopului, spoliatorii credinciosilor naivi ce merg in biserici sa se inchine lui Dumnezeu nu unora dintre popii ticalositi ce ocupa functii la teologie si loc nemeritat la altare
Păi cand umbla popii de boboteaza din casa in casa din bloc in bloc cu stopitul cu apa pe pereti de ce nu dau chitante? daca calculati cat scoate un popa la cateva sute de apartamente va cruciti. . alo! aude cine trebuie? ma cam indoiesc!
Da! Un articol destul de interesant pentru vremurile in care trăim!….Se pare că acolo sus printre cei care conduc destinele Bisericii ortodoxe române ( Episcopia Aradului) sunt manevre de ordin mai mult importante decât Statutul care ar trebui să guverneze destinele Bisericii! De exemplu la Gurahont la inceputul acestui an după moartea (regretată omenesc) a preotului paroh, fără a se face concurs a fost numit fiul preotului!…Atâta timp cât chiar în sânul celor care conduc Biserica ortodoxă se procedează de maniera asta să nu se mai mire cineva de toate atacurile care sunt la adresa Bisericii Ortodoxe! Cred că ierarhizarea trebuie să existe pentru că sunt destui preoti cu o experientă și de o calitate umană exceptională care meritau să ocupe acest post, altfel destul de greu pentru a aduce un climat de normalitate si unitate! Sper ca cei care conduc destinele Bisericii că ei trebuie să dea dovadă de corectitudine și moralitate mirenilor!
V-au raspuns ceva dupa acest articol, doamna Diana Dutu ? Cred ca nu …in continuare va trateaza cu7 ,,sictir,, trimiteti-l pe facebook, la presa centrala si la televiziuni sa afle lumea Cu tot cu comentariile cititorilor
-
Intrebati pe consilierul Faur de ce nu vine nimeni la noi la Secaș? Acolo e pensionar Petcuț Tuțu, tata protopopului Aradului. Atata l au reclamat pe popa tânăr care a fost aici până l au făcut să isi ceară transferul de la Secaș. Lor si trimis in postu mare pe popa tânăr la mănăstire Feredeu 30 de zile, acasă având preotul o fetita de 5 luni. Lor ținut în postul mare o lună departe de fetița, pt că nu o făcut cum ar fi vrut pensionar Tuțu. O facut în 5 luni lucrări cât no facut popa pensionar în 42 de ani,asta io deranjat. Numa în casă parohială o băgat jumătate de miliard și alte lucrări și la Iacobini, să veniti să vedeți. Ca recompensa lor trimis în mănăstire fără nici o abatere( no facut ascultare zic ii) și or pus parohia în 11 martie libera. Abea ior mai dat parohie la Moneasa după jumatace de an.Asta face Faur cu protopopul aradului. Puteți scrie o biblie din ce so întâmplat la Secaș. Lo sapat popa Petcuț cu familia lui popa Buda Silviu de la Lazuri. Amu mai merg la Secas la biserica 15 oameni,aia care lor reclamat pe popa tanar. Pensionarii ascia is lipitori pa biserici. O zis pensionaru Petcuț ca nu io placut la popa tânărul că o chitantat tăți banii bisericii. Veniți să vedeți la Secaș ce so întâmplat. Noi oamenii plangem după popa care o plecat dar nu intereseaza pe Episcopie. Trai baftalo