ARAD. Arhiepiscopia Aradului intenţionează să construiască un paraclis eparhial pentru credincioşii din cartierul Poltura, sfântul lăcaş urmând să funcţioneze pe lângă parohiile Gai și UTA. Realizarea investiţiei e în fază incipientă, Arhiepiscopia anunţând recent Primăria în legătură cu intenţia sa privind elaborarea Planului Urbanistic Zonal „Construire lăcaș de cult – municipiul Arad, strada Agricultorilor nr.8”.
Investiţia va prinde contur pe un teren în suprafaţă de 1.100 de metri pătraţi, proprietatea privată a persoanelor fizice Valea Ambrosie și Valea Silvia-Daniela. Arhiepiscopia Aradului are drept de superficie asupra terenului. Terenul are în prezent categoria de folosință „arabil în intravilan” și a fost reglementat prin PUZ „Construire 2 case de locuit, împrejmuire la frontul stradal și împrejmuire proprietate”, aprobat prin HCLM Arad nr. 272/25.05.2022, pentru funcțiunea rezidențială.
Schimbarea destinaţiei
Arhiepiscopia solicită schimbarea folosinței actuale a zonei, din „arabil în intravilan” în „curți construcții”, pentru destinația Instituții publice și servicii – lăcaș de cult (funcţiunea principală). Conform Memoriului de prezentare a investiţiei, funcțiunile complementare sunt: birou administrativ, anexe (clopotniță etc.), platforme carosabile și parcaje, alei pietonale, amenajări tehnico-edilitare, zone verzi. Alte funcțiuni admise zonei sunt activități educaționale corelate cu activitatea principală.
„Această funcţiune se integrează în zonă fără să afecteze negativ aria studiată, fiind o funcțiune care completează dotările zonei rezidențiale” – apreciază iniţiatorul investiţiei.
Capacitate: 100 de persoane
„La nord de Calea Aurel Vlaicu, pentru cartierele Gai, Poltura și Aurel Vlaicu, există în prezent doar două parhohii (Gai și UTA), amplasate la o distanță mai mare de patru kilometri una de cealată, ceea ce face dificilă deplasarea la slujbele religioase a unor enoriași, în special a vârstnicilor. Realizarea unui paraclis eparhial în zona cartierului Poltura va facilita accesul tuturor categoriilor de vârstă din zonă la slujbele religioase, fiind posibilă, datorită distanțelor mici față de zona rezidențială, deplasarea fără ajutorul autovehiculelor” – se arată în Memoriul de prezentare a investiţiei.
Potrivit aceluiaşi document, lăcașul de cult propus va fi un paraclis eparhial de mici dimensiuni, care va funcţiona pe lângă parohiile existente (Gai și UTA). Lăcașul de cult va avea o capacitate redusă, de circa 100 de persoane – edificiul se adresează enoriașilor care locuiesc pe străzile învecinate și care se pot deplasa pe jos din acest motiv. Paraclisul eparhial va avea volumetria specifică arhitecturii de cult ortodox cu specific românesc. Regimul de înălțime maxim propus este P+1, cu posibilitatea realizării unor balcoane interioare/ supante cu înălţimea maximă de 15 metri (înălțime punctuală – coama acoperișului turnului). În zona accesului dinspre strada Agricultorilor va fi amplasată clopotnița (max. P+1). Aceasta va avea gabaritul astfel încât să asigure atât accesul pietonal, cât și cel al autoturismelor în incintă, pentru accesul la parcaje.
Accesul şi incinta
Accesul carosabil în incintă se va realiza direct dinspre drumul public strada Agricultorilor, prin intermediul unei platforme carosabile de lățime 3,50 metri racordată la carosabilul existent. Platformele carosabile propuse în incintă vor asigura parcarea personalului și a vizitatorilor, fiind asigurate minimum 5 locuri de parcare. Incinta va fi amenajată cu zone pietonale, platforme semi-carosabile pentru accesul la parcaje. Pentru un impact vizual minim, parcajele pot fi executate din dale înierbate. Zonele verzi necesare vor fi amenajate preponderent perimetral construcțiilor, în proporție de min. 20%.
Trimite articolul
XMda… de inca o biserica mai avem nevoie. Nu sunt destule.
Dar de ce nu construiti cate o biserica pe fiecare strada din Arad?
Popor de cretini…
Aveti bani domnilor din BOR ? ajutati spitalul aradean cu bani pt medicamente si aparatura . Biserici avem destul peste tot in fiecare cartier
S-a facut uriasa catedrala de la Podgoria cu miliarde multe cu toate ca niciodata nu am vazut-o plina
Apropos , e adevarat ce se spune in târg ca sunt bisericile si preotii nu platesc impozite si taxe pe venit ? stie cineva? numa-ntreb!
Ati mai gasit un parc, o zona verde libera?
GRadinita, spital, nu vrea nimeni sa construiasca? numai masinarii de facut bani pe spinarea prostimii?
terenul al cui este ? biserica l-a cumparat ? are fonduri destule din venituri proprii sau cum?
-
Scrie destul de clar… “Investiţia va prinde contur pe un teren în suprafaţă de 1.100 de metri pătraţi, proprietatea privată a persoanelor fizice Valea Ambrosie și Valea Silvia-Daniela. Arhiepiscopia Aradului are drept de superficie asupra terenului” . Inainte sa comentezi fara sens intreaba-te daca articolul nu e prea complex pentru tine.
-
Măi anonimu, lu, peste prăjit.
Te iei degeaba de postaci ,
oamenii au dreptul să pună intrebări dacă nu stiai.
Se vede clar in comentarii că nu e prea bine primită această constructie de către arădeni după câte se pare. Biserici sunt cu duiumul in Arad. Altele sunt problemele importante ale Aradului. Dar tu poate că in afară de țucat sticla de pe icoane si oase, pardon am vrut să zic moaște nu cunosti, asa că lasă-neeeeeeeeeee!
PS Ti-ai pus intrebarea cum ar vota arădenii dacă s-ar face un referendum in Arad pt ridicarea de noi si noi biserici? Asta asa ca fapt divers.-
DE BISERICA EKKLESIA ce urmeaza sa se construiasca pe strada Campul Linistii pe un teren de 3,5 ha dat gratis de primaria Arad, nu ai nimic de spus, de terenul din Sanicolaul Mic dat tot gratis de Primaria Aradin acelasi scop, de acest anunt al primariei ce zici:„Se aprobă acordarea dreptului de uz și dreptului de superficie cu titlu gratuit către Biserica Penticostală Betleem, pe o perioadă de 30 de ani, asupra unui imobil teren situat în Arad, strada Faurilor nr. 64, în suprafață măsurată de 4.517 mp, înscris în C.F. nr. 356806 .
-
-
Pentru detractori, edificiul religios se va construi pe un teren donat de persoane fizice, nu prin ocuparea de cinematografe sau prin donatii de 3,5 ha cum au primit de la primaria Arad cei de la “Ekklesia” si nici prin ocuparea de spatii ce au apartinut pietei de pe Vlaicu asa cum au primit tot de la primaria Arad cei de la “Adoram”, domnul consilier Cristian Galea poate sa ne explice mai bine la fe. l si doamna yahoo.com
-
cine e ”doamna yahoo” de care vorbesti amice? ia spune!
-
bine si bani pt constructie manopera si materiale de unde ? ha?
Și ca o surpriza înainte de a fii ridicată biserica postul de preot e si ocupata. E normal ce se întâmpla in Arhiepiscopia Aradului ?. Fără a proroci va pot spune cine va fi preot in biserica care se va ridica .
Așa, că parcă nu este plină țară de “bisericuțe “unde se îndobitoceste prostimea.
Pentru pocaiti: E adevărat că nu e prea prioritara constructia unei noi biserici sau paraclis in Arad, dar abineti-va de la comentarii aici, ati ocupat Cinema Dacia si mai nou cladirea de langa posta gării
-
tare!
faci o biserica, sifonezi niste bani de la BOR… ce e asa de greu de inteles?
Da prosti mai sunteți, peste tot comentarii fără rost.
Orice biserica e binevenita. Spitalul trebuie întreținut de stat nu de biserica.
Pentru aia și mai prosti care spun ca se sifonează bani de la BOR….scrie omul clar ca familia sponsorizează tot.
Bravo conducătorilor bisericilor in sfârșit se mai construiește ceva in țara asta.