Un proiect de dezvoltare a oraşului Lipova, anunţat în urmă cu mai bine de zece ani, se încheie oficial în aceste zile fără se se fi construit ceva. Este vorba de planurile de ridicare a unui complex turistic, a unei zone industriale şi a unei zone de locuinţe pe un teren de 100 de hectare aflat în apropiere de Băile Lipova, suprafaţă care fusese cedată în acest scop de Ministerul Apărării Naţionale. Pentru că după mai bine de un deceniu de când autorităţile locale îşi luaseră angajamentul că vor realiza proiectul nu s-a făcut absolut nimic, MApN a decis să ceară înapoi terenul. În acest sens, Secretariatul General al Guvernului urmează să transmită o cerere oficială către administraţia oraşului Lipova.
100 hectare pentru 100 locuinţe
Într-un document guvernamental se invocă “necesitatea şi oportunitatea” transmiterii solicitării către Consiliul Local Lipova în vederea adoptării unei hotărâri prin care să fie restituită statului suprafața de 100 hectare, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naţionale.
Terenul a fost cedat oraşului în baza Hotărârii Guvernului nr. 1069/2010, “pentru dezvoltarea unei zone turistice, a unei zone rezidenţiale cu funcţiuni complementare, a unei zone industriale nepoluante, precum şi a unei zone de servicii sociale”.
În schimbul terenului, Consiliul Local Lipova s-a obligat să transmită în domeniul public al statului şi în administrarea MApN o sută de locuinţe ANL ce ar fi urmat să fie construite. Aceste apartamente erau destinate militarilor.
Proiectul “nu se mai justifică”
În deceniul scurs de la anunţarea proiectului, administraţia oraşului nu a făcut nimic. Unul dintre motivele invocate este acela că pe terenul primit de la stat nu există utilităţi.
“În plus, nu se mai justifică acest proiect. Locuinţele ANL pentru militari nu mai sunt necesare, pentru că nu mai avem militari în Lipova. Se ştie că garnizoana a fost mutată la Timişoara, iar militarii din Cetatea Aardului nu s-au mai mutat la Lipova, cum se discuta la un moment dat. Bani pentru celelalte investiţii nu s-au găsit”, explică primarul actual, Florin Pera.
El afirmă că a fost informat de Guvern privind intenţia de a-şi lua înapoi terenul.
“Vom respecta legislaţia şi vom da curs acestei solicitări”, a spus primarul.
Planuri pentru staţiune balneară
Totuşi, administraţia locală nu renunţă la intenţia de a construi un complex turistic în zona respectivă, vizând fonduri europene disponibile pentru astfel de proiecte. După ce va transmite înapoi statului terenul de 100 de hectare, oraşul Lipova va face o nouă solicitare către Guvern, de această dată vizând toată suprafaţa deţinută de MApN în zona Băilor Lipova, şi anume 400 de hectare.
“Noi vrem să construim pe fonduri europene un complex balnear, pentru a dezvolta Băile Lipova. Terenul pe care îl vizăm include suprafaţa de 100 de hectare pe care suntem nevoiţi să o restituim acum. Este vorba de 400 de hectare, pe care se află poligonul militar şi foste depozite ale Armatei. Acest teren nu mai este folosit de când militarii s-au mutat la Timişoara”, a spus primarul.
Valoarea investiţiilor pe care le are în vedere administraţia locală nu a fost estimată, abia de curând fiind demarată procedura de contractare a unui consultant specializat în obţinerea fondurilor europene.
“Practic, va fi o nouă staţiune balneară, care va avea facilităţi pentru tratarea bolilor cardio-vasculare”, spune optimist primarul.
Planurile MApN
În timp ce Lipova îşi face propriile planuri cu terenul Armatei, este greu de spus dacă îl va mai obţine. Secretariatul General al Guvernului arată, într-un document, că după ce terenul de 100 de hectare va fi redobândit de stat, acesta va fi dat în administrarea MApN “pentru desfăşurarea activităţilor specifice domeniului apărării naţionale”. Cu alte cuvinte, şi Armata are planuri pe această suprafaţă, deci nu este exclus să se opună proiectelor turistice ale oraşului Lipova.
Trimite articolul
XIncompetenta si impotenta a administratiei locale in Lipova de 30 de ani este de notorietate. Unul din cele mai frumoase si pitoresti orase ale judetului a ajuns jalnic. Urmeaza Aradul.
PS Credeti ca cetatea Aradului va avea alta soarta , trecuta la administratia locala? Intreb doar, nu dau cu parul.
-
E greu de spus cum Primaria Arad va administra cetatea, dar cu siguranta va face mult mai mult decat a facut armata. Dupa cum bine se vede, toate cladirile din cetate sunt o ruina. Armata nu a facut nimic, in afara de varuitul copacilor.
Asta e administratia romaneasca in Ardeal. INCOMPETENTA HOTIE NEPUTINTA, in schimb INGAMFARE TRIUMFALISTA pana la cer.
Domnule, te sperii in ce afaceri se baga ghinararul Ciuca…….asta-i meletar sau om de afaceri?!
teapa tip falconeti si atanasiu. au luat banii pentru locuinte si au facut “case pentru generali”la bucuresti, au cheltuit bani pentru unitatea din gai batalionul mixt , au luat banii pentru cetate( studii, etc ) si apoi au pus vina pe psd