Dezvoltarea artei cofetăriei în Arad a fost cunoscută şi atestată documentar încă din anul 1746, apoi în anii ce au urmat s-a dezvoltat încontinuu. Puţină lume ştie că primul produs în serie a fost ciocolata, apoi au urmat alte dulciuri printre care diferite feluri şi modele de turte şi bomboane. Multă vreme, îngheţata produsă în laboratoarele cofetăriilor din Arad a fost cea mai căutată şi apreciată. La Vinga a fost de multă vreme o intensă activitate în acest domeniu. A fost binecunoscuta ciocolată, apoi bomboanele de Vinga.
În Arad au existat mulţi meşteri cofetari, o adevărată breaslă, iar din anul 1956, la fosta cooperativă „Unirea”, apoi la T.A.P.L. a fost maistru cofetar la complexul de cofetării Ion Gui care, datorită pasiunii, hărniciei şi seriozităţii sale, a imprimat în meseria de cofetar o adevărată artă.
Încă cu mult timp înainte de pensionare, se ştia că maistrul Ion Gui ţine foarte mult ca nimic din cele necesare în adevărata artă a cofetăriei să nu se piardă. Aşa s-a ajuns, cu eforturi nu puţine, să salveze de la dispariţie diferite instalaţii, unele din ele adevărate unicate vechi de peste un secol. Despre unicul muzeu al cofetăriilor s-a spus şi s-a scris la vremea când acest muzeu a fost inaugurat, dar poate nu de ajuns ca pasiunea acestui maistru cofetar Ion Gui să fie şi mai bine cunoscută, ca muzeul deschis în casa lui de la intrarea în acrtierul Sânicolaul Mic (strada Lenau nr.3) să fie vizitat şi cunoscut de cât mai multă lume.
La deschidere, în prezenţa unui public numeros, directorul Muzeului Judeţean Arad, Peter Hugel, spunea: acest om pasionat în meseria lui a salvat de la dispariţie piesele muzeale care pot dovedi istoria Aradului în acest domeniu, iar Levente Horvath – vădit încântat de această realizare – spunea că nicăieri în ţară nu mai există un muzeu al cofetăriilor. Pe acesta ar trebui să-l includem în oferta turistică a Aradului.
Cine îl cunoaşte pe Ion Gui este imposibil să nu rămână cu imaginea unui om modest la vorbă şi la port, deosebit de amabil şi binevoitor, un om de la care ai întotdeauna ceva folositor de învăţat. Conducerea municipiului şi judeţului nostru se poate mândri cu un astfel de om, iar pasiunea lui de o viaţă, transpusă într-un muzeu, ar trebui vizitată.
VASILE MOTOCEA,
PENSIONAR, ARAD
Citiți principiile noastre de moderare aici!