ARAD. A fost multă lume, joi după masă, la Galeria de Artă Delta – locul în care s-a deschis „Salonul de artă creştină” organizat de pictorul Cătălin Băluţ. Prelaţi şi mireni au ţinut să-i fie alături artistului muralist cunoscut arădenilor în special pentru realizarea picturii din interiorul Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” de la Podgoria, dar şi a celei din biserica Parohiei Micălaca Veche II.
De altfel, în cadrul Salonului a fost lansată cartea „Pictura Interioară din Biserica Ortodoxă «Nașterea Domnului» Micălaca Veche II – Arad”, iar o parte din pereţii galeriei au fost acoperiţi de postere fotografice cu interioare ale bisericilor arădene în care Cătălin Băluţ a realizat ansambluri de pictură în tehnica frescă și mozaic.
Expoziţie colectivă
Proiectul „Salonului de artă creştină” a plecat de la ideea unei expoziţii personale Cătălin Băluţ, dar s-a dezvoltat pe măsura apropierii momentului panotării. S-a ajuns la o expoziţie colectivă, în cadrul căreia sunt invitaţi 12 artişti din ţară, cu diverse lucrări: icoane pe sticlă, icoane pe lemn, desen, sculptură. „Toate sunt lucrări deosebite, în care eu cred şi pe care le promovez fără nicio rezervă” – spune Cătălin Băluţ despre exponatele colegilor săi de breaslă.
O notă specială este adusă de lucrările studenţilor Secţiei de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia – practic, singurul loc din sud-estul Europei unde se lucrează tehnica mozaicului cu piatră naturală.
„În cadrul acestui Salon mai avem o componentă foarte importantă pentru mine, aceea a organizării unui concurs cu lucrări realizate de elevii claselor a XI-a şi a XII-a din Colegiul de Arte <Sabin Drăgoi> din Arad – un concurs de pictură pe teme de spiritualitate, la care au participat 32 de elevi. Scopul concursului este de a-i aduce pe tineri într-o galerie de artă, de a-i convinge că îi luăm în serios, că ne pasă de ceea ce ei cred şi fac în zona artei. Acest concurs a devenit, practic, cea mai importantă componentă a acţiunii mele” – mărturiseşte pictorul Cătălin Băluţ, curator şi organizator al „Salonului de artă creştină”.
Picturile tinerilor sunt expuse alături lucrările celorlalţi artişti, la „Delta”. Expoziţia va putea fi vizitată până la data de 5 ianuarie 2023.
Workshop reeditabil
În cadrul aceluiaşi proiect, vineri, începând de la ora 10.00, Galeria de Artă Delta găzduieşte un workshop pe tehnica „Mozaic cu piatră naturală”, susținut de către profesori și studenți ai Secţiei de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie Ortodoxă de la Alba Iulia. Poate participa oricine iubeşte arta mozaicului. Participanţii cu cele mai bune realizări vor primi câte un premiu I, II şi III susţinut de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
„Workshop-ul de vineri se va reedita toată luna decembrie, în funcţie de solicitări” – transmite Cătălin Băluţ.
FOTO: Diana Duțu
Echipa, secretul succesului
Cât de dificilă a fost organizarea „Salonului de artă creştină”? Ne spune Cătălin Băluţ:
„Orice proiect la o asemenea dimensiune se face cu foarte mare greutate. Dar poate fi realizat în măsura în care atragi alături oameni cu aceleaşi perspective, cu aceleaşi intenţii. Sunt obişnuit să lucrez în echipă, lucrările pe care le fac în zona artei monumentale sunt realizate doar în echipă. Am foarte mulţi colegi, foşti studenţi sau ucenici care actualmente îmi sunt alături în toate proiectele pe care le fac, am alături familia care mă susţine…”
Citiți principiile noastre de moderare aici!