Bijuterii delicate, încântătoare, care îţi iau ochii şi nu îţi golesc prea mult buzunarele. Celebrul Ou de Paşte a devenit obiect de artă. Aşezat pe masa pascală alături de un aranjament floral sau pur şi simplu într-un coş de nuiele, frumuseţea lui va atrage privirile celor care trec pragul casei. Cei din Nădlac au avut ocazia de a le admira la ei în oraş, în cadrul Târgului de Primăvară, organizat de filiala locală a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din localitate. Un târg care a reunit meşteri în încondeierea ouălor din oraşul gazdă, dar şi din Serbia şi Ungaria. „Am dorit să prezentăm acest minunat meşteşug. Să ducem mai departe tradiţia lui, să o arătăm generaţiilor mai tinere, cu speranţa că o vor prelua şi o vor duce mai departe”, a motivat organizarea acestei de a treia ediţii a târgului, Somrak Duşan, preşedintele filialei locale a uniunii.
Tehnici tradiţionale
Fie că folosesc o tehnică mai veche, precum cea de zgâriere (folosită în Slovacia), fie că aplică metode mai noi, cei care încondeiază ouăle de Paşte stau multe ore pentru a crea aceste mici bijuterii. Una din cele mai sofisticate este tehnica Richelieu, care presupune crearea unor broderii pe coaja de ou de gâscă, asemeni celor de pe poalele ţărăneşti. „Lucrez între 6 şi 8 ore pentru un singur ou în funcţie de broderia aleasă”, spune meşterul Anna Leginova, din Serbia. Colorate sau învelite în pulbere aurie, cu motive pascale sau tradiţionale, ouăle de Paşte şi-au depăşit menirea de simple produse comestibile şi satură mai mult privirea.
Alte oferte
Târgul a mai oferit vizitatorilor şi alte aranjamente specifice sărbătorii pascale, dulciuri, botoşei picturi, toate confecţionate cu multă măiestrie.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!