Ea a fost transformată într-o instituţie culturală în 1990, la aproape 35 de ani după ce a fost scoasă din funcţiune. Datorită caracterului său expoziţional, instituţia a fost denumită Galeriile „Turnul de Apă”.
Conduşi de directorul Galeriilor, prof. Horia Truţă, urcăm pe treptele înguste de lemn, care se întind până în vârful clădirii de 35 de metri. Astfel intrăm în sala de la nivelul întâi, singura sală „activă” din cadrul instituţiei, care a găzduit peste 80 de manifestări culturale, de la expoziţii personale de pictură şi fotografie, la lansări de cărţi, ne spune directorul. Momentan, aici găsim picturi şi machete ale avioanelor utilizate de Aurel Vlaicu (ele au fost expuse cu ocazia centenarului primului său zbor deasupra oraşului nostru).
Urcând cu un nivel mai sus, pătrundem în partea de muzeu a Galeriilor, unde sunt găzduite expoziţii permanente. Prima este cea cu picturi ale artiştilor locali contemporani, donaţii primite direct din atelierul acestora. Nivelul trei ne prezintă mijloace de utilizare domestică a apei folosite de-a lungul vremii, sub genericul „Apa: cultură şi civilizaţie în spaţiul arădean”. La nivelul patru se află „Pompierii arădeni”, o expoziţie a uniformelor şi materialelor utilizate de pompieri locali, în semn de omagiu serviciilor prestate de către aceştia pentru siguranţa oraşului. Apoi, nivelul cinci, ne prezintă apa în context biblic, prin picturi şi sculpturi înfăţişând figuri mitice, reprezentative apei ca forţa spirituală în viaţa omului.
Vârful turnului îl ocupă fostul bazin de apă, cu o capacitate de 400 de tone, explică prof. Truţă. Spaţiul acestuia a fost folosit pentru unele spectacole de acrobaţie din cadrul ediţiilor precedente ale festivalului de teatru Underground,
atrăgând astfel un public tânăr numeros. Prin urmare, directorul plănuieşte acum renovarea bazinului spre a găzdui mai multe evenimente culturale şi a atrage şi mai mulţi vizitatori.
Din spusele vizitatorilor săi, Horia Truţă se poate mândri cu cel mai inedit spaţiu pentru un vernisaj de artă. Porţile galeriilor sunt deschise pentru public zilnic între orele 10-17.
Salon cu aniversare
Vineri, 18 ianuarie, ora 15:30, vizitatorii Galeriilor pot asista la „Salonul de presă Gutenberg”. O retrospectivă asupra Editurii Gutenberg, evenimentul include o expoziţie de carte şi tipărituri aparţinând editurii şi o dezbatere privind perspectivele revistei Gutenberg. Tot atunci se va serba şi aniversarea de 165 de ani de la naşterea scriitorului Ioan Slavici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!