Cuvântul de deschidere le-a aparţinut lui Radu Preda de la Universitatea Babes-Bolyai Cluj/ Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) , lui Marcel Tolcea de la Universitatea de Vest Timisoara, Adrianei Pantazi de la Complexul Muzeal Arad şi lui Florin Mărginean, directorul interimar de la Complexul Muzeal Arad. Fiind un proiect expoziţional dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri (1918-2018) şi realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Arad, Claudia Boghicevici, vicepreședintele Consiliului Județean Arad a fost şi ea prezentă şi a vorbit despre importanţa aducerii unei astfel de expoziţii în Arad.
Lucrările aduse la Muzeul de Artă au ca temă centrală relația dintre lumină, în primul rând cea divină, și jertfă/martiriu. “E foarte important că avem, prin artişti ca Oravitzan, posibilitatea de a primi mijlocit acest tezaur simbolistic care, e pe cât de vechi, pe atât de nou, iată, aici este paradoxul esenţial al tradiţiei, te surprinde prin actualitatea ei şi mai cu seamă prin capacitatea ei de a privi inainte, de a anticipa. Orice bună tradiţie nu se leagă doar de ceea ce s-a consumat deja, ci mai cu seamă îţi oferă chei de lectură a ceea ce încă nu s-a petrecut” a spus Radu Preda.
Expoziția este deschisă publicului în perioada 15 mai – 29 iulie 2018, inclusiv în Noaptea Muzeelor din sâmbătă, 19 mai, între orele 20.00-02.00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!