„UR(RR)ME”, de la Timişoara la Arad. Este vorba de un proiect artistic realizat de doi artişti plastici din Timişoara şi de o expoziţie itinerantă cu lucrările acestora, organizată de Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara în parteneriat cu RETIM, care a poposit în oraşul nostru duminică, chiar de Zilele Aradului, în Parcul Eminescu.
Proiectul UR(RR)ME, coordonat de Lect.Univ.Dr. Mădălin Mărienuț, din cadrul Facultății de Arte și Design Timișoara (UVT) secția Fotografie, videoprocesarea computerizată a imaginii, este compus din trei serii pe care artiștii le-au realizat în decursul mai multor ani: proiectul Evidence – documentat de Bianca Nicu și proiectele RRR și This is not a Fish realizate de Adrian Oncu. Fotografiile celor doi artiști au putut fi admirate de arădeni în parc dar întreaga expoziție poate fi vizualizată și online la adresa https://arte-fact.uvt.ro/project/urme/.
Datele proiectului artistic
Ce spun organizatorii evenimentului despre acest proiect artistic care te îndeamnă la reciclare și ce au putut vedea arădenii în Parcul Eminescu expus pe zeci de șevalete? „Prin sintagma Redu – Reutilizează – Reciclează se urmărește implementarea unui comportament ecologic iar proiectul UR(RR)ME, realizat de Bianca Nicu și Adrian Oncu, cu ocazia Zilei Pământului, ilustrează aceste etape prin puterea fotografiei. Expoziția itinerantă organizată de Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara în parteneriat cu RETIM, este rezultatul colaborării celor doi artiști vizuali cu viziuni diferite. În timp ce Bianca Nicu preferă să înregistreze evenimentele cu meticulozitatea unui detectiv fără a interveni în desfășurarea acțiunii, confirmând una din teoriile lui Susan Sontag ce afirmă că «procesul fotografic este esențialmente un act de non-intervenție», Adrian Oncu devine responsabil pentru etapele creative și măsurile personale ce presupun: colectarea atentă a deșeurilor, înregistrarea etapelor reciclării, pregătirea luminilor de studio, a compoziției și poveștii din spatele încadrării. Lucrările Biancăi devin introspective prin compoziția cadrului și naturalețea luminii îndemnând privitorul să își reevalueze comportamentul prin întoarcere spre interior, iar în proiectul lui Adrian tehnica fotografiei de produs aplicată obiectelor ce și-au pierdut utilitatea, reactualizează în mentalul colectiv ideea de consumerism, dar mai ales consecințele consumerismului inconștient”.
Cu sprijinul RETIM
Proiectul UR(RR)ME, care a poposit duminică şi la Arad, se bucură de sprijinul Compania RETIM Ecologic Service SA, o companie care a derulat în prima parte a anului 2021 campania de informare și conștientizare „Remediu pentru Mediu. Reduc, Refolosesc, Reciclez deșeurile!”. La Arad, expoziția a fost posibilă tot datorită sprijinului RETIM și a Centrului Municipal de Cultură Arad. JA-A.B.
Sintagma 3R
Organizatorii expoziţiei mai precizează faptul că „Conceptele de reducere, refolosire și reciclare a deșeurilor sunt grupate în sintagma 3R, care este și tema principală a expoziției UR(RR)ME, și constituie o piramidă simplu de înțeles și aplicat prin care se urmărește minimizarea consumului de deșeuri, obținând astfel beneficii în procesul de refolosire, protejând mediul, sănătatea populației și depozitarea minimă a unei cantități de deșeuri”.
Foto: Bianca Nicu
Citiți principiile noastre de moderare aici!