Ineu. Mai mule blocuri mari de piatră lăsate uitării de 33 de ani își vor găsi chiar acum strălucirea pentru care au fost aduse într-un parc din județul Arad. Este vorba de blocurile de piatră care au fost amplasate în 1988 la Ineu pentru a fi sculptate… doar că a venit Revoluția din 1989, iar rostul lor a fost dat uitării, pentru că sculptura nu mai era o prioritate. Acestea au fost lăsate în Parcul Dendrologic din Ineu, pentru a fi modelate în cadrul unei tabere de sculptură. Unele au prins formă încă de atunci și au fost amplasate în Parcul Central, dar pe celelalte Revoluția din 1989 le-a prins neatinse… și așa au rămas pentru următorii 33 de ani.
Acum însă le-a venit rândul, datorită unei tabere de sculptură care reunește cinci sculptori: Florin Lucian Marin, Elena Ilash, Alexandru Serafim Potecă, Vlad Emană şi Alexandru Daniel Smuczer, lăsați să-și dea frâu liber imaginației.
Proiect pentru blocurile de calcar
Totul a fost posibil datorită unui proiect care a vizat cele opt blocuri de calcar. Ca atare, în perioada 5 august-11 septembrie, în Parcul Dendrologic din Ineu (fostul Parc central) se desfășoară „Atelierele Construcţia de la Ineu”, un proiect cultural organizat de Asociaţia Underground Festival, în parteneriat cu Primăria oraşului Ineu şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Proiectul îşi propune, de fapt, o regenerare urbană, prin intermediul culturii, a unui spaţiu public din Parcul Central al oraşului Ineu iar cei cinci sculptori – Florin Marin, Elena Ilash, Alexandru Potecă şi studenţii Alexandru Smuczer şi Vlad Emană – sunt cei care au acceptat invitaţia organizatorilor de a schimba fața blocurilor abandonate înainte de anii 90. Tabăra de creaţie a fost precedată de o expoziţie a schiţelor de lucru ale sculptorilor.
Chiar dacă modelarea blocurilor mari de piatră generează praf mult și pare o muncă mai degrabă pentru bărbați, printre sculptorii care își pun talentul la lucru se află și o artistă, Elena Ilash, fapt care i-a încântat pe localnici. Aceștia s-au arătat mulțumiți și de faptul că blocurile mari de piatră prind forme și nu vor mai părea doar bucăți de calcar abandonate aici. Cei interesați pot admira creațiile artistice și procesul lor de formare zilnic, între orele 10.00 și 21.00.
Celelalte oferte culturale
Însă ofertele culturale din parcul interactiv care stau la dispoziția vizitatorilor sunt mult mai multe. Trei ateliere de interferenţă culturală, care îşi propun promovarea şi susţinerea taberei de creaţie a sculptorilor, dar şi implicarea directă a locuitorilor oraşului în îmbogăţirea vieţii culturale a Ineului, au loc tot aici.
Atelierul de artă plastică, intitulat „Mash-up”, este coordonat de Andrei Hedea, originar şi locuitor al Ineului. Andrei Hedea și-a propus folosirea mai multor tehnici de artă plastică pentru a crea lucrări artistice împreună cu participanţii la atelierul condus de el. Atelierul se va încheia cu o expoziţie permanentă, donată Primăriei oraşului Ineu.
Atelierul de artă fotografică este coordonat de Viorel Gantner. Participanţii la acest atelier sunt iniţiaţi în arta fotografică, abordând mai multe tehnici fotografice. De asemenea, atelierul de artă fotografică are şi rolul de a imortaliza clipele de creaţie ale celorlalte ateliere din cadrul proiectului. Atelierul de artă fotografică se va încheia cu o expoziţie permanentă, care va fi donată și aceasta Primăriei Ineu.
Cel de al treilea atelier, cel de artă creativă, condus de criticul literar şi poeta Lucia Cuciureanu, și-a propus iniţierea participanţilor în arta scrierii, și se va încheia cu publicarea textelor participanţilor.
Trimite articolul
XFoarte fain!
Nu e rau, fiecare cu pasiunea lui, dar faceau un praf de nu vedeai nimic. Si mai rau tot il ducea vantul catre Spital care e vis-a-vis. Oare nu se putea gasi o solutie?
-
sigur… propun sa mutam spitalul!
Nu e rau, fiecare cu pasiunea lui, dar faceau un praf de nu vedeai nimic. Si mai rau tot il ducea vantul catre Spital care e vis-a-vis. Oare nu se putea gasi o solutie?
Pacat ca nu va pot pune poze, dar eo zic ca vaca mea e mai mare artista decit ce avem aici. Sa vedeti voi ce arta la droburile de sare pe care le linge vaca mea. Am colectie, le iau cind sint asa de 2-3 kile ramase, arta in toata regula.
PS Acest comentariu a aparut din gresala la un articol cu Uta. Nu puteti sa credeti cit au fost de intrigati suporterii utei si ce raspunsuri frumoase au avut, am ris cu pofta,