În urmă cu mai mulţi ani, scriam despre doctorul Celus Ciobanu că este un renascentist al secolului XXI. Îi plăcea să cânte la vioară, să scrie (chiar gazetărie, publicând eseuri în ziarul noastru), să picteze şi începuse primele lucrări de scuptură.
„După ’90 simţeam că trebuie să schimb ceva în viaţa mea – ne mărturiseşte medicul chirurg Celus Ciobanu. Mi-am dat seama că nu mă pot realiza doar prin meseria pe care mi-am ales-o, că mai trebuie să găsesc ceva care să mă reprezinte. Aşa am îmbrăţişat artele…”
Artist profesionist
La început a încercat acuarelă dar nu i-a plăcut foarte mult. Apoi a pictat în ulei (păstrează şi acum câteva tablouri). În 2001 a modelat prima lucrare de sculptură, „Povara” (reprezentând un om purtându-şi crucea, îngenuncheat sub propria povară). A continuat cu alte sculpturi, îndrumat de maestrul arădean Dumitru Paina. Dar pentru că a dorit să depăşească stadiul de amator a urmat Facultatea de Arte Vizuale Oradea (2002-2006) sub îndrumarea artiştilor Dumitru Paina şi Iulian Voinea. Iar, în prezent, este masterand, în anul II, la Facultatea de Arte Plastice Timişoara, la prof. Dumitru Şerban şi Rudolf Kocsis.
În tot acest timp, doctorul primar chirurg Celus Ciobanu a rămas fidel profesiei de bază, străduindu-se să ajute, după cunoştinţele sale – cum îi place să spună – pe cei mulţi şi suferinzi.
Foc mistuitor şi foc rece
De sus, din secţie şi săli de operaţie, unde se dă lupta cu materia vie pentru viaţă şi se încinge un foc interior mistuitor pentru cel ce, uneori, trebuie să-şi recunoască înfângerea în faţa imposibilului, în clipe de răgaz medicul coboară, pentru a-şi găsi liniştea şi împăcarea, adresându-se materiei nevii, reci, dar cu atât mai credincioase, care nu-i va trăda efortul niciodată. Trecerea se realizează aproape firesc la dr. Ciobanu: bisturiul, pensa, foarfeca sunt înlocuite, în timpul liber, cu dalta, gradina, ferăstrăul, chiar în perimetrul spitalului, unde, la subsol, într-o încăpere dezafectată, doctorul artist şi-a încrpoit un mic atelier. Dacă în urmă cu câteva luni l-am întâlnit aici lucrând la o sculptură în lemn din ciclul „Icar – gând, eliberare şi zbor”, zilele trecute l-am găsit lucrând în piatră (un bolovan recoltat personal din râul Moneasa) la o nouă sculptură ce se va numi, probabil, „Focul rece”.
Mesaj artistic
Ca artist, dr. Celus Ciobanu a avut deja împliniri – a participat în expoziţii de grup cu Cenaclul „I. Andreescu”, a fost invitat să expună cu artiştii profesionişti şi la anul, la 10 ani de la debutul „oficial” ca sculptor, va deschide o expoziţie personală (are acasă o „galerie” cu peste 100 de lucrări). Ca medic chirurg, care lucrează la Spitalul Municipal, nu poate fi însă indiferent la „norii ce planează asupra acestei instituţii cu tradiţie” în semnul „experimentelor manageriale” preconizate de actuala putere, căreia vrea să-i dedice o lucrare (a făcut deja macheta), ce se va numi „Comunicare”.
De la medicină, la artă
• Dr. Celus Ciobanu s-a născut la 4 mai 1954 la Timişoara
• A terminat Liceul „Nikolaus Lenau” Timişoara
• Licenţiat al Facultăţii de Medicină Timişoara (1979)
• Licenţiat al Facultăţii de Arte Vizuale Oradea (2006)
• În prezent, medic primar chirurg la Spitalul Municipal Arad
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!