Arad. Există varianta în care Municipalitatea să fi renunţat la acest plan etichetat drept megaloman, aşa cum nu este exclusă nici varianta ca planul să fi fost dintotdeauna doar pe hârtie, intenţia fiind doar elaborarea şi plata unui studiu de fezabilitate pe acest subiect („nu poţi începe vreun proiect vreodată, fără a avea studiul de fezabilitate făcut”, ne spun reprezentanţii Municipalităţii). Cum la fel de posibil e ca mai marii Primăriei Arad să vrea să realizeze acest proiect cu ambiţii de capitală culturală europeană pe alte fonduri decât cele bugetare (aşa cum a precizat primarul Falcă la momentul scandalului) şi încă se află în căutarea finanţării.
O finanţare destul de greu de găsit dacă amintim de sumele pe care cei care au elaborat acest proiect le-au luat în calcul: 23 de milioane de lei.
A primit girul justiţiei
Cert este că în războiul legal dintre Prefectură şi Primărie, declanşat la începutul anului trecut (pe 19 februarie 2013 Prefectura depunea o cerere de anulare în contencios administrativ a actului emis de CLM), victoria e de partea celei din urmă instituţii. Încă de prin primăvară, consilierii municipali votaseră pentru propunerea Primăriei de a respinge ca neîntemeiată cererea de revocare a hotărârii nr.1/2013 CLM Arad, pentru aprobarea studiului de fezabilitate „Amenajare fântână arteziană pe râul Mureş” formulată în cadrul sesizării nr. 1126 din 11.02.2013 a Instituţiei Prefectului Judeţul Arad şi se menţine hotărârea adoptată”. După ce justiţia şi-a spus de două ori cuvântul (o dată la Arad, a doua oară la Timişoara, definitiv), hotărârea a fost pecetluită ca fiind perfect valabilă şi pe lege. Ce va urma, vom vedea.
Cum ar arăta fântâna?
În mega-planul Primăriei Arad pentru revitalizarea malului Mureşului, se vorbea de amplasarea unei fântâni arteziene spectaculoase, între piciorul podului Decebal şi primul pod de pontoane. În contul a 23 milioane de lei, cu tot cu TVA, ar fi urmat să se ridice o fântână cu peste 300 de jeturi de apă (cu bule de săpun şi lasere), cele mai înalte atingând 15 metri, suprafaţa totală luată în calculul artezienei fiind de 3.000 metri pătraţi (100 metri lungime şi 30 metri lăţime).
Pe scurt: 316 jeturi de apă, dublate de proiecţii de lumină. În hotărâre se mai vorbeşte de amenajarea malurilor Mureşului special pentru această investiţie, de lucrări de amenajare a cursului apei (de dragare a patului apei şi de curăţire a malurilor), de costul utilităţilor acestei fântâni, de efectul scontat al investiţiei, de durata necesară realizării ei (8 luni) etc. Proiectul a fost votat de aleşii locali pe 22 ianuarie 2013 iar acum a primit şi girul justiţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!