ARAD. 6 elevi din clasele a XI-a și a XII-a – muzică, 10 elevi din clasele de arte plastice și 12 elevi din clasele de arhitectură și 2 profesori de specialite în activități de Job-Shadowing fac parte din grupul ţintă al unui proiect derulat de Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” prin Programul Erasmus+.
Colegiul arădean a obținut Acreditarea VET Erasmus+ pentru derularea de mobilități de formare profesională prin proiectele finanțate de Uniunea Europeană prin Programul pentru educaţie, formare, tineret şi sport 2020-2027 – Erasmus+. Anual, elevi de la calificările tehnician pentru tehnici artistice, desenator tehnic pentru arhitectura si design, instructor muzical, corist, din clasele a XI-A si a XII-a vor derula stagii de pregătire practică de câte 2 săptămâni în companii/instituții europene de profil.
Două fluxuri
Cei 28 de elevi şi 2 profesori formează grupul ţintă pentru proiectul implementat în primul an de acreditare – 2021-2022. Mobilitățile s-au derulat în 2 fluxuri, în parteneriat cu firme din industria artelor creative din Spania și Portugalia.
Grupa de arhitectură și arte decorative (formată din 12 elevi) a exersat utilizarea programului AUTO-CAD în cadrul firmei de arhitectură si amenajări interioare – Ester Lara Arquitectura din Granada, Spania. 10 elevi de la clasele de arte plastice au învățat să realizeze printuri pe materiale textile în cadrul firmei portugheze Com Prensa-Impressão Têxtil Lda, iar 6 elevi de la muzică și-au perfecționat tehnica interpretativă și virtuozitatea prin participarea la master-calss-urile cu muzicienii portughezi ai orchestrei Banda Musical de Oliveira din Barcelos, Portugalia, susținând şi un concert comun.
Activitățile celor două mobilități au fost completate de cele ale profesorilor de specialitate, care au asistat la activitățile elevilor, și-au perfecționat metodele și tehnicile de predare, au proiectat activități didactice pe baza elementelor observate în stagiu, realizandu-se astfel un transfer de bune practici în procesul de predare-învățare a disciplinelor artistice de specialitate.
„Experienţă inedită”
„Pentru elevii și profesorii participanți a fost o experiența profesională inedită și complexă – contactul direct cu cerințele locului de muncă din domeniul lor de formare profesională, cu atât mai mult cu cât în liceele vocaționale artistice, toată pregătirea de specialiate se desfășoară doar în atelierele de specialitate sau sălile de instrument ale școlii. Elevii noștri s-au adaptat foarte bine, au fost apreciați pentru nivelul de cunoștințe, capacitatea de a se integra în noul mediu de lucru, de a comunica și de a pune în practică ceea ce au învățat la școală, pentru creativitate și seriozitate” – spune Maria Rădulescu, coordonator proiect.
Punte de legătură
Potrivit celor implicaţi în proiect, impactul acestei experiențe în parteneiat cu companii de profil de pe piața muncii din țări ale Uniunii Europene contribuie la creșterea calității actului de formare inițială furnizat de Colegiul „Sabin Drăgoi”. Se realizează astfel o punte de legătură cu piața muncii din domeniul de pregătire profesională al elevilor, care contribuie la creșterea șanselor de integrare pe piața muncii ale absolvenților de la Arte, prin încercarea de a-i obișnui pe aceștia cu rigorile și cerințele unui loc de muncă din industria creativă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!