ARAD. Defrişăm marginea drumului, pentru un aspect estetic decent? Sau săpăm şanţuri? De ce nu ambele? Realizate pe exact aceeaşi bucată de teren. Consiliul Judeţean Arad a încheiat un contract cu o firmă „de apartament”, SC IFC Pro Road Construct SRL, din Vladimirescu, pentru lucrări de estetică rutieră. Pe drumul judeţean 709D, cel care pleacă din DN 7 spre Semlac şi Şeitin, apoi revine în DN 7, la Nădlac, această firmă încasează banii de două ori pentru lucrări realizate pe acelaşi teren. Arădenii din zonă ne-au atras atenţia asupra faptului că, după ce trec cu utilajul de defrişat şi taie iarba înaltă de 25-30 de centimetri, pe exact aceeaşi suprafaţă de teren apare un excavator care sapă şanţuri.
„Dacă se tăia iarba, era de înţeles, era o lucrare de estetică rutieră. Dacă se săpau şanţuri, iar era de înţeles. Dar nu înţeleg de ce se taie iarba înaltă de 25-30 de centimetri şi apoi exact pe acelaşi teren se sapă şanţul. Excavatorul chiar nu poate să sape prin acea iarbă?”, s-a întrebat un arădean care ne-a contactat.
Iar noi am încercat să desluşim iţele acestei situaţii, solicitând informaţii referitoare la lucrările care se execută pe acel tronson de drum. Într-adevăr, există două contracte, frumuşele de altfel, încheiate cu aceeaşi firmă. Practic, IFC Pro Road Construct „centrează şi dă cu capul”, ca să folosim un termen fotbalistic. După ce trece cu utilajul de defrişare, vine cu excavatorul. Drept urmare, pentru acelaşi petec de pământ, firma din Vladimirescu încasează bani de două ori.
Potrivit informaţiilor pe care le-am primit de la Consiliul Judeţean, valoarea totală a contractului pentru defrişarea acostamentelor este de 437.663 de lei, la care se adaugă TVA. Adică, undeva peste 500.000 de lei din bani publici merg către IFC Pro Road Construct. Metrul pătrat de teren defrişat este plătit de CJA cu 0,068 lei, la care se adaugă şi TVA. Mai departe, când vine vorba de şanţuri, suma este triplă. CJA plăteşte pe contractul pentru săpat şanţuri 1.737.353 de lei, la care se adaugă TVA. Suma finală plătită ajunge la peste două milioane de lei. Reprezentanţii Consiliului Judeţean ne-au mai informat faptul că fiecare metru liniar de şanţ săpat este plătit cu 3,04 lei, la care se adaugă TVA. În totalitate, instituţia judeţeană plăteşte peste 2,5 milioane de lei către această firmă, pentru două operaţiuni dintre care una nu ar fi tocmai necesară. Suma plătită de Consiliul Judeţean ar putea scădea cu aproximativ 25 la sută, dacă s-ar renunţa la defrişarea inutilă, realizată în faţa excavatorului care sapă şanţurile.
Agricultorii, afectaţi
Pe lângă aspectele semnalate mai sus, agricultorii din zonă spun că şanţurile au fost atât de prost executate, încât accesul spre terenurile agricole au fost săpate, iar unele utilaje nu mai pot ajunge la culturi.
„Cei care au săpat şanţurile, fie din neatenţie, fie din nepricepere, au îngustat foarte mult accesele spre drumurile agricole şi, implicit, spre terenurile agricole. Sunt zone în care accesul nu are o lăţime mai mare de doi metri. Cum poate intra un utilaj şenilat sau o combină, care au lăţimi de trei metri şi lungimi considerabile, pe un acces atâta de îngust? Totul s-a făcut fără cap”, ne-a spus un agricultor.
Totuşi, nemulţumirile prea puţin contează. Important este că firma încasează o grămadă de bani să taie iarba şi, ulterior, să sape şanţul în acelaşi loc.
Trimite articolul
Xde ce sa nu ia banii de doua ori, ce nu intelegeti???? foamea e mare, trebuie sa mearga si ei saracuti in concediu in Ibiza.
Au dreptate agricultori dar as vrea sa le pun o întrebare: la anul o sa semănați și în șanț????. pt că voi când arăți ori semănați sunteți în stare( de lăcomie) sa o faceți pina in drum
-
Noi semănat pana in drum ca sa nu mai crească burienile cat casa inteligentule
Ca in Arad nici unde !! Mafia Falconeti – Bibardus distruge si fura tot ce se poate
Nu cred că e o firmă de apartament, nu are cum , mai degrabă e o firmă de garsonieră, și încă….. de garsonieră la G-uri… ” ne-profesioniști-de-meserie”, trebuia și a treia lucrare plătită, transportul ierbii, că doar nu o depozitează în șanț. Felicitări acestei firme de casă pnl, car cu mândrie s-ar putea numi SC munca-n zadar SRL, sub îndrumarea SC CIONCU SRL.
Ce lucru este facut corect cap-coada in Romania??? Asta ne este cultura si valoarea: 2 la leu si 3 de-a fitea.