ARAD. 86 de copii din județul Arad sunt diagnosticați cu autism. Acestea sunt cifrele oficiale, indicate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad. În realitate, însă, numărul celor care suferă de această tulburare este mult mai mare. Nu se poate estima, însă, cât de mare. „Sunt foarte mulţi copii autişti nedeclaraţi, neîncadraţi în grad de handicap. Asta pentru că părinţii lor nu doresc să-i declare. Nu acceptă că au un copil bolnav. Ei au impresia că, «dacă va creşte se va face bine». Dar nu este aşa” – spune Edita Iuhasz, director al DGASPC Arad. „De fapt, aceşti părinţi nu fac decât să le ia copiilor şansa de a-şi maximiza potenţialul. Ei vor să nu-şi stigmatizeze copilul, dar de fapt îl condamnă” – completează Cristina Neţa, mama unui copil autist şi preşedinta Asociaţiei „Autismul – Un viitor mai bun” Arad.
Recuperarea unui copil autist este un proces care decurge destul de greoi. Este nevoie de multă muncă, de multă răbdare şi, mai ales, este nevoie de implicarea întregii familii. „Pacient nu este doar copilul autist, ci toată familia acestuia” – punctează Cristina Neţa. Din păcate, oferta serviciilor specializate destinate acestor copii nu este deloc bogată. În Arad, există un singur centru pentru copii autişti, care are un număr limitat de beneficiari: 17 copii în vârstă de maximum patru ani.
Prezent și viitor
Centrul de Consiliere şi Asistenţă Personalizată pentru persoanele cu tulburări de spectru autist şi familiile acestora funcţionează, de un an de zile, în cartierul Bujac (strada Baba Novac nr.15D). Centrul a fost înfiinţat (după ani buni de eforturi ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului) graţie unui proiect al Ministerului Muncii şi Fundaţiei Romanian Angel Appeal.
„În cadrul Centrului sunt oferite servicii de evaluare iniţială pe următoarele arii: socializare, limbaj, autoservire, cognitiv, motric. De asemenea, cei patru psihologi din Centru intervin pentru recupererea timpurie a copiilor, dar şi pentru consilierea familiilor” – explică Elisabeta Pota, şefa Centrului pentru copiii autişti. Pe lângă serviciile oferite aici, este de amintit şi sprijinul a trei organizaţii neguvernamentale arădene – toate înfiinţate la iniţiativa unor părinţii de copii autişti care cunosc foarte bine problemele din domeniu.
În ceea ce priveşte viitorul serviciilor specializate pentru copii autişti, DGASPC Arad are în vedere înfiinţarea unui centru de zi destinat exclusiv acestora, precum şi organizarea unei echipe mobile care să se ocupe de recuperarea copiilor autişti din localităţile judeţului (zonă care, în prezent, este total descoperită).
Despre autism
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică. Se poate diagnostica în jurul vârstei de un an ţi jumătate – doi ani. Cu cât este diagnosticat mai repede, cu atât mai uşoară este recuperarea. Statisticile indică o creştere alarmantă a cazurilor de autism (1 la 150), afecţiunea fiind mai des întâlnită decât cancerul, diabetul, SIDA sau Sindromul Down. Autismul poate apărea în toate tipurile de familii, indiferent de mediul social, rasă ori etnie, fiind de patru ori mai întâlnit la băieţi decât la fete.
Program de sărbătoare
La 2 aprilie se sărbătoreşte Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Evenimentul va fi marcat şi la Arad printr-o serie de acţiuni organizate sub egida „Colorează-mi lumea”. Astfel, marţi, 2 aprilie, la Centrul din Bujac va fi încropit un atelier de creaţie, iar în partea a doua a zilei se va forma o „fundă umană” şi se vor lansa lampioane în semn de solidaritate faţă de persoanele care suferă de autism. Între orele 20.00 şi 23.00, clădirea Teatrului „Ioan Slavici” va fi iluminată în albastru, la fel cu o mulţime de alte clădiri reper din întreaga lume, în cadrul campaniei „Light It Up Blue”. Programului pregătit de DGASPC se adaugă şi acţiunile asociaţiilor arădene preocupate de autism.
Citiți principiile noastre de moderare aici!