Şedinţa CLM de marţi a debutat cu propunerea aleşilor PSD de a scoate de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind „aprobarea actului adiţional nr.1 la protocolul de colaborare încheiat între Ministerul Apărării Naţionale şi Municipiul Arad, înregistrat cu nr. A 5977/14.05.2015 şi nr. 33429/26.05.2015”. O propunere care anunţa intervenţiile cu scântei, de mai târziu, pe acest subiect. Supusă la vot însă, scoaterea de pe ordinea de zi a fost respinsă, propunerea PSD generând 14 voturi „împotrivă” şi doar 9 „pentru”. La momentul votării proiectului de hotărâre, toată lumea a votat „pentru”, actul adiţional fiind aprobat cu unanimitate.
Dar ce prevede acest document? Pe scurt, prelungirea de la trei la cinci ani a termenului de executare (cu fonduri de la bugetul local) a lucrărilor de investiţii la imobilul 718 Arad-Gai. „Avem nevoie de această prelungire pentru a putea trece perioada de execuţie a lucrărilor de 24 de luni, la care se adaugă perioada de organizare a procedurii de achiziţie, semnarea contractului şi recepţia la finalizarea lucrărilor” – au explicat reprezentanţii Municipalităţii în solicitarea adresată Ministerului Apărării Naţionale.
Reprezentanţii Armatei şi-au dat acordul pentru prelungirea termenului, cu următoarea precizare: „Vă rugăm să aveţi în vedere ca termenul de cinci ani pentru reabilitarea clădirilor imobilului 718 Arad-Gai să fie respectat deoarece spaţiile din imobilul 1187 Arad-Cetate în care funcţionează în prezent structura militară nu au o stare tehnică corespunzătoare şi în situaţia întârzierii termenului asumat pot apărea aspecte negative care vor afecta desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor structurii militare.”
Cum spuneam, aleşii PSD au solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului privind Cetatea. Iată argumentele lor: „Grupul de consilieri PSD şi Partidul Social Democrat îşi doreşte realizarea proiectului de redare a Cetăţii arădenilor, dar observăm că acest lucru a fost tergiversat de către administraţia locală a Aradului pe o perioadă de şapte ani. Nepermis de mult, am putea spune noi. Şi acum ne-am fi dorit garanţii suplimentare că acest lucru se va realiza în timpul suplimentar alocat prin votul de astăzi. Ne dorim cât mai repede ca Cetatea Aradului să fie a arădenilor şi proiectele pe care le facem să le şi îndeplinim. Pentru că avem o listă stufoasă cu proiecte pe care le propunem, dar nu reuşim să le îndeplinim, zicem noi, din cauza incompetenţei administraţiei locale” – a explicat consilierul PSD, Beniamin Vărcuş.
Iată şi explicaţiile primarului Gheorghe Falcă, pe acest subiect: „Ministerul Apărării Naţionale ne-a solicitat să întărim protocolul pe care îl avem cu dânşii astfel încât toate studiile de fezabilitate şi DALI-urile pentru Unitatea Militară Gai să primească avizul Ministerului – lucru pe care noi l-am votat astăzi (marţi-n.r.), exact pentru a reduce timpii pentru momentul în care Unitatea Militară Gai se va transfera Armatei. Am văzut că cei de la PSD s-au opus aprobării acestui proiect, dânşii vor să se grăbească prin eliminarea acestui proiect. Şi mi-am adus aminte de faptul că, între 2012 şi 2015, PSD s-a opus ca noi să preluăm Cetatea Aradului şi constat că şi azi se opun unei hotărâri de guvern care există pentru ca arădenii să primească această Cetate.”
Etape
În ceea ce priveşte stadiul lucrărilor de investiţii la imobilul din Gai, edilul Aradului a precizat: „Suntem în faza în care începem licitaţiile pentru realizarea UM Gai, sperăm ca în doi ani aceste lucrări să se finalizeze. Apoi, în şase luni de zile, se va face transferul Armatei, perioadă în care noi trebuie să finalizăm documentaţiile pentru Cetate, adică trebuie să spunem ce vom face noi în Cetate, ce parteneri o să avem pentru Cetate astfel încât, după preluarea Cetăţii şi după intrarea în Cetate, în termen de zece ani, să realizăm marile investiţii care necesită să fie realizate în interiorul Cetăţii.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!