ARAD. Apa termală din subteran va fi folosită din plin în oraşul Pecica. În prima săptămână a lunii octombrie a avut loc predarea amplasamentului pentru realizarea proiectului „Sistem de producere si distribuție a energiei termice, utilizând energie geotermală în Orașul Pecica”.
Până la finalul anului se va finaliza proiectarea, iar din ianuarie vor începe lucrările pentru exploatarea apei termale, în vederea încălzirii mai multor instituții publice.
Proiectul, în valoare de 24,6 milioane de lei, prevede exploatarea apei termale, prin două foraje cu adâncimea de aproximativ o mie de metri: unul lângă Ferma de Bivoli, iar celălalt în parcul din centrul orașului.
De aici va fi adusă apa termală la un număr de 13 clădiri publice din centrul orașului: grădinițe, școli, sediile primăriei și hala agroalimentară, care vor fi încălzite prin această modalitate.
Pe lângă economia la facturile de încălzire, se protejează şi mediul înconjurător, fiind o soluție curată și ecologică.
„Dată fiind complexitatea proiectului, acesta va fi realizat în etape: va fi realizată o rețea de conducte de aproape 2,5 kilometri prin oraș, pentru a alimenta cu apă termală clădirile publice, unde vor fi montate centrale speciale. Estimăm să punem în funcțiune sistemul de încălzire în toamna anului 2023”, a declarat Petru Antal, primarul oraşului Pecica.
Un ștrand termal
Odată puse bazele exploatării apei termale, administrația locală vrea să treacă la următorul pas: încălzirea locuințelor și construirea unui ștrand termal în Pecica.
„Avem spațiu suficient în vecinătatea Fermei de Bivoli, o să dispunem de infrastructura de exploatare de bază, astfel vechiul vis al pecicanilor va putea deveni realitate!”, a explicat edilul.
Locuri de joacă şi de recreere
Întocându-ne la prezent, la intrarea în Pecica dinspre Arad, între blocurile de pe partea stângă, este în curs de amenajare un nou loc de joacă pentru copiii din zonă. Mobilierul nou şi colorat a fost montat deja, urmează îngrădirea parcului, pentru protejarea copiilor de traficul de pe Drumul Național 7 și montarea camerelor de supraveghere.
În celălalt capăt al orașului prinde contur cel mai mare parc de agrement din localitate, cu suprafața de 48,6 de mii de metri pătrați, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 al Uniunii Europene.
Parcul, aflat la doi paşi de centrul oraşului, în vecinătatea Centrului de Vizitare a Fermei de Bivoli, pe lângă spațiile verzi cu iarbă, arbori ornamentali şi zeci de tei, plopi şi magnolii, va avea o fântână arteziană spectaculoasă, cu 13 jeturi verticale, „insule” de joacă şi de fitness în aer liber, dar şi un teren multifuncțional, pretabil pentru handbal, baschet sau minifotbal, urmând să fie amplasate mese de tenis de masă şi de șah.
„Pecicanii abia așteaptă să inaugurăm noul parc, pentru a se putea bucura de toate dotările de aici. Preconizăm că la primăvară vom putea preda cetățenilor cea mai nouă zonă de agrement din oraș”, a spus Antal.
Noi piste pentru bicicliști
În cursul acestui an, Primăria Orașului Pecica a reușit, în mare, să recupereze întârzierea în implementarea proiectului de modernizare a 20 de străzi, cauzată de pandemie.
Noul constructor lucrează și acum pe una dintre cele mai importante artere de circulație, pe strada 3.
„Noul strat de asfalt a fost turnat aici, acum se lucrează la amenajarea trotuarelor și a noii piste pentru bicicliști, în primăvară fiind finalizate și spațiile verzi”, a explicat Petru Antal.
În cadrul proiectului finanțat prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii s-a modernizat majoritatea străzilor din zona 100, alături de câteva străzi circulate din centrul orașului (3, 124, 422 și 314).
Autoritățile locale au avut în vedere și dezvoltarea rețelei de piste pentru bicicliști, cu gândul la numărul mare de pecicani care circulă, zilnic, pe două roți. Pe lângă pista care leagă un capăt al orașului de celălalt, pe strada 2 (de la intrarea în Pecica dinspre Arad, până în centru), se amenajează piste noi pe străzile 3, 101, 112 și 113, urmând strada 1 (DN7), dar și strada 401, în cadrul proiectului complex care va fi demarat anul viitor și care include modernizarea unei școli primare, un centru de tineret, unul tradițional și un teatru de vară.
„În paralel, am înlocuit rastelele pentru biciclete din zona centrală cu modelele noi, confecționate de o firmă locală, care aduc o pată de culoare, urmând să amplasăm şi altele”, spune primarul oraşului Pecica.
Pe lângă proiectele cu finanțare externă, administrația locală a investit în dezvoltarea infrastructurii urbane și din bugetul local.
Strada 420 este aproape gata: partea carosabilă a fost asfaltată, trotuarele s-au pavat și au fost amenajate șanțuri pentru scurgerea apei pluviale. Muncitorii lucrează pe străzile vecine, 419 și 421, o parte din șanțuri și trotuare fiind realizate deja.
Trimite articolul
XPrinde Arsat-ul aici lucrari de rupe! Bravos!
Va fi o powlă.
-
Mai vedem.