E liber la defrişat pădurea. Sau cel puţin aşa pare dacă parcurgi traseul de poveste pe creastă, prin pădurea ce leagă Feredeul de Şiria. Zeci de copaci au fost tăiaţi de curând, pe cărarea bătătorită pe care poți face la pas, pe bicicletă, cu motorul etc. traseul dintre Schitul Feredeu și Cetatea Șiria. Arborii tăiați nu au fost încă înlăturați din pădure, iar ce a rămas în urmă te duce cu gândul la defrișări. Cei care fac des acest traseu pentru a se bucura de natură au văzut de ceva vreme faptul că arborii din imediata vecinătate a traseului albastru care face legătură dintre cele două puncte de interes – unul religios, celălalt turistic – au fost marcați în linie. Faptul că de atunci nu s-a mai întâmplat nimic, te putea duce cu gândul că a intervenit salvarea și că planurile de tăiere a copacilor – fie ale unor proprietari din zonă, fie ale ocolului silvic de aici, fie ale Primăriei Șiria de realizare a unei șosele asfaltate sus pe creastă, prin pădure, între Feredeu și Șiria, au fost și ele abandonate. Şi părea şi logic, în condițiile în care drumul județean care face legătura pe jos între cele două puncte este bun, scurt și defel aglomerat. Nu a fost să fie așa. Arborii au căzut în aceste zile.
Am încercat să luăm legătura cu primarul Șiriei, pentru a vedea dacă primăria e cea care are de a face cu această tăiere ori, în caz că nu, dacă a primit sesizări cu privire la tăierile de arbori din comună. Din păcate, nu am reuşit să dăm de primar.
Primăria are… planuri mari
Ne-am îndreptat atenţia spre primărie pentru că, în trecut, de aici au venit vești cum că există niște planuri mărețe de realizare a unui drum asfaltat prin pădure. Cum la momentul realizării derdeluşului de pe deal, pârtia de schi cum a numit-o Valentin Bot, edilul a precizat faptul că „avem și alte gânduri frumoase, avem multe vise, dar sunt vise care se pot realiza” și cum arborii marcați de ceva vreme păreau să stea în calea unui drum lat și numai bun de asfaltat prin pădure, ne-am gândit că tăierile de acum au legătură cu Primăria Șiria. Gândul ne-a dus direct aici ţinând cont şi de tot betonul turnat sus la cetate, de iluminatul stradal de acolo, de crucea şi literele care compun numele Şiria urcate sus pe deal şi luminate în varii culori, de defrișările și amenajările cu care au venit aceste investiții „americane”, care nu au nicio legătură cu dealul și cetatea Șiriei, cu tradiția.
Celelalte instituţii nu ştiu nimic
Cum nu am reușit să aflăm dacă există o legătură directă între copacii culcați la pământ în pădure și Primăria Șiria, am decis să batem la uşa instituţiilor statului cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului.
Am sunat la Garda de Mediu Arad, care ne-a informat că instituția nu mai are competență pe Legea Pădurii. De aici am fost trimiși și ne-am dus și singuri la Garda Forestieră Oradea, de care ține și Aradul. Amabili, ce-i drept, cei de aici ne-au trimis la Garda Forestieră Arad, după ce ne-au precizat clar că nu au cunoștință de defrișările de la Șiria și nici de vreun plan cu tăieri de arbori marcați pe acolo. Nici cei de la Garda Forestieră Arad nu primiseră sesizări cu privire la tăierile de arbori de pe dealurile Șiriei și nici nu știau să existe ceva planuri care impuneau tăieri de arbori aici, dar oricum nu aveau cum să știe pentru că de marcări de copaci și punerea lor în valoare nu se ocupă ei, ci ocolul silvic de acolo, singurul care păzeşte și decide soarta pădurii. Ni s-au dat, însă, două adrese de email de la Garda Forestieră din Arad și Oradea, unde am putea trimite pozele cu arborii culcați la pământ.
Am sunat și la Agenția pentru Protecţia Mediului Arad, deși ne-am gândit din start că nici cei de aici nu mai au vreo responsabilitate pe păduri. Și acesta a fost răspunsul: niciuna, nici verificări, nici sesizări. Directorul de aici ne-a spus că văzuse însă o postare cu defrișările din Șiria și le-a trimis sesizări la Garda de Mediu, pentru că ei se ocupă de problemă, și la Garda Forestieră.
La telefonul de contact pus pe siteul Ocolului Silvic Zărandul, de care ține și pădurea ciuntită acum, a sunat… faxul. Era după ora 14.30, așa că pădurea urma să mai aștepte până mâine. Am fi putut completa un formular de contact care să fie citit de cei de la ocol a doua zi. N-am făcut-o. Am aflat însă numărul de telefon al şefului de ocol, Dorel Silviu Tămaş, care ne-a scos complet din ceaţă şi care ştia cam tot despre arborii care ne interesau.
De la el am aflat, printre rânduri, că toți cei de mai sus ar trebui să știe ce se întâmplă la Șiria. Nu de alta, dar instituțiile și-au dat avizele și aprobările necesare tăierilor de acum! Totul culminând cu un ordin de ministru care dă undă verde la tăieri.
Ocolul Silvic știe tot
Extrem de amabil și pus la punct cu toate informațiile, Dorel Tămaș ne-a spus că probabil până la începutul anului viitor se vor tăia 2.262 de fire (arbori – n.r.) din pădurea comunală Șiria, pentru a se realiza un drum forestier asfaltat (în lungime de 2.553 de metri prin pădure) care să facă legătura între drumul comunal spre Schitul Feredeu și drumul comunal spre Cetatea Șiria. Tăierile de arbori au început cu Vârful Horlea și se vor finaliza în apropiere de Schitul Feredeu. 661 de metri cubi de lemn vor rezulta de aici. Inventarierea, marcarea arborilor, tăierea lor se fac de către ocol în baza zecilor de aprobări primite de la mai toate instituțiile cu abilități în protejarea mediului și pădurilor, amintite de șeful de ocol cu număr și dată. Și totul, pentru un proiect pe PNDL al Primăriei Șiria care vrea să asfalteze pădurea și să lege Feredeul de Șiria și pe sus, cu prețul a… doar 2.262 de arbori!
N-au fost ușor de obținut avizele, vreo trei luni pe la Agenția pentru Protecţia Mediului, alte șase luni pe la minister dar, la final, între un drum forestier asfaltat și o pădure, a câștigat asfaltul.
Cruce pe pădure
Dacă mai vedeți și alți arbori marcați în vecinătatea celor tăiați, nu vă speriați: frumoasa pădure din zonă are mai mulți proprietari – statul, alt ocol silvic, un privat – fiecare probabil cu planurile sale. Un lucru însă e sigur, până la drumul asfaltat al Primăriei Șiria: în plină luptă de salvare a pădurilor din România, pădurea de pe dealurile Şiriei se taie! Se știrbește una dintre puținele atracții turistice naturale ale județului. Iar locul celor peste 2.000 de arbori va fi luat de asfalt, beculețe colorate şi poate cruci. Pentru că, nu-i aşa, încet dar sigur se pune cruce pădurii. În cazul Șiriei, în baza unui ordin de schimbare a a categoriei de folosinţă silvică a unui teren de 2,5331 hectare, fond forestier, proprietate publică a a comunei Şiria, pentru a transforma o parte din terenul acoperit cu păduri de foioase în drum forestier Şiria-Schitul Feredeu. Ordin semnat de ministrul Demeş şi datat septembrie 2019. Ordinul 1018 din 13.09.2019!
Trimite articolul
XIdeea cu drumul prin padure e buna. Din lemnul taiat primaria isi mai achita niste datorii. Pe traseul respectiv oricum trebuiau taiati copacii pt a face loc celor cu biciclete, motorete si scutere. Acestia existau de vreo 10 ani dar nu aveau un traseu prin asta s-a facut un traseu si pentru dinsii.
Trist si dureros ce se mai intampla cu padurile ramase in Romania.Nu mai avem drumuri pt.masini si utilaje si trebuie sa distrugem putina padure?
Nu distugeti padurea cu betoane … pe bune !?!?
Dacă localnicii vor zona mai arida asa va fi.Din poza rezulta ca era un drum preexistent.Ca se lărgește și se asfaltează în scopul accesului la obiective turistice nu cred ca e rău.
Sunt drumuri importante de asfaltat (cuvejdia -timis, zabalt-timis) si padurea nu ar trebui taiata
…si prostului ii trebuie tichie de margaritar!!!
Mult mai util era sa faca o data si pentru totdeauna drumul Arad-Siria.
Da noah, mai un lemn, mai un bitum, deh, maruntisuri!
Dacă ați putea veni sa faceți poze în pădurea ce leagă localitățile Beliu de Chislaca sa vedeți tăietură de pădure acolo totul este ras or lăsat doar niște copaci pe mărci a să se vadă ca este pădure dar în rest dacă te bagi 5 metri în pădure zici ca ești pe câmpie
Betoooon. Facem asfalt sa ne dam cu masinile. Felicitari Conducatori IUBITI.
In loc sa construiti si voi o pista de biciclete decenta ca sa putem face miscare decent si sa interziceti accesul cu “utilaje motorizate” care put si fac galagie voi incurajati galagia si mizeria …. Felicitari!!!
Sa nu mai vorbim de faptul ca o pista de biciclete ar fi muuuult mai ieftina dar….. nu va luati voi dreptul atunci…….
Sa va fie rusine ca altceva…..
FELICITARI PNL ARAD si PRIMINISTRULUI ORBAN PENTRU INVESTITII!!!!!!
Asta se intampla cand idiotii ajung factori de decizie.
Si din pacate nu se vor schimba multe in perioada urmatoare.
Cum sa le pese cand toti isi iau partea?!
Karma vietii ii va lovii pe toti cei responsabili de taierea copacilor si distrugerea naturii.
vai de capul vostru voi astia care criticati nici nu stiti cum arata o padure si hop va ti gasit sa comentati daca omu va face conditii ii bai daca nu iar ii bai sau acu toti sunteti activisti daca vreti sa salvati natura luati va masini electrice plantati si voi un pomisor si nu mai aruncati mizeria prin padure .DEce la voi in oras in parc aveti alei de ce naiba nu mergeti prin pamant .URACIOSILOR
vionovatul si complicii sunt sub nasul vostru, dar nimeni nu se atinge de ei pentru ca prietenii stiu de ce … dupa distrugerea urbanistica a localitati, s-a trecut usor la distrugerea patrimoniului, atata cat mai era si acum padurea … ce va urma?!?
Totusi nu intzaleg – cum ia Primaria Siria asa de capul ei hotarari din astea de a asfalta culmile dealurilor din zona ? Exista planul asta in vre-un plan public, scos la dezbatere si aprobat prin vot de consiliul local? A castigat Primarul Siriei vre-o alegere locala in care a avut acest drum in planul lui electoral ?? Si cetatzenii Siriei nu trebuie intrebati ? Cum se iau hotararile astea asa de capul Primariei fara ca intentiile si planurile sa fie facute publice ? Cum de Ministerul Mediului si-a dat un astfel de acord dezastruos ?? Si Directzia Silvixca de ce se ascunde si nu are curajul sa isi asume aceasta noua crima ecologica ?
Natura se razbuna incet-incat, dar noi nu constientizam.Clima e in schimbare din aceste motive, Omul e rau, afurist,avar, se gandeste doar la el si nu la copii lui si la generatiile care vin, suntem reci si usor de manipulat….banul face tot in romania!!!!
Probabil ca legat de acel drum ar trebui facute precizari referitoare la necesitatea lui,ar trebui amenajate si zone de camping,tabere,etc…problema esentiala nu e cu acei 2000 de arbori,probabil mult mai multi se taie zilnic pt Austria,problema e legata de nevoia asfaltarii si a exploatarii locului.Sa fim seriosi,nu cred ca ar strica amenajate cabane in scop turistic,tabere scolare,ca sa nu mai fim nevoiti sa mergem pana la Moneasa,Arieseni,etc.Sa ne gandim si altfel putin…
e crima ce se intimpla in romania!!toti votati un idiot de iohanis dancila barna sau alti idioti si cei care i ati votat va iau aerul prin legi!!de ce mai mergeti sa votati cand de 30 de ani tara se autodistruge ce fel de spernte mai aveti de la hoti?cand veti face cancer sa veniti sa sarutati padurea daca va mai fi ceva din ea!
Pentru interzicerea defrișărilor trebuiau să iasă în stradă românii , noi ne-am agitat să băgăm unul la pușcărie crezând că se vor rezolva toate relele din țară. Dar se pare că hoții , infractorii și penalii adevărați au rămas liberi.
ce-s aia doua mii si ceva de copaci?… cind s-au taiat cel putin jumate din padurile ramase dupa Ceausescu in 89…exista vreo statistica referitoare la padurile taiate si plantate in 30 de ani de “democratie”?
pai dom primar o sa zica ca este nevoie de un drum de genul asta, sa poata sa duca tot intelectualu pe “pisi” de la cetate la manastire cu bmw-ul sau toaregul pe scurtatura si prin padure si atunci sa vezi …, ca deh… muza e si evlavioasa si o sa faca rating mai pune citeva poze si unde mai pui ca pe drumul actual se putea circula doar cu bicicleta sau pe jos , adica ca si tarani, deci impracticabil pentru ei, in plus din afacere rezulta si o gramada de masa lemnoasa numa buna de amortizat cheltuilelile de campanie… gresesc? oricum nici o agentie sau institutie pusa sa vegheze ca astfel de lucruri sa nu se intimple nu se va sesiza si stiti de ce? pentru ca toti au aceiasi mentalitate si sunt la fel de servili cu cei care i-au uns in posturile comode si bine remunerate
Cum se poate ca orice nesimtit de primar sa defriseze tot in judetul nostru si nimenea sa nu fie interesat de hoti ???
Oare cine minte primarul cu drum turistic sau seful de ocol cu drum forestier?
Acest amabil sef este implicat cu deputatul tripa in taieri ilegale de păduri,lucru care se poate si verifica
Toti care iubiti padurea, turisti pe jos sau cu bicicleta haideti sa ii “ajutam” sa construiasca si sa circule pe aceasta bucata. Voi oamenii de ses va puneti cu oamenii muntelui ? CACAO!!! Vanatorii de munte ar trebuii sa va vaneze pe astia de vreti sa distrugeti natura.
Pana una alta dreptul unei persoane fie si juridica de a dispune de proprietatea sa e garantat de constituție.Ce ar fi sa dezaprobam și pe unii ce au case de sute mp și poluează enorm cu încălzirea lor?Sa nu uitam ca 1 ha de pădure produce aceeași cantitate de O2 ca și 1 ha de lucerna sau iarba.La orașe pădurea are rol mai mare .
Din pacate se distruge acum drumul siria-cetate construit acum 3ani! Sambata(25 iulie) cele 18 masini de mare tonaj ce transportau piatra nu au mai putut circula!!! De la doua masini de peste 20t pe zi se folosesc 18 masini/zi. Ce se va intampla cu casele de pe acest traseu??(str.Lt. Ciurdariu). Incep sa cedeze!!! Ii pasa cuiva? Speram totusi ca da!!! Altfel, va fi un traseu turistic cu case naruite!!!