Administratorii de bloc din Arad au ajuns la concluzia că Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţei, intrată deja în vigoare şi care va fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2009 nu aduce foarte multe beneficii arădenilor. Mai exact, legea este percepută de beneficiari ca o nouă taxă, deoarece prin plata poliţei de asigurare arădenii vor fi asiguraţi împotriva a doar trei dintre cele mai rar întâlnitre dezastre în judeţul nostru.
Calamităţi naturale
Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) a organizat în cursul săptămânii trecute Adunarea Generală a reprezentanţilor Asociaţiilor de Proprietari din Arad. La dezbateri a fost invitat şi reprezentantul unei societăţi de asigurări. Acesta le-a explicat participanţilor o parte din prevederile Legii 260/2008 şi ale Ordinului CSA 5/2009. Subiectul a devenit incendiar în momentul în care participanţii la întâlnire au aflat că începând cu anul viitor toţi proprietarii vor trebui să îşi asigure locuinţele şi că asigurarea obligatorie acoperă doar trei riscuri: de cutremur, de inundaţii provocate de căderi masive de precipitaţii şi de alunecări de teren. Mai mult, reprezentantul firmei de asigurări a precizat că şi dacă se produc toate trei tipurile de dezastre naturale în termen de trei zile, acestea se consideră a fi unul singur, când vine vorba de despăgubiri: „Se consideră acelaşi eveniment o serie de evenimente produse în termen de 72 de ore”, a precizat acesta.
O nouă taxă…
Conducerea U.L.A.L. a precizat ca asiguraţii – proprietarii de apartamente – ar trebui să poată opta pentru acel risc previzibil şi specific localităţilor, nu pentru riscurile generale prevăzute de lege. „Din punct de vedere geologic şi climatic, dezastrele naturale nu afectează suprafaţa României în toate localităţile ţării cu intensitate identică sau prin aceeaşi formă de manifestare. Altfel proprietarii vor percepe această Lege ca pe o nouă taxă”, a subliniat vicepreşedintele ULALA, Vasile Arion. Reprezentanţii Uniunii au ţinut să precizeze că legislaţia ar trebui să cuprindă, de exemplu şi riscurile de explozie (în cazul locuinţelor cu butelii de gaz) sau de incendiu.
20 de euro pe an
Legea prevede două tipuri de despăgubiri: de 20.000 de euro, pentru locuinţe cu zidărie de beton sau cărămidă, respectiv, de 10.000 de euro pentru locuinţe de paiantă – „un garaj mai bun” – cum a explicat conducerea ULALA. Cum asigurarea este obligatorie, proprietarii vor trebui să încheie poliţe de asigurare până la data de 31 decembrie, urmând să plătească o primă de asigurare 20 de euro pe an, în primul caz, respectiv, de 10 euro pe an în cel de al doilea caz. În cazul blocurilor, se va face asigurare şi pe partea aflată în coproprietate.
Reprezentantul firmei de asigurări prezent la întâlnire i-a informat pe administratorii de bloc că şi persoanele care şi-au asigurat deja locuinţa pentru o gamă largă de riscuri vor fi obligaţi să îşi încheie şi poliţa obligatorie. La fel, şi persoanele care doresc o asigurare mai complexă decât cea obligatorie, vor fi puse în situaţia de a mai încheia o poliţă facultativă care să acopere toate riscurile.
Fără modificări în locuinţe!
Beneficiarii asigurării care după intrarea în vigoare a legii vor face lucrări de extindere, de modificări ale apartamentelor, fără autorizaţie de construcţie, nu vor mai beneficia de despăgubiri.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!