Dacă vrei să beneficiezi de analize pe gratis nu strică să te programezi cu o lună înainte la un laborator medical. Programările nu se pot face însă decât după data de 15 a lunii, după ce se aprobă cuantumul sumei destinate acestui scop.
Dacă însă te îmbolnăveşti subit şi ai nevoie urgentă să-şi faci analizele trebuie să ai banii pregătiţi, şi nu sunt puţini. Pentru un pesionar cu o pensie de 5 milioane lei vechi, să dai un milion de lei doar pentru a afla ce ai, înseamnă foarte mult. Abia apoi se prescriu medicamentele, pe care trebuie, şi pe acestea, de multe ori să le cumpere. Şi asta pentru că banii pe care laboratoarele îi primesc de la Casa de Asigurări de Sănătate sunt foarte puţini şi se epuizează în primele 5 zile ale lunii. Laboranţii se plâng de faptul că acum primesc şi mai puţini bani decât primeau în lunile trecute, cu până la 50%. Astfel că singura soluţie pentru ca pacienţii să îşi primească analizele, rămâne plata pe loc a acestor servicii medicale. Aceştia însă nu înţeleg cum se poate să fie nevoiţi să plătească nişte servicii pentru care li se reţin bani lună de lună şi cer explicaţii angajaţilor laboratoarelor. Răspunsul vine invariabil „Nu mai avem fonduri de la Casa de Asigurări, s-au epuizat ”.
CAS vede partea plină a paharului
Reprezentanţii CAS spun însă că nu sunt probleme majore. Banii pe care laboratoarele îi primesc sunt tot atâţia ca în celelalte luni. „Poate sunt unele laboratoare, mai mici, care nu mai au fonduri dar sunt şi cele care au bani alocaţi până la sfârşitul lunii iar, pe de altă parte, bolnavii mai pot merge la laboratoarele din cadrul spitalelelor unde pot face analizele în mod gratuit” , precizează Angela Cosma, director economic în cadrul CAS Arad.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!