ARAD. Informaţii interesante ies la iveală odată cu încheierea contractelor între furnizorii de servicii medicale şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din Arad. Informaţii cel puţin interesante. Căci cum altfel am putea cataloga – spre exemplu – faptul că în fruntea clasamentului cuprinzând furnizorii de ecografii, pe primul loc (şi implicit cu cele mai multe fonduri alocate) se află o clinică privată, în timp ce Spitalul Judeţean (spitalul public cu cea mai mare adresabilitate din judeţ) ocupă doar poziţia a doua. Iar pe locul trei se află un alt spital privat.
Explicaţia o putem găsi destul de rapid îndreptându-ne atenţia spre punctajul obţinut de fiecare furnizor în parte. Furnizorii care au obţinut cele mai multe puncte primesc şi cei mai mulţi bani de la CAS. Cum a fost posibil ca o clinică privată să obţină un punctaj mai bun decât cel mai mare spital public din judeţ? „Simplu”: conform Normelor metodologice, criteriul principal pe baza căruia s-a stabilit punctajul l-a constituit dotarea cu aparatură. (De parcă e concurs de producători de aparatură!). Iar privaţii – spre deosebire de spitalul de stat – s-au putut lăuda cu aparatură ultraperformantă, de ultimă generaţie. Cel puţin, în ceea ce priveşte ecografiile.
Problema este că, în urma acestei repartizări a banilor, asiguraţii au de suferit. Ei nu-şi vor putea face ecografie gratis la spitalul de stat (pentru simplul motiv că spitalului i-au fost alocate fonduri insuficiente) şi vor trebui să meargă în privat. Iar în privat – o ştie toată lumea – se percepe coplată, de cele mai multe ori usturătoare pentru pacient. Aici este problema reală: acest tip de coplată nu e scris în nicio lege!
Dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director general al CAS Arad, detaliază: „În mod normal, tarifele pe care le contractează furnizorii de servicii medicale cu CAS trebuie să fie respectate. Sunt bani puţini? De acord! Dar, din moment ce furnizorilor privaţi nu le convine câţi bani primesc de la CAS, atunci de ce mai vin la contractare cu noi? Dacă vin şi fac contract cu CAS, atunci trebuie să respecte suma contractată şi să nu ceară bani în plus pacienţilor. Pentru că nu există bază legislativă care să reglementeze acest tip de coplată.”
Dacă aşa stau lucrurile, se pune firesc întrebarea: de ce nu sunt sancţionaţi furnizorii privaţi pentru că încasează coplata fără a avea o bază legală? „Noi putem verifica doar banul public. Coplata e o «discuţie» între pacient şi furnizor” – susţine, sec, dr. Domşa.
Dacă până acum ne-am referit doar la ecografii, trebuie spus că nici la alte capitole, situaţia nu e mai… roză. Pe segmentul radiologie, spre exemplu, privaţii şi-au adjudecat integral fondurile CAS. Din păcate, cu acelaşi efect pentru pacienţi, care, deşi plătesc asigurarea de sănătate, sunt nevoiţi să achite sume importante de bani ca şi coplată. Un adevărat comerţ pe seama sănătăţii oamenilor!
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!