ARAD. La sfârșitul săptămânii trecute, la Casa Jelen Haz, a avut loc evenimentul de lansare a Asociației Luna, o asociație care își propune să sprijine în special copiii cu autism în vederea integrării sociale, să lupte alături de copii pentru conștientizare și acceptare și să încurajeze părinții să iasă la lumină, să nu rămână retrași de lume, de teama discriminării.
Inițiatoarea asociației este Elena Bociort, mămică a doi copii frumoși și talentați, dintre care unul special (un băiețel diagnosticat cu elemente de autism). Aceasta este specializată în domeniul psihopedagogiei speciale, fiind calificată ca profesor de sprijin în cadrul CSEI Arad. Dorința de a deschide această asociație a apărut în urma conștientizării necesității de a ajuta copiii cu autism, având în spate și experința dobândită de-a lungul anilor în care a luptat să își ajute propriul copil.
Evenimentul de inaugurare a debutat cu o prezentare generală a asociației, specificându-se scopul înfințării acesteia, caracteristicile copiilor cu nevoi speciale si nevoia integrării lor în societate. Evenimentul a continuat cu un recital de pian și vioară susținut de câțiva ,,copii speciali” talentați și pasionați, care sunt integrați în învățământul de masă. Dintre ei a făcut parte și Răzvan Bociort, fiul inițiatoarei, care a cântat la pian sub îndrumarea profesoarei Anamaria Lole.
Pentru că evenimentul a fost dedicat copiilor speciali, a urmat o paradă a modei, coordonată de profesorul itinerant Naomi-Roxana Popa, susținută de copiii care frecventează deja asociația. Momentul surpriză a fost organizat de către prof. Violeta Varga, constând într-un recital de colinde, în interpretarea a două eleve ale Liceului de Artă ,,Sabin Drăgoi” Arad.
În partea a doua a evenimentului copiii speciali au avut ocazia să interacționeze unii cu ceilalți și cu alți invitați și să participe la atelierul de creație, unde au putut să picteze figurine din ipsos, fiind supravegheați și îndrumați de către Elena Tătar, profesor pentru învățământ primar. Momentul a fost unul prielnic și pentru părinți, aceștia având ocazia nu doar să socializeze, ci și să împărtășescă din experiențele personale.
Despre fondatoarea asociației
„Sunt părintele unui adolescent de 13 ani care a crescut împreună cu autismul. Odată cu venirea diagnosticului, am știut că e necesar să-mi ajut copilul, pe Răzvan. Astfel, am terminat studiile în domeniul psihopedagogiei speciale din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” și am urmat peste 20 de cursuri de formare din sfera autismului. Am în spate o experiență de 5 ani ca terapeut și de 10 ani în terapia cu propriul copil.În prezent, sunt și profesor de psihopedagogie specială la CSEI Arad.Împreună cu mămicile copiilor speciali cu care colaborez, îmi doresc să fiu o voce și un sprijin pentru alți părinți aflați în această situație. Asociația, care are sediul pe strada Desseanu, nr.3, își propune să creeze diverse evenimente publice, invită părinții la grupuri de consiliere, formează grupuri de socializare cu copiii, atât speciali cât și tipici, tocmai pentru ca specialii să aibă de unde copia comportamente potrivite, iar tipicii să înțeleagă că fiecare suflet merită acceptat, iubit, are un talent și capacitatea de a fi un bun partener de joacă”, ne-a mărturisit Elena Bociort.
Trimite articolul
XFelicitari, d-na Elena Bociort!