ARAD. Planuri noi pentru cetate. Primăria Arad are de gând să creeze o asociaţie care să se ocupe de destinele Cetăţii Aradului. Şi dacă tot a devenit subiectul principal de visat al autorităţilor, atunci vă spunem că Cetatea va avea parte nu doar de o asociaţie, ci şi de un concurs internaţional de idei privind revitalizarea ei, fapt programat a avea loc după trecerea acesteia în circuitul civil. Veştile le-a făcut publice primarul Aradului, în cadrul şedinţei ordinare CLM de miercuri, când le-a prezentat aleşilor stadiul negocierilor purtate cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale pe tema transferului cetăţii spre municipalitate şi a modernizării unităţii militare din Gai. După ce i-a informat pe aleşi că oficiali de la minister au fost în vizită la Arad, că a purtat o discuţie telefonică cu secretarul de stat din MAPN şi că între 4 şi 15 august se va deplasa la Bucureşti pentru a analiza cele două propuneri privind baza militară din Gai (cea locală şi cea a armatei), edilul a anunţat că are de gând să declanşeze procedura de înfiinţare a Agenţiei de Dezvoltare „Arad-Cetate”. Conform primarului, această agenţie va organiza un concurs de idei, la nivel internaţional, pentru prezentarea unei viziuni privind trecerea Cetăţii Aradului în circuitul civil şi punerea în valoare a vieţii acesteia.
Ba mai mult, Falcă nu a exclus defel posibilitatea ca Lucia Chişbora să redevină omul proiectelor căci s-ar putea prelua, de la Consiliul Judeţean, fosta Agenţie de Promovare şi Dezvoltare a Judeţului Arad (ADAR), care avea în trecut realizat chiar un studiu despre cetate.
După crearea agenţiei şi organizarea concursului internaţional de idei, în viziunea primarului, următorul pas va fi realizarea unui plan urbanistic zonal al Cetăţii, dar nu orice fel de PUZ, ci unul 3D, „pentru a se putea reda, cât mai fidel, oportunităţile de dezvoltare, atât în perimetrul Cetăţii, cât şi în jurul acesteia”.
Când va arăta Cetatea cam aşa cum şi-o doresc acum oficialii locali? Aleşii municipali au aflat că acest lucru este posibil, potrivit primarului, în 15-20 de ani, dar că intenţia sa este ca deschiderea cetăţii pentru public să aibă loc mult mai repede.
De unde banii pentru toate acestea? Din fonduri europene, crede edilul, care afirmă că intenţia administraţiei locale este „să ne folosim de cele două cicluri de finanţare, 2014-2020 şi 2021-2027, pentru modernizarea obiectivului“.
Care sunt planurile din viitorul apropiat? Falcă speră că în hotărârea de Guvern care ar trebui să vină pe tema cetăţii Primăria Arad să primească dreptul să finanţeze documentele tehnice pentru reconversia cetăţii. Până atunci, a declarat Falcă, se va continua studierea istoriei Cetăţii Aradului în arhivele de Stat de la Viena.
Citiți principiile noastre de moderare aici!