Este vorba de o propunere legislativă de modificare și completare a Legii 230/2007, inițiată de 46 de senatori, înregistrată la Camera Deputaților pentru dezbatere publică, propunere care a și fost respinsă de Senat în 24 octombrie. Câteva zile mai târziu, pe 30 octombrie, propunerea a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, care nu au aprobat solicitarea inițiatorilor pentru procedura de urgență.
De ce mai este nevoie de Legea 230?
Este întrebarea la care Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad, încearcă să răspundă, pe lângă expunerea noutăților din propunerea legislativă cu pricina: „Noul art. 47 spune că «adunările generale pot hotărî în mod excepțional modalitatea de stabilire și repartizare a cheltuielilor asociației». Adică se poate face excepție de la ceva stabilit deja prin lege. Noul alin. (3) la art. 48, precizează care sunt cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate. Cea mai neașteptată modificare este însă noul alin. (4) la art. 48, care spune că «adunarea generală a asociației de proprietari va hotărî modalitatea de repartizare» a tuturor cheltuielilor. Atunci de ce mai este nevoie de Legea 230/2007? Camera Deputaților trebuie să respingă și ea, la fel ca Senatul, această propunere legislativă. Dacă nu o fac, legea 230/2007 va există sub o formă abrogată.”
Vă reamintim că art. 47, ne mai spune Lupșe, a fost completat în 22.04.2017. Această completare a indus în eroare proprietarii care cer să nu le fie incluși copii până la vârsta de 3 ani la cheltuieli pe consumuri individuale (așa cum scrie în lege), dar și pe unii administratori care îi scot de la cheltuielile pe număr de persoane pentru că de la cele individuale nu au cum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!