Asociaţiile de vânători vor rămâne de la 1 august fără o sursă sigură de venit. Vânătorii nu mai sunt condiţionaţi, din acel moment, să fie membri ai unor asociaţii de vânători sportivi pentru a purta folosi armele de vânătoare, odată cu apariţia Legii nr 117/15 iunie 2011, pentru modificarea şi completarea Legii nr 295 din 2004. Singura condiţie pe care trebuie s-o îndeplinească vânătorul este aceea de a deţine permis de vânătoare eliberat de autorităţile române. Se pare că legea a venit în sprijinul acelor vânători care achitau an de an cotizaţia de 800 până la 1000 de lei pe an, doar pentru a-şi păstra arma, fără a participa măcar o zi la vânătoare.
Legea pare însă să ia la ţintă Asociaţiile de vânătoare care şi-au bazat veniturile pe cotizaţiile vânătorilor, care erau obligaţi să fie membri într-o asociaţie şi să cotizeze anual pentru a putea să-şi păstreze arma.
Ce spunea legea
Legea nr 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor prevedea la art 37 că dreptul de a purta şi folosi armele de vânătoare se acordă, în condiţiile prezentei legi, vânătorilor care sunt membri ai unor asociaţii de vânători sportivi, legal constituite, ce îşi desfăşoară activitatea conform Legii fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului nr. 407/2006, republicată, cu modificările ulterioare, care au susţinut examenul pentru obţinerea calităţii de vânător şi deţin permis de vânătoare cu viza valabilă.
“Astăzi, aceste asociaţii sunt dezavantajate prin faptul că cotizaţia vânătorilor nu mai poate reprezenta un venit sigur în viitor pentru ele”, a declarat Cristian Chismorie, de la Asociaţia de vânătoare “Ruguţ Înflorit”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!