Pentru Antal, primarul orașului Pecica, explică:
„Am purtat o primă discuție cu primarii din alte patru orașe din România, alături de edilii a cinci orașe din Ungaria, despre înființarea unei asociații teritoriale europene (în limba engleză prescurtată EGTC). Întâlnirea din orașul Battonya (Bătania) a fost utilă și la obiect, cu participarea reprezentanților orașelor Gyula, Sarkad, Elek, Medgyesegyháza și orașul gazdă, respectiv Salonta, Curtici, Chișineu-Criș, Nădlac și Pecica. La discuție a luat parte deputatul zonei, Erdős Nobert, reprezentantul minorității române în Parlamentul Ungariei, Traian Kreszta, alături de oficialități județene. EGTC este o asociație cu personalitate juridică independentă, a cărei membri pot fi administrații locale, instituții de stat și companii cu scop public, care pot implementa programe de dezvoltare regională integrate, transfrontaliere, în interesul dezvoltării economice a regiunii de frontieră date. Practic, ca EGTC, cu sediul preconizat la Gyula, putem depune proiecte pentru fonduri europene nerambursabile pe care separat nu le putem accesa. Am că vom demara pașii pentru înregistrarea, aprobarea la nivel național și înregistrarea la nivelului Uniunii Europene”.
Un alt primar prezent la această primă întâlnire a fost Mircea Onea, edilul-șef al Nădlacului. Acesta spune:
„Am subliniat importanța acestui parteneriat pentru viitorul orașului Nădlac, menționând că EGTC oferă posibilitatea de a depune proiecte comune pentru obținerea de fonduri europene nerambursabile, fonduri care altfel ar fi inaccesibile individual. În cadrul întâlnirii s-au stabilit domeniile prioritare de colaborare. Acest demers reprezintă o șansă reală de dezvoltare pentru Nădlac, facilitând proiecte esențiale pentru infrastructură, economie și viața comunității”.
Și Bogdan Ban, cel de al treilea primar arădean implicat în acest proiect, a făcut declarații referitoare la această inițiativă care reprezintă o premieră în ceea ce privește primăriile din județul nostru:
„Orașul Curtici s-a dezvoltat pe toate palierele, în ultimii 10-12 ani, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Am depus proiecte pe toate liniile de finanțare pe care le-am identificat ca fiind accesibile pentru orașul nostru. O nouă asociație, care să se comporte ca un catalizator pentru atragerea de noi fonduri europene, este foarte binevenită. Ne punem speranța că, odată cu înființarea acestei asociații teritoriale, proiecte pentru care nu am găsit finanțare europeană până acum ar putea să fie implementate, la rândul lor, cu bani nerambursabili”.
Ovidiu Guleș, primarul din Chișineu-Criș, vede și el cu ochi buni această nouă asociație:
„Sperăm într-o colaborare cât mai bună cu colegii maghiari în atingerea interesului comun și anume, acela de a atrage fonduri europene care se vor materializa în investiții benefice pentru comunitățile noastre”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!