„Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parțială din jumătatea de nord a țării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, și va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui”, anunţă cei de la observatorul astronomic. Aceştia vin, însă, şi cu un avertisment pentru cei care doresc să vadă cum luna acoperă Soarele: “Dacă doriți să priviți va trebui să folosiți un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecție, fără a privi Soarele. Nu priviți direct Soarele pentru că puteți orbi”.
Potrivit calculelor făcute de către Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, în partea de nord a judeţului Arad eclipsa va putea fi văzută începând cu ora 13:22, iar sudul judeţului nostru va putea vedea fenomenul începând cu ora 13:27, existând o marjă de eroare de 1-2 minute faţă de calculele făcute.
În nordul extrem
Această eclipsă va putea fi văzută în toată splendoarea ei de către locuitorii din nord-vestul Canadei, din extremitatea nordică a Rusiei, nord-vestul Groenlandei şi Polul Nord. În aceste zone discul solar va fi acoperit în proporţie de 87,8 la sută de către lună.
clişeu eclipsa: Unde şi când se vede eclipsa în România FOTO: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
Trimite articolul
XEu vreau sa vad eclipsa Usr-ului.
Dar totala.