Regizori cunoscuţi şi premiaţi, spectacole premiate la festivaluri prestigioase, actori de renume îi aşteaptă pe arădeni în sala mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici şi în cea a Teatrului de Marionete.
Cea de-a V-a ediţie cuprinde în total 17 spectacole realizate de instituţiile teatrale din România care joacă în limbile minorităţilor, nouă dintre acestea fiind spectacole de studio. Festivalul Interetnic de Teatru se va desfăşura în perioada 8-15 noiembrie, în ziua de deschidere publicul fiind invitat să vizioneze o producţie distinsă de Uniunea Teatrală din România cu premiul pentru cel mai bun spectacol al anului 2009. Este vorba despre „Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi”, de Tom Stoppard, pus în scenă de Victor Ioan Frunză la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara,.
O altă producţie premiată şi care se va juca în cadrul Festivalului Interetnic de Teatru este „Mizantropul”, de Moliere de la Teatrul Tamasi Aron din Sfântul Gheorghe. „Mizantropul”, va avea loc la Arad în data de 14 noiembrie de la orele 20. Regia acestui spectacol îi aparţine lui Bocsardi Laszlo, producţia fiind distinsă cu premiul cel mare la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvarda, Ungaria. De menţionat că rolul principal în spectacolul „Mizantropul” este interpretat de actorul Palffy Tibor, cunoscut pentru rolurile jucate atât în spectacole maghiare cât şi româneşti, precum şi pentru rolul Antal din filmul Katalin Varga de Peter Strickland.
La cea de-a V-a ediţie a Festivalului Interetnic de Teatru va fi participa şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, cea mai bine cotată instituţie teatrală care joacă în limba maghiară din ţara noastră. Astfel, în data de 9 noiembrie de la ora 17 în sala Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház din incinta Teatrului de Marionete în spectacolul studio „Viaţă orfană” publicul va face cunoştinţă cu destinul unei femei aparţinând comunităţii de ceangăi din România şi mamă a 16 copii. Monologul, interpretat de actriţa Kakuts Agnes, este o mărturisire sinceră şi firească, textul fiind constituit din incantaţii autentice aparţinând comunităţii de ceangăi din România culese şi adaptate de Julianna Marosi. De curând actriţa Katus Agnes a fost distinsă cu premiul pentru întreaga activitate la Colocviul Teatrelor Minoritare din România.
În data de 13 noiembrie de la ora 17 se prezintă la Arad cea mai tânără trupă profesionistă de teatru maghiar din Transilvania, Teatrul Orăşenesc din Târgu Secuiesc. Instituţia, ajunsă la cea de-a doua stagiune, participă pentru prima dată la un festival cu „Don Quijote”. Spectacolul, în regia lui Csaki Csilla, se adresează atât tinerilor cât şi adulţilor fiind o adaptare fidelă a romanului lui Miguel de Cervantes.
Pe lângă producţiile menţionate, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Interetnic de Teatru participă şi alte spectacole din Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara. Va fi prezent, de asemenea, şi Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti cu spectacolul „Teibele şi demonul ei” după Isaac Bashevis Singer şi Eve Friedman, precum şi secţia germană a Teatrului Radu Stanca din Sibiu cu spectacolul „Prah – Tatăl sau Anatomia unei crime” după György Spiró şi Csaba Mikó. Teatrul German de Stat din Timişoara va susţine, de asemenea, spectacolul „Aşteptându-l pe Godot” după Samuel Beckett. Vă reamintim că pe tot parcursul Festivalului Interetnic de Teatru se vor organiza dezbateri la care vor participa regizori şi critici renumiţi. Manifestarea are pentru prima oară caracter competitiv, la final fiind acordate mai multe premii. Pe lângă cele şapte premii acordate de juriul Festivalului Interetnic de Teatru vor fi accordate şi premii oferite de Radio România Redacţia Minorităţi, cotidianul Nyugati Jelen, ziarul Erdelyi Riport, revista Varad, redacţiile Transindex.ro şi Hamlet.ro.
Gazdele manifestării, Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház vor prezenta în cadrul Festivalului Interetnic de Teatru „Liselotte şi luna mai”, de Pozsgai Zsolt, în regia lui Tapasztó Ernő. „Liselotte şi luna mai” va fi jucat luni, 8 noiembrie de la orele 17, făcând astfel deschiderea seriei de spectacole de studio prezentate în cadrul ediţiei arădene.
Festivalul Interetnic de Teatru este o manifestare care reuneşte instituţiile teatrale care joacă în limbile minorităţilor din România. Prima ediţie a Festivalului Interetnic de Teatru a avut loc în 2005 la Bucureşti, următoarele ediţii fiind organizate la Târgu Mureş, Braşov şi Timişoara.
Biletele de intrare la spectacolele din cadrul Festivalului Interetnic de Teatru s-au pus în vânzare la casa de bilete a Teatrului de Marionete Arad. Preţul unui bilet este de 20 de lei, iar pentru persoanele care beneficiază de reducere de 15 lei. Se pot cumpăra şi abonamente, un abonament permiţând intrarea la toate spectacolele din festival.
Organizatorii ne asigură că doritorii îşi vor putea procura bilete şi înainte de fiecare reprezentaţie de la casele de bilete ale Teatrului Clasic Ioan Slavici şi Teatrului de Marionete Arad.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!