PETRIŞ. Locuitorii comunei Petriş își fac speranțe mari privind transformarea zonei într-o atracție turistică internațională. Promisiuni au primit de la noii proprietari ai Castelul nobiliar Salbek. În urmă cu mai bine de doi ani, frumoasa construcţie a fost achiziționată de o companie londoneză, pentru o sumă de aproape 700.000 de euro. Se promitea că vor începe lucrări de reabilitare, iar castelul va fi transformat în hotel și sediu pentru Fundaţia Botnar, care a primit în administrare imobilul. De atunci şi până acum, la faţa locului nu s-a schimbat nimic.
Primarul comunei Petriş, Irina Onescu, ne-a declarat că i-a contactat, recent, pe reprezentanţii proprietarilor castelului, pentru a se informa cu privire la intenţiile pe care le au şi pentru a le cere să se ocupe de estetica parcului, obiectivul fiind chiar în centrul localităţii. În martie 2017, proprietarii promiteau că vor începe imediat aceste lucrări urgente, ceea ce nu s-a întâmplat.
„Ne dorim cel puţin restaurarea parcului şi refacerea gardului, pentru că obiectivul se află în centrul comunei noastre. Am contactat inclusiv Ministerul Culturii, fiind vorba de un monument istoric, pentru a mă informa dacă există demersuri începute pentru reabilitarea castelului şi să îi rog să urgenteze eventualele proceduri. Deocamdată, de la minister nu am primit un răspuns, dar proprietarii imobilului mi-au transmis că înţeleg şi apreciază interesul comunei noastre, oferind din nou asigurări că vor lua măsuri”, ne-a declarat Irina Onescu.
Deocamdată, doar intenţii
Chiar dacă oficial nu există informaţii concrete despre intenţiile englezilor, se pare că aceştia încearcă să obţină fonduri europene pentru realizarea investiţiilor promise, iar din această cauză ar mai putea dura destul de mult până când şantierul va fi deschis.
În urmă cu doi ani, reprezentanții proprietarilor au venit la Petriş cu arhitecți și specialiști în restaurări, unii care au lucrat şi la restaurarea unor imobile din satul Viscri, unde prinţul Charles vine în vacanţe. Intenţiile ar fi ca obiectivul să devină atracție turistică internațională, mai ales că arhitectura castelului a fost comparată cu cea a reședinței președintelui SUA, Casa Albă. Proprietarii ar vrea să transforme imobilul într-un hotel de lux, iar anumite încăperi ar urma să fie folosite ca sediu de fundaţie. Anexele ar urma să fie amenajate pentru activități culturale, cum ar fi ateliere de artizanat și meșteșuguri, ce vor putea fi vizitate de turişti.
Castelul, monument istoric
Lucrările la castel, începute în 1800, au fost finalizate după 1811, atunci când a fost supraetajat de către Von Matei Salbek. Reședința nobiliară a rămas în proprietatea familiei Salbek până la instaurarea comunismului, ulterior fiind confiscată de stat. A fost amenajată pentru o școală specială, iar apoi a fost folosită drept azil pentru bolnavi psihic.
Foștii proprietarii au revendicat imobilul și l-au câștigat în 2009, de când a rămas nefolosit.
Castelul, clasat monument istoric de valoare naţională şi universală, are 24 de camere şi mai multe construcţii anexe. Suprafaţa terenului este de 16,73 hectare (cea mai mare parte fiind parc), iar cea construită de 983 metri pătraţi, cu o amprentă la sol de 450 metri pătrați. Construcţia este din cărămidă arsă, cu planşee drepte având pardoseli din parchet în formă romboidală, duşumele de scândură şi ciment. Parcul din jurul castelului are numeroşi arbori, printre care şi câţiva stejari seculari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!