Primăria Municipiului Arad a lansat licitația pentru lucrări de reabilitare a clădirii Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”, așteptând oferte până la începutul lunii mai 2019. Valoarea totală estimată a contractului va fi de peste 10.500.000 de lei, criteriul de atribuire fiind cel mai bun raport calitate-preț, iar termenul de realizare de 24 de luni de la atribuirea lucrării. Lucrările vor dura până la doi ani și vor fi finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Interior și exterior
Proiectul prevede reabilitarea integrală a fațadelor exterioare și interioare, inclusiv a accesoriilor acestora, restaurarea tâmplăriei exterioare și înlocuirea celor din PVC, refacerea șarpantei, a învelitorii, a sistemului de captare a apelor pluviale, a instalației de paratrăsnet, dar și a trotuarului din curte, a terenului de sport și a terasei corpului B de clădire.
De asemenea, vor fi refăcute racordurile la apă, canalizare și gaz. În ceea ce privește interiorul clădirii, sunt prevăzute lucrări de consolidare la subsolul corpului A (clădirea principală) și la etajele 1 și 2, la planșeele și pereții aceluiași corp, lucrări de refacere a finisajelor interioare din ambele corpuri de clădire, dar și lucrări de refacere a pardoselilor, tâmplăriilor interioare și a instalațiilor electrice, termice, sanitare și PSI din ambele corpuri. Sala festivă va fi și ea reabilitată și modernizată, iar în curtea colegiului este propus spre amenajare un teren de baschet de 28 pe 15 metri, cu pardoseală din tartan.
Construit în 1888
Clădirea principală a Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” a fost construită în 1888, având atunci doar parter și etaj. În 1912-1913 a fost construită și aripa sudică a clădirii, iar în anul 1936, partea principală a fost înălțată cu încă un etaj, tot atunci fiind făcută și porțiunea de clădire ce adăpostește sala de sport și cea festivă. Corpul B al Colegiului se află în curte, fiind construit între 1976 și 1980. Are subsol, parter și trei etaje, fiind construit pe structură mixtă cu stâlpi și grinzi de beton și zidărie portantă, planșee de beton armat și învelitoare tip terasă.
Orele de curs
Pentru perioada lucrărilor, conducerea colegiului a identificat soluții de desfășurare a cursurilor după cum urmează: program de dimineață pentru clasele terminale – șase clase a XII-a și două clase a VIII-a, în clădirea nouă a colegiului; program de dimineață pentru clasele de la nivelul primar într-un spațiu al Liceului Tehnologic „Francis Neuman”, astfel încât să se poată organiza și after school; program de dimineață pentru clasele V-VII și de după-masă pentru clasele IX-XI la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”. „Menționăm că cele patru clase de ciclu primar care actualmente funcționează în incinta Seminarului Teologic Ortodox vor funcționa în același spațiu”, transmite conducerea școlii.
S-au discutat aceste variante în cadrul Consiliului de administrație al școlii, în cadrul Consiliului profesoral, precum și cu reprezentanții Asociației părinților, care au agreat aceste soluții. S-au făcut solicitări către școlile menționate, iar acestea și-au dat acordul pentru a aloca spațiul necesar pe perioada reabilitării. „Am purtat discuții, de asemenea, cu reprezentanții Primăriei și ai IȘJ-ului și de comun acord am stabilit să așteptăm atribuirea lucrărilor, după care, împreună cu constructorul și cu toți factorii implicați, se va lua o decizie definitivă în privința desfășurării programului școlar pe perioada reabilitării”, completează reprezentanții colegiului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!