ARAD. Deși inițial, în urma descinderilor efectuate de DIICOT Arad și Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Arad, doar trei persoane de sex masculin au fost reținute, iar apoi arestate preventiv în cauză, un al patrulea bărbat a fost arestat preventiv ulterior și trimis în judecată alături de ceilalți. Potrivit unui comunicat de presă remis la data efectuării descinderilor – „bărbații ar fi cultivat plante de cannabis, în spații special amenajate, în județul Arad. În urma perchezițiilor, au fost ridicate și indisponibilizate 331 de plante de cannabis, 810 grame de masă vegetală uscată de cannabis, 700 de lei, ustensile destinate culturilor indoor de cannabis (saci cu îngrășăminte, bidoane cu fertilizatoare, lămpi pentru căldură, ventilatoare, transformatoare, tubulatură), râșnițe și cântare. Au fost puse în aplicare trei mandate de aducere, emise pe numele bănuiților, care au fost conduși la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Arad, pentru audieri, fiind prezentați Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Instanța a admis propunerea de arestare preventivă. Cercetările sunt continuate pentru trafic de droguri de risc și pentru stabilirea întregii activități infracționale”. În urma cercetărilor s-a ajuns la cel de-al patrulea bărbat. Cei patru au fost trimiși, în vara acestui an, în stare de arest preventiv, în judecată, iar în 7 septembrie urmează ca Tribunalul Arad să pronunțe sentința, după ce data la care trebuie să fie efectuată pronunțarea s-a amânat, instanța motivând că are nevoie de timp pentru deliberare.
Au reclamat neregularități și nelegalități
Înainte de a fi trimiși în judecată, cei patru au ridicat excepții și au înaintat cereri în care au indicat faptul că există neregularități în întocmirea rechizitoriului și nelegalități în administrarea probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Tribunalul Arad a respins „ca nefondate excepţiile şi cererile privind neregularitatea întocmirii rechizitoriului, nelegalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală invocate de către inculpaţi”. La același termen de judecată – 25 iunie 2021 – Tribunalul Arad a constatat „legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad în dosarul prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii Pop Claudiu, Boca Darius Florin, Sumurducan Sergiu Paul şi Sumurducan Alin Gheorghe. Constată competenţa instanţei pentru judecarea cauzei, legalitatea administrării probatoriului şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii: 1. Pop Claudiu, trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută și pedepsită de art. 3 alin. 2 din Legea nr. 143/2000 cu aplicarea art.15 din Legea nr. 143/2000; art. 2 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal (2 acte materiale) și art.15 din Legea nr. 143/2000 ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1,2 Cod Penal; 2. Boca Darius Florin, trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută și pedepsită de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod Penal (2 acte materiale); 3. Sumurducan Sergiu Paul, trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută și pedepsită de art.2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod Penal și art. 43 alin. 5 C. pen; 4. Sumurducan Alin Gheorghe, trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută și pedepsită de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000”.
Infracțiunile
În ceea ce-l privește pe Pop Claudiu, infracțiunea pentru care este trimis în judecată, prevăzută de art. 3 alin. 2 din Legea nr. 143/2000, prevede că: „(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, pregătirea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă faptele prezintă la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisă de la 6 luni la 3 ani.” Pe lângă această infracțiune, inculpatul a mai fost trimis în judecată și pentru infracțiunea prevăzută și pedepsită de art. 2 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, conform căreia: “1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi”. De atfel, și ceilalți trei inculpați au fost trimiși în judecată pentru această infracțiune, iar în cazul unuia dintre ei s-a dispus și aplicarea art. 41 alin. 1 Cod Penal care prevede că: „(1) Există recidivă când, după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de un an și până la reabilitare sau împlinirea termenului de reabilitare, condamnatul săvârșește din nou o infracțiune cu intenție sau cu intenție depășită, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare”.
Trimite articolul
XĂștia sunt niște ciumpalaci săraci carora le place sa cultive rahaturi îmbunătățite și le vinde și îi otrăvesc pe fraierii care cred ca marfa e din Columbia, ca și legumele calit. 1 vândute de prestgioasele supermarketuri din gama de top: kaufland, lidl, profi etc.
Nu in celula? Pe droguri!?
Da chiar asa de faimosi ii faceti pe traficantii astia ? Sau ati ramas fara subiecte de difuzat ? Nu inteleg ce e asa wow pentru public pana la urma…