Aula „Ştefan Cicio Pop” din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, „Simpozionul Naţional ASTRA – 150 de Ani (1861 – 2011) de la întemeierea „Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român”, organizat de UVVG în parteneriat cu Academia Română, ASTRA Sibiu şi CJA.
La lucrări au participat ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Adrian Ţolea, vicepreşedinte CJA, Octavian Bologa, vicepreşedinte ASTRA Sibiu, prof. univ. dr. Iovan Marţian, prorector al UVVG, profesori universitari, istorici, studenţi ai UVVG. Moderator şi preşedinte al comitetului de organizare a fost conf. univ. dr. Marius Grec, decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative, director al Muzeului Memorial „V. Goldiş”.
Conf. univ. dr. Marius Grec ne-a a declarat: „Este un eveniment de marcă având în vedere că e realizat în parteneriat cu Academia Română, cu Asociaţia ASTRA Sibiu şi cu alte asociaţii ASTRA din ţară. Ne bucurăm că la această manifestare au participat cercetători din Arad şi din întreaga ţară. Asociaţia ASTRA a avut un rol deosebit de important în realizarea unităţii tuturor românilor, care a continuat şi după 1918 şi continuă şi astăzi. De asemenea, nu trebuie să uitam că unul dintre preşedinţii ASTREI a fost şi Vasile Goldiş, în perioada 1927-1932. Au fost vernisate şi o expoziţie de artă fotografică Aradul, „ASTRA şi Marea Unire” a lui Virgiliu Jireghie şi o expoziţie de carte ASTRA ARADEANĂ, ASTRA TRANSILVANĂ şi influenţele culturale efectuate în tipăriturile din colecţia lui Victor Miuţescu”.
Octavian Bologa, vicepreşedinte ASTRA Sibiu, a precizat că, „anul acesta se împlinesc 150 de ani de la întemeierea ASTREI, o organizaţie românească care a avut şansa să se configureze la Sibiu. În anul 1861 la Sibiu s-a înfiinţat asociaţiunea ASTREI, iar primul preşedinte a fost mitropolitul de atunci al Ardealului Andrei Saguna. ASTRA s-a multiplicat, prin despărţăminte adică prin filiale în toată ţara, de atunci Transilvania, Banat, Bihorul care aparţineau monarhiei Austro-Ungaria, ulterior în alte provincii locuite de români. ASTRA a militat pentru unitatea românilor şi pentru aceasta a contribuit la realizarea unităţii naţionale a României”.
Adrian Ţolea, vicepreşedinte CJA, a precizat: „Evenimentul este foarte important şi vreau să îi felicit pe organizatori pentru că au realizat un simpozion care au marcat 150 de ani de la înfiinţarea ASTREI. Acest moment este o excelentă prefaţă la manifestările care se vor realiza cu ocazia zile de 1 Decembrie la Arad, Ziua Naţionala a României, cât şi anul viitor când se vor împlinii 200 de ani de la Preparandia arădeană, prima şcoală pedagogica românească, dar şi 150 de ani de la naşterea unui dintre corifei Marii Unirii, Vasile Goldiş”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!