Arad. Minunea a avut loc. Tot ceea ce părea imposibil de rezolvat în iulie 2014, în ianuarie 2015 și de atunci încoace, s-a rezolvat luni dimineața. În văzul camerelor de filmat și al aparatelor de fotografiat. Polițiștii locali au intrat în fosta clădire a Gospodăririi Comunale, de pe Bulevardul Revoluției, nr. 26-38 (în curte), și i-au scos afară pe boschetarii care se instalaseră cu perne, plapume, veselă și saltele în camerele imobilului. În momentul raidului au fost vreo 10-15 persoane, dar din spusele „locatarilor” seara se adună câte 40, 50. Și sunt reprezentate toate categoriile: cerșetori de pe stradă, cei care caută în gunoaie după pet-uri, probabil și niște hoți, familii întregi cu copii, persoane singure. Şi toţi aceştia locuiau acolo nestingheriți de nimeni. Pentru că, în ciuda plângerilor locatarilor din zonă, în ciuda aparițiilor articolelor pe subiect, autorităților declarau că nu se poate interveni pentru că e vorba de o proprietate privată. Și stăpânul nu era din țară.
Iar locatarii din apartamentele din zonă trăiau cu frică zi de zi și respirau aerul îmbâcsit cu miros de cauciucuri arse. Ani de zile au așteptat ca autoritățile să intervină, au depus plângeri, au făcut sesizări și, în cele din urmă, pe 23 martie au scăpat de boschetari. Câte zile va ţine minunea?
Riscul reîntoarcerii
Pe moment au fost evacuați, au fost identificați și trimiși, cei mai mulți spre județele de unde provin. Cu siguranță o parte din ei, dacă nu toți, vor reveni. Poate chiar la aceeași adresă. Și va reîncepe calvarul. Poate și arădenii sunt de vină că încurajează cerșetoria prin donațiile pe care le fac, dar atunci când acești oameni ocupă în mod ilegal un imobil abandonat și se mută acolo și stau ani de zile nederanjați de nimeni, e și o problemă a autorităților. Nu poți invoca la nesfârșit respectul pentru proprietatea altuia în detrimentul siguranței arădenilor, nu poți aduce ca argument respectarea unei legi și să nu faci nimic împotriva celor care nu respectă aceeași lege.
S-a schimbat stăpânul
Gospodărirea Comunală Arad a fost mutată de acolo, în 2012, după ce clădirea a fost revedicată şi atribuită de către instanţele judecătoreşti fostului proprietar. De atunci, mâna autorităţilor a fost ridicată de pe soarta clădirii. Şi au pus boschetarii mâna pe ea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!