Campania are ca scop prevenția, identificarea în teren a consumatorilor, gestionarea operativă a incidentelor determinate de consumul de șoricioaică, colaborarea cu instituțiile de asistență socială/ONG ce sprijină victimele consumului de droguri. Au fost efectuate verificări în 13 puncte de lucru în care este comercializat produsul Megalon Pasta, vorbim de otravă pentru șoareci, otravă care mai apoi ajunge la consumatori. Polițiștii locali din cadrul Biroului Activitate și Control Comercial au făcut verificări la cele 13 puncte de lucru în cartierele Aurel Vlaicu, Grădiște, Micălaca, Aradul Nou, Sânnicolau și Piața Mihai Viteazul.
„Șoricioaca”, cumpărată din magazine
Megalon Pasta, este o momeală raticidă gata de utilizare, bazată pe un anticoagulant activ, cunoscut ca Bromadiolone, eficace împotriva șoarecilor și șobolanilor.
Prețul de vânzare variază între 5-15 lei/cutie, produsul comercializându-se în ambalaje de 100-400 grame, sub formă de grăunțe sau pastă. Achiziționat liber din comerț, Megalon Pasta este utilizată, însă, și la fabricarea unor droguri cu un grad mare de periculozitate. Accesibilitatea sa determină consumatorii ocazionali sau sistematici să ignore gustul amar, a cărui cauză este intenția producătorilor de Megalon Pasta de a preveni înghițirea accidentală de către copii.
Atacă sistemul nervos
Gravitatea utilizării acestui produs, alături de aurolac și alte asemenea produse obținute din combinarea unor substanțe comercializate liber rezidă atât în efectele fizice și neurologice, cât și în modificările comportamentale temporare și permanente pe care le induc. Mai jos puteți să vedeți diferențele existente între aurolac și șoricioaică, așa cum rezultă din experiența acumulată în teren de polițiștii locali arădeni.
AUROLAC
Prețul de vânzare variază între 3-5 lei pentru dozele mici, fiind un drog ieftin. Se consumă din pungi vizibile de la distanță, fapt ce facilitează identificarea utilizatorilor și sesizarea organelor de ordine publică. Efecte fizice sunt grave, afectează musculatura, stomacul, organele în general. După ingerare, consumatorii își păstrează, parțial capacitatea de a interacționa social. Senzația de „plutire” survine preponderent la consumatorii începători, consumul repetat reducând drastic efectul de detașare al aurolacului (concomitent cu accentuarea efectelor mentale și fizice negative). După 2-3 zile de consum intens necesită o perioadă de refacere a organelor interne, în special a tubului digestiv, prin alimentație suplimentară și consistentă (în special lapte). Variază în funcție de starea fizică a consumatorului, gradul de obișnuință a acestuia cu drogul, nivelul de alimentație la momentul consumării.
ȘORICIOAICĂ
Prețul de vânzare variază între 5-15 lei/cutie (100-400 g), este ceva mai greu accesibil, deoarece pentru consum necesită combinarea cu alte substanțe. Se consumă introducând substanța în țigară, în cantitate foarte mică. Greu de diferențiat, de la distanță, de țigările obișnuite. Efectele fizice resimțite pe termen scurt mai slabe. Incapacitatea fizică resimțită după consumare este determinată de acțiunea rapidă la nivelul sistemului nervos central. Consumatorii au reacții violente, mai ales în momentul revenirii din starea indusă de substanță. Afectează rapid sistemul nervos central, tranformând consumatorul în „legumă”, fără a-și mai putea controla reflexele, devenind „zombie”. Poate fi consumată zilnic, deoarece efectele asupra organelor interne sunt mai reduse. Consumul zilnic este condiționat de capacitatea SNC de a suporta agresiunea substanței active. Ca observație generală, șoricioaica tinde să genereze un nivel mai ridicat de agresivitate. În plus, aceasta determină o dependență mai rapidă și mai gravă.
Zonele unde stau drogații
Specificul celor două „droguri populare” prezentate influențează și modul de abordare a acestei provocări de către polițiștii locali arădeni. Aceștia vor fi prezenți la primele ore ale dimineții în zonele unde se consumă șoricioaica, când consumatorii își revin din starea produsă de drog: Boul Roșu, Piața Avram Iancu, Zona Gării, cartierul Checheci. În cazul aurolacului, alocarea resurselor limitate ale serviciilor de ordine și liniște publică va avea în vedere tendința persoanelor dependente de a relua consumul după un interval de câteva zile de refacere a organismului (această etapă survenind adesea în locații izolate din oraș sau în imobile abandonate/puse la dispoziție de proprietari).
Arădenii îi pot ajuta pe polițiști
„Identificarea, intervievarea, sancționarea consumatorilor ce desfășoară acțiuni de natură contravențională urmează să atingă etapizat maximul în săptămânile următoare, în raport cu resursele actuale ale DGPLA. Ulterior, ritmul intervențiilor în teren va fi menținut constant. În acest context, DGPLA apelează la sprijinul cetățenilor și al ONG cu expertiză/resurse în domeniu în vederea punerii în aplicare a unei strategii unitare a administrației arădene de limitare a impactului substanțelor psihotrope achiziționabile în mod legal asupra consumatorilor și a comunităților în care aceștia își fac simțită prezența”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!