Peste 5.000 de arădeni au solicitat, de la începutul anului 2011 până în prezent, obţinerea cetăţeniei maghiare. Până ieri, la Centrul Democraţia din Arad (organism susţinut de Asociaţia Naţională Maghiară din Transilvania) fuseseră depuse 1.864 de dosare familiale, fiecare dosar conţinând mai multe solicitări pentru membrii familiei (mama, tata, copii minori).
„Primim, în medie, 20-25 de dosare pe săptămână” – precizează Nicolae Murvai, şeful Centrului Democraţia.
Solicitanţii aparţin unor pături sociale diferite şi au diverse naţionalităţi. Desigur, cei mai mulţi sunt maghiari, dar s-au primit cereri şi din partea unor români, cehi, slovaci, nemţi sau rromi.
„În luna decembrie a anului trecut, am avut un val de solicitări de neexplicat din partea unor tineri de 18 ani care s-au declarat români. Dar ei făceau parte din «rasa transilvăneană» – cum spun eu –, adică sunt o amestecătură de naţionalităţi. La fel cum sunt şi eu, de altfel: în familia mea avem cel puţin patru-cinci filiaţii de alte naţionalităţi decât cea maghiară. Dar cetăţenia nu e legată de naţionalitate. Cetăţenia maghiară este exact la fel ca cetăţenia română: îţi conferă drepturile şi obligaţiile prevăzute în legile statului. Nu se poate spune că dacă eşti cetăţean dublu, eşti frustrat de vreun drept sau privat de vreo obligaţie” – punctează Nicolae Murvai.
Principala grijă a celor care vor cetăţenie maghiară este să obţină paşaport maghiar, în acest fel fiindu-le mult mai uşor să-şi găsească un loc de muncă în străinătate (decât dacă ar avea paşaport românesc).
Unii dintre solicitanţi şi-au achiziţionat o proprietate în Ungaria (în localităţile de graniţă, în special), locuiesc acolo şi vor să obţină diverse drepturi legate de plata unor taxe. De asemenea, având cetăţenia maghiară, pot avea acces mult mai uşor şi mai avantajos la sistemul de asigurări de sănătate din ţara vecină, sistem apreciat ca fiind superior celui românesc. Există şi posibilitatea de a intra în sistemul de pensii maghiar.
Condiţii
Pentru a deveni cetăţean maghiar, este obligatorie îndeplinirea a trei condiţii esenţiale: 1.Să nu ai antecedente penale; 2.Să ai un strămoş fost cetăţean maghiar (care să se fi născut înainte de 26 iulie 1921 în vechea Austro-Ungarie); 3.Să cunoşti limba maghiară la nivel mediu – scris şi vorbit.
Din cele peste 5.000 de persoane care au solicitat, până acum, obţinerea cetăţeniei maghiare, doar patru au primit răspuns negativ. Motivul: necunoaşterea limbii maghiare.
Demersuri
Arădenii care vor să devină cetăţeni maghiari trebuie să se adreseze Centrului Democraţia din Arad, situat pe strada Lucian Blaga nr.2. „Oricine intră să solicite informaţii, i le acordăm fără probleme, indiferent de naţionalitate sau pătura socială din care provine. Servim la fel pe toată lumea” – susţine Nicolae Murvai.
Şeful Centrului Democraţia ne detaliază şi „drumul” ce trebuie parcurs pentru obţinerea cetăţeniei maghiare: „Odată ce solicitantul vine la Centru, noi verificăm documentele pe care le are şi le transmitem traducătorilor autorizaţi. După două zile, cetăţeanul revine la noi, completăm formularistica necesară şi întocmim dosarul. Cu dosarul sigilat, se duce la o primărie din Ungaria. Noi avem încheiate protocoale cu primării din şase localităţi din Ungaria: Bekescsaba, Gyula, Elek, Dombegyhaza, Mezohegyes şi Szeged.
Pe baza acestor protocoale, le facem programări oamenilor astfel încât, odată ajunşi la primărie, să nu stea mai mult de 10-15 minute pentru predarea dosarului sigilat la funcţionarul maghiar care are dreptul să-l deschidă. Acesta verifică documentele din dosar şi ataşează un proces verbal privind îndeplinirea celor trei condiţii de obţinere a cetăţeniei maghiare. Dosarul este transmis, mai departe, Biroului de Imigrări şi de Cetăţenie din Ungaria. Aici dosarul este din nou verificat, după care se întocmeşte un proces verbal de acceptare sau de refuz, ce va fi supus aprobării preşedintelui ţării.
După aprobare, primăriilor le este transmisă decizia, urmând ca acestea să anunţe cetăţenii – direct sau prin intermediul Centrului Democraţia – când pot să meargă să depună jurământul şi să primească documentul care atestă calitatea de cetăţean maghiar.”
Termen depăşit
În mod normal, cetăţenia maghiară ar trebui să fie obţinută în termen de trei luni. Atât prevede legea. Dar, din cauza volumului foarte mare de solicitări, autorităţile maghiare nu reuşesc să se încadreze în acest termen. Astfel că procedura se întinde până la şase luni.
Nicolae Murvai: Obţinerea cetăţeniei maghiare nu implică renunţarea la cetăţenia română.
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!