Concurență la școala profesională. Se va da examen pentru a fi admis în învățământul profesional! Se întâmplă într-o școală din Arad, unde cererea este mai mare decât oferta. Ceea ce părea aproape imposibil de crezut în urmă cu câțiva ani, a devenit realitate. Elevii au de dat o probă de matematică pentru a intra în clasele de sudori, mecanici auto sau operatori la maşini cu comandă numerică. Și încă nu e gata perioada de înscrieri, ceea ce înseamnă că numărul de elevi care doresc să învețe o meserie aici, la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” ar putea crește. Colegiul arădean este liceul care pare să fi găsit metodele de convingere cele mai potrivite pentru absolvenții de clasa a VIII-a. Este pentru al doilea an consecutiv când conducerea școlii a fost obligată să formuleze subiecte pentru departajarea elevilor care s-au înscris la școala profesională. În aceeași fericită situație sunt și cei de la Liceul tehnologic din Chișineu Criș, unde înainte de finalizarea perioadei de înscrieri s-au ocupat locurile în cele 2 clase cu profil comerciant-vânzător. Parțial și-au făcut clasele cei de la Liceul Economic și de la Liceul Tehonologic „Sava Brancovici” Ineu. Mai sunt însă două etape de înscrieri.
Cine sunt însă cei care trebuie convinși că merită să alegi învățământul profesional: părinții sau elevii? Care sunt argumentele care înclină balanța cel mai mult în favoarea școlii profesionale? Întrebări la care ne-a răspuns Mihaela Borza, directorul colegiului arădean: „Am avut o campanie de marketing, cred eu, foarte bună. Ne-am adresat deopotrivă părinților și elevilor. Am fost în județ, în majoritatea școlilor, le-am prezentat oferta noastră, avantajele unei meserii căutate pe piața muncii, am apărut în mass-media cu oferta noastră școlară, au fost puse afișe în întreprinderi și multe altele. Am încercat, împreună cu echipa de la școală, să ne facem cunoscuți și să mergem către elevi. Se pare că am reușit”, a punctat Mihaela Borza.
În plus, școala arădeană s-a bazat pe agenții economici care au sprijinit-o în această campanie, în special Asociația economică româno-germană. Cu siguranță, elevii au fost atrași și de bursa de 200 lei acordată de statul român, la care se mai adaugă cei 200 lei acordați pentru unele specializări de către agentul economic.
Iar meseriile pentru care se vor pregăti elevii aici sunt bănoase și căutate pe piața muncii europene. Toate la un loc au dat peste cap pronosticurile sumbre legate de succesul școlii profesionale. Meseria pare, din nou, să fie căutată de tineri. După multiplele experiențe ale diplomelor care te fac șomer, părinții au decis că e vremea ca odraslele lor să se apuce de muncă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!