Criza financiară nu a pus piedică investiţiilor în centralele generatoare de energie prin sisteme alternative. Cel mai probabil administraţiile locale, dar şi companiile private se gândesc că prin implementarea unor sisteme alternative pot economisi, în timp, foarte mulţi bani, dar îşi şi câştigă independenţa din punct de vedere al utilităţilor.
Florin Banciu, directorul general al unei societăţi arădene care se ocupă cu comercializarea sistemelor fotovoltaice, ne-a explicat că „deşi costurile unei centrale fotovoltaice pot părea foarte mari, practic ele se ajustează în funcţie de consumul estimat al cumpărătorilor. Colaborăm în mod special cu administraţiile locale, care prin fondurile europene au şansa de a realiza o investiţie de asemenea proporţii achitând doar două procente din preţ, restul fiind finanţare UE”.
Exemplul Vinga
Administraţia locală din comuna Vinga a luat decizia că e timpul să investească într-un asemenea sistem pentru a-şi asigura iluminatul public din localitate, dar şi iluminatul pentru clădiriile din administraţia primăriei. Costurile implementării centralei de la Vinga se ridica la 2,5 – 3 milioane euro, potrivit firmei ce furnizează instalaţia, fiind vorba despre o centrală de 0,5 MegaWatt. „Iluminatul public într-un an se ridica la circa 30 de mii de euro într-o localitate de mărimea comunei Vinga, fără să mai socotim li celelalte instituţii ce beenficiează de iluminat. Este evident că în timp aceste sistem vor fi tot mai des întâlnite în curtea administraţiilor locale”, ne mai spune Florin Banciu.
JA – A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!