Domnule preşedinte, scena politică românească începe să semene cu perioada de imediat de după revoluţie. Cum se explică această involuţie a climatului politic în România?
SECULICI. Explicaţiile sunt mai multe şi ele derivă atât din nivelul politic şi comportamentul uman al liderilor politici, cât şi din interesele de partid. Să luăm spre exemplu PSD. În 2004 PSD a pierdut preşedinţia statului şi guvernarea. Pentru un partid cu pretenţii, a sta pe tuşă atâţia ani înseamnă o tragedie. De aceea, PSD scoate la bătaie toate tunurile şi încearcă prin orice mijloace să discrediteze guvernarea PDL. Minciuna, manipularea şi populismul au luat o asemenea amploare încât exagerările liderilor PSD au întrecut cu mult măsura şi au devenit ridicole. Fiind ridicole, sunt şi necredibile şi, de aceea, tot mai mulţi oameni nu mai cred ceea ce spun liderii PSD.
Foştii dumneavoastră parteneri din Alianţa DA, acum aliaţi cu PSD în USL, sunt la fel de critici la adresa guvernării.
SECULICI. Este limpede că liberalii nu mai sunt liberali şi, mai mult, în conglomeratul USL, ei ocupă cu succes locul al doilea. Crin Antonescu este tot mai contestat în interiorul PNL. I se impută un anume autoritarism şi o lipsă de viziune asupra viitorului politic al PNL. Cum spuneam, PSD îşi impune politica în cadrul USL, o politică total diferită de preceptele liberale. PNL s-a îndepărtat de liberalism şi, tocmai de aceea, o serie de lideri din partid sunt nemulţumiţi de politica lui Crin Antonescu. Toate acestea duc la o atitudine agresivă izvorâtă din frustrări şi neputinţă.
Cu toate acestea, USL – chiar dacă a mai scăzut în sondaje – este mult în faţa PDL în preferinţele electoratului.
SECULICI. USL a scăzut şi va mai scădea, pentru că această combinaţie contra naturii scârţâie tot mai mult deoarece lumea nu vede în USL o alternativă viabilă şi realistă. Oamenii sunt din ce în ce mai informaţi şi văd şi ei ce se petrece în lume şi în Europa, în special. Într-o lume aflată în degringoladă şi într-o criză care nu se mai termină, România reprezintă cât de cât o oază de stabilitate. Iar această stabilitate se datorează actualei guvernări. Să recunoaştem că greul l-a dus populaţia. Dar guvernul a riscat mult din punct de vedere politic, însă a făcut ceea ce trebuia să facă. În mod firesc, măsurile de austeritate au dus la scăderea în sondaje a PDL, dar România a fost salvată.
Opoziţia reproşează faptul că, dincolo de măsurile de austeritate, guvernul nu a luat şi măsuri care să ducă la redresarea economiei.
SECULICI. Am mai spus-o şi altădată: prima ţintă a guvernării a fost stabilitatea. Şi această ţintă a fost atinsă. Iar după aceea s-au luat şi măsuri de ordin economic. Cei din opoziţie ignoră faptul că un procent tot mai mare din PIB merge spre investiţii, nu spre consum. Nu datorită măsurilor de ordin economic s-au creat peste un milion de locuri de muncă? Şi trendul este ascendent, în ciuda viziunilor apocaliptice ale opoziţiei.
Este firesc ca opoziţia să exploateze orice situaţie pentru a ataca puterea. Să luăm, spre exemplu, ajutoarele de căldură.
SECULICI. Depinde însă cum exploatează situaţia, dar mai ales dacă opoziţia are argumente. Ce a făcut guvernarea actuală? A tăiat ajutoarele de încălzire de la cei care au bani şi pot să îşi plătească încălzirea şi dă ajutoare doar celor care nu au bani pentru încălzire. Nu vi se pare normal ca cei care au bani să-şi plătească singuri încălzirea şi să se dea mai mulţi bani săracilor? PSD, care se laudă cu grija pentru populaţia săracă, nu a făcut acest gest pentru săraci. În general, guvernarea PDL încearcă să ajute pe cei care trebuie ajutaţi. Aşa am procedat în toate situaţiile când a fost vorba de protecţia socială: am dat celor care aveau nevoie de protecţie.
În Arad, opoziţia e tot mai vizibilă în presă, iar PDL rămâne adesea în expectativă la atacurile opoziţiei. Nu aveţi replică?
SECULICI. Aş putea să vă răspund în mai multe feluri. Avem replică, iar replica noastră este dată de realizări. Tocmai aceste realizări care se văd la tot pasul reprezintă marea durere a opoziţiei arădene. Aş mai putea spune că uneori atacurile lor sunt atât de puerile încât nu merită nicio replică. Şi, nu în ultimul rând, arădenii ştiu că 90% din ce s-a făcut în Arad după revoluţie s-a făcut sub administraţia PDL. Eu spun că acest procent reprezintă un argument în faţa căruia toate atacurile opoziţiei sunt apă de ploaie.
Vă culcaţi pe laurii victoriei?
SECULICI. Nicidecum. Avem multe proiecte în derulare, se lucrează şi cetăţenii văd şi ei acest lucru. Lupta politică dintre putere şi opoziţie este una firească. Depinde cu ce argumente vine fiecare. Din păcate pentru opozanţi, 90% din argumente sunt în ograda noastră. Iar oamenii judecă după argumente, nu după vorbe şi promisiuni. Singurul argument al opoziţiei este populismul. Or, populismul este condamnat de toţi liderii europeni, PSD şi PNL fiind ultimele bastioane ale populismului în Europa.
INTERVIU JA. Arhitect GHEORGHE SECULICI, PRESEDINTELE PDL ARAD
Citiți principiile noastre de moderare aici!