În cadrul ediţiei a VII-a a „Nopţii Muzeelor”, sâmbătă, 14 mai, orele 20.00-21.00, la Expoziţia de arheologie de la Palatul Cultural (Piaţa G. Enescu 1) sunt invitaţi să participe copiii de la Centrul Şcolar Arad, care, în cadrul unui atelier de origami, vor iniţia arădenii în tainele acestei arte străvechi orientale. În expoziţie va fi expusă şi o impresionantă lucrare de origami, realizată de copii, „Perdeaua de cocori”.
Una dintre cele mai faimoase figuri din origami este cocorul, care a devenit un simbol al păcii. Legenda spune că aceluia, care împătureşte o mie de cocori (tsuru în japoneză), i se va implini dorinţa din inima sa. O fetiţă pe nume Sadako Sasaki, care a fost expusă radiaţiilor în urma bombardarii Hiroshimei a crezut cu tărie că, dacă va face cei 1000 de cocori, se va vindeca. A reuşit însă să facă doar 664. A murit la 12 ani, bolnavă de leucemie. Prietenii săi, impresionati, au continuat munca pe care ea o începuse şi a fost înmormântată împreună cu 1000 de cocori. În amintirea ei, a fost ridicată o statuie de granit, în Parcul Păcii din Hiroshima – o fetiţă care ţine în mâni un cocor cu aripile întinse. În fiecare an, statuia este înconjurată de mii de cocori de origami.
„Impresionaţi, cunoscând tehnica origami de pliere a hârtiei, copiii de la Centrul Şcolar s-au gândit să-şi pună şi ei 1000 de dorinţe . Astfel, s-a născut „Perdeaua de cocori”, fiecare pasăre duce cu ea în zbor dorinţa unui copil”, ne-a declarat prof. Luminiţa Olar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!