ARAD. Sala Ferdinand a Palatului Administrativ a găzduit, în după-amiaza zilei de joi, atelierul cu tema “Creșterea valorii nutriționale a meniurilor furnizate în colectivitățile de copii și tineri din județul Arad”, în organizarea Centrului Regional de Sănătate Publică Timișoara și a Direcției de Sănătate Publică Arad.
Au fost invitați să se alăture discuțiilor pe această temă directorii de școli, asistența medicală școlară, administratorii firmelor de catering care livrează preparate alimentare în școli, nutriționiști, dar și reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor.
Atelierul și-a dorit să deschidă calea dialogului între instituțiile și firmele care sunt implicate în furnizarea și promovarea unei alimentații echilibrate în rândul copiilor și tinerilor.
„Obiceiurile alimentare sănătoase se formează încă din copilărie. Este binecunoscut faptul că juniorii învață prin observare și imitare. De aceea, dascălii, părinții, personalul medical trebuie să fie conștienți de faptul că reprezintă un model pentru copiii lor. Prin urmare, când aceștia încearcă să-i învețe pe micuți cum să se hrănească corect, puterea exemplului este singura metodă prin care nu pot da greș. Mâncatul împreună la masă, respectarea meselor principale și alegerea unor gustări sănătoase reprezintă doar câteva dintre lucrurile mici, dar de mare efect, pentru a-i ajuta pe copii să construiască o relație bună cu mâncarea”, a explicat Geanina Potolia, directorul DSP Arad, în deschiderea atelierului.
Pe parcursul atelierului, s-a vorbit despre evaluarea meniurilor furnizate în unitățile de învățământ și provocările întâmpinate în acest sens, dar și despre ce înseamnă de fapt o nutriție echilibrată pentru dezvoltarea armonioasă a elevilor.
La final, reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor și-au exprimat, la rândul lor, punctul de vedere despre meniurile furnizate și așteptările pe care elevii le au legate de mâncarea zilnică.
Obezitatea la copii
În ultimii ani, obezitatea în rândul copiilor a început să devină un fenomen tot mai des întâlnit și în România. Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, la nivel național unul din patru copii este diagnosticat cu obezitate, iar unul din trei copii este supraponderal. Principalele cauze sunt lipsa de mișcare, dar mai ales alimentația necorespunzătoare pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.
Trimite articolul
Xin general mancarea lor se bazeaza mai mult pe pe carne de pui si cartofi…………. sa fie clar
mancarea calda adusa in scoli se raceste pe drum. Unde se reincalzeste aceasta mancare domnilor de la Insp scolar? exista bucatarii in cladire sau le-o dati la copii rece sau sleită?
Atelier voi va credeți ca merge din vorbe in fiecare zi e treaba.
Light e doar așa călduț dar nu greu.
La orice fel de muncare dacă nu scuipi in oala se strica si Iara se fac ateliere cantina webasto.