În cadrul campaniei naţionale pentru promovarea muzeelor din România „Sunt obiect de muzeu, caut vizitator!”, Complexul Muzeal Arad expune un artefact extrem de rar în România, salvat de arheologii arădeni de pe tronsonul Autostrăzii Arad-Timişoara, în anul 2010. Este vorba de un vas folosit pentru prepararea untului, ce datează de la sfârşitul epocii bronzului, artefact descoperit în judeţul Arad, pe situl arheologic de la Şagu, în anul 2010. Vasul poate fi văzut în expoziţia de arheologie (Palatul Cultural/Piaţa G. Enescu 1, intrarea dinspre Bd. Dragalina) până la sfârşitul campaniei de promovare, în data de 21 noiembrie.
Cu acest prilej muzeul invită elevii claselor I-V să descopere trecutul obiectelor aflate în expoziţie în cadrul atelierelor „Arheologia în 10 paşi”(clasele I-V) şi „Vitrina cu poveşti” (clasele IV-V). Atelierele se desfăşoară în fiecare marţi, de la ora 9.30, respectiv ora 11.00, până în 6 noiembrie, iar programare se face cu cel puţin 3 zile în avans. Detalii privind atelierele se pot obţine la tel. 0257. 281.847, intre orele 9.00-14.00.
Demararea lucrărilor la Autostrada Arad-Timişoara, a permis realizarea unor săpături arheologice preventive de mare amploare în anul 2010. Situl arheologic A1_1 de la Şagu a reprezentat cel mai mare şi mai complex sit de pe acest tronson de autostradă. Situl impresionează în primul rând prin dimensiunile sale, dar totodată prin dimensiunile săpăturii întreprinse. Săpătura de salvare de la Șagu este publicată în broșura Situl A1_1 Șagu, o așezare a epocii finale a bronzului.
Campania „Sunt obiect de muzeu, caut vizitator! ”este prima campanie naţională de promovare a muzeelor care se realizează în România, marcând o premieră atât pentru presa românească, cât şi pentru comunitatea muzeală. Campania a fost iniţiată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Citiți principiile noastre de moderare aici!