Interesul arădenilor privind deciziile pe care le ia administraţia locală pare să fie tot mai scăzut. Dacă la ultimele dezbateri publice ce au vizat subvenţia la energia termică, salubrizarea sau implicarea cetăţenească, sala de şedinţe a fost plină, de această dată impozitele şi taxele locale nu i-au mai scos din casă pe arădeni.
Iniţiată la cererea asociaţiei Mişcarea arădeană, dezbaterea publică a vizat adoptarea noilor tarife pentru taxele şi impozitele locale, tarife ce nu au suferit în mare parte modificări faţă de cele achitate în acest an. Cu toate acestea, cei prezenţi au ţinut să menţioneze că previziunile pentru anul 2012 nu sunt dintre cele mai roz, iar în acest context arădenii ar avea nevoie de o reducere a taxelor cu cel puţin cinci procente.
„Trebuie să ţinem cont că în 2010 când s-a trecut la majorarea taxelor şi impozitelor locale, Primăria a înţeles să aplice cel mai mare nivel admis de lege, adică 20%. În acest sens cred că anul acesta ar fi mai mult decât bine-venită o reducere a impozitelor. De asemnea, adminsitraţia ar putea lua în calcul şi o majorare a bonificaţiei acordate cetăţenilor care fac efortul de a achita integral impozitele în primele trei luni ale acestui an”, au spus Claudiu Cristea şi Gheorghe Săplăcan.
De celaltă parte, însă, Pavel Neamţiu – directorul Direcţiei Fiscale din cadrul Primăriei Municipiului Arad, a specificat că: „toate propunerile făcute pe un temei legal vor fi luate în considerare, dar trebuie să ţinem cont şi de oportunitatea financiară”. Rămâne de văzut dacă în şedinţa de joi consilierii vor vota proiectul iniţial, sau dacă vor acorda şi unele înlesniri.
Vor ca arădenii să plăteasăc cu 5% mai puţin la impozite în anul ce urmează. Este vorba despre una dintre propunerile adresate admnistraţiei locale de către opoziţia prezentă la dezbaterea publică de ieri. Consilierul Gheorghe Săplăcan a venit cu propunerea ca, dat fiind contextul economic nu foarte favorabil prognozat pentru 2012, arădenii să plătească taxe şi impozite mai mici cu cinci procente. Practic, propunerea lui Săplăcan ar însemna o reducere a veniturilor bugetului local cu aproximativ 200 de mii de lei, conform celor declarate chair de directorul Pavel Neamţiu – Direcţia Fiscală din cadrul Primăriei Arad.
Înlesniri şi pentru firme
Agenţii economici au fost principalul punct al dezbaterii de ieri. Consilierii din cadrul CLM şi CJA, Claudiu Cristea şi Mircea Purcaru, au cerut explicaţii cu privire la anumite majorări incluse în proiect, majorări ce pot afecta în mod fatal bugetele companiilor. „Propunerea noastră este ca procentul de 1,5% să fie redus la 0,75% pentru impozitarea clădirilor deţinute de persoane juridice care au făcut o reevaluare a activelor imobiliare după 01.01.2009. Procentul este mult prea mare, iar să aprobăm acum, la final de an, asemenea taxe ar fi o atitudine inconştientă”, a spus Claudiu Cristea, preşedintele Mişcarea arădeană.
Probleme cu zonarea
Pe de altă parte, arădenii au mai arătat că zonarea Aradului s-a făcut pe criterii ce ridică semne de întrebare. „La anexa privind clasificarea străzilor din Arad se face precizarea că o anumită stradă poate fi în categoria A sau B dacă este prevăzută în planuri de reabilitare sau modernizare. Corect ar fi ca zonarea să fie făcută doar după ce se efectuează lucrările, nu înainte de a beneficia de anumite servicii”, a punctat Mircea Purcaru.
Fără comentarii la subvenţii
Arădenii prezenţi la dezbaterea publică nu au avut nimic de comentat sau adăugat la cel de al doilea punct al discuţiilor care a vizat acordarea de subvenţii la plata impozitelor pentru arădenii care fie fac lucrări de reabilitare termică, fie au reabilitat faţada clădirilor.
Centrul istoric sub lupa Primariei
Citiți principiile noastre de moderare aici!