Birocraţie mai puţină. Asta a vrut Guvernul când a modificat legislaţia privind eliberarea paşapoartelor, permiselor de conducere, dar şi înmatricularea autovehiculelor. Aşadar, o dată cu schimbarea legii, românii nu vor mai avea de stat, teoretic, la nenumărate cozi şi la nenumărate ghişee pentru a plăti un timbru sau o taxă. Prefectura Arad a remis un comunicat de presă în care anunţă conturile de Trezorerie în care pot fi făcute depunerile pentru paşapoarte, permise şi înmatriculări. „Plata se poate face online în sistem internet banking, dar și de la orice bancă unde persoana are deschis un cont bancar, prin virament către contul deschis de către fiecare Instituție a Prefectului. Plata în numerar se poate face la casieriile unităților Trezoreriei Statului, casieriile Instituțiilor Prefectului (pentru pașapoarte), la ghișeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor (pentru documentele emise de acestea) din cadrul Instituțiilor Prefectului și prin mandat poștal. Menționăm că plata în numerar a acestor taxe nu se mai face prin casieriile CEC Bank”, începe informarea trimisă de Prefectură.
Pentru paşapoarte
Drept urmare, arădenii nu vor mai trebui să meargă la CEC pentru a plăti taxele. Taxele aferente eliberării paşapoartelor simple vor putea fi plătit online în contul RO07TREZ021502602X024453. Dacă, însă, nu doriţi să achitaţi pe internet, puteţi plăti în numerar la Trezoreria din Arad, Bulevardul Revoluției, nr. 77 sau la Prefectură. Totuşi, se recomandă ca plata în numerar să se facă la Trezorerie pentru că acolo sunt mai multe ghişee deschise permanent. „Cetățenii care doresc să achite prin internet banking contravaloarea pentru eliberarea pașaportului în momentul depunerii cererii la ghișeu trebuie să prezinte extrasul de cont doveditor certificat de bancă. De asemenea, trebuie să achite taxa cu cel puțin trei zile înainte, astfel încât funcționarul de la ghișeul serviciului comunitar de pașapoarte să poată confirma pe loc efectuarea plății și identitatea plătitorului”, mai spun cei de la Prefectură.
O altă modalitate de plată este mandatul poştal, caz în care, în momentul depunerii cererii la ghișeu, titularul trebuie să prezinte factura emisă de Poșta Română în original. Trebuie precizat că pe documentul de plată trebuie să apară următoare informaţii: CNP-ul, numele şi prenumele titularului, contul IBAN al Prefecturii, codul fiscal al Instituţiei Prefectului – Judeţul Arad, adică 3519666, precum și denumirea instituției (Instituția Prefectului – Județul Arad), suma achitată şi tipul de document pentru care s-a încasat plata. Pentru paşapoarte taxele sunt următoarele: paşaport simplu temporar – 219 lei, paşaport simplu electronic pentru minorii sub 12 – 258 de lei, paşaport simplu electronic pentru persoane cu vârsta peste 12 ani – 283 lei.
Permise şi înmatriculări
Pentru taxele aferente Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule există un alt cont deschis de Prefectură la Trezorerie şi anume RO87TREZ021502601X024452. Taxele pot fi achitate la Trezorerie sau chiar la ghişeele serviciului de permise şi înmatriculări de la sediul de pe strada Mărăşeşti. În ceea ce priveşte plata pe internet, modalitatea este identică cu cea de la paşapoarte. La fel şi în cazul mandatului poştal. Totodată, pe documentele de plată online trebuie notate, la fel ca şi în cazul paşapoartelor, toate informaţiile referitoare la titular şi la destinatarul taxelor, respectiv Prefectura Arad. Despre ce bani este vorba la acest serviciu? Taxa pentru eliberarea certificatului de înmatriculare este de 37 de lei, taxa pentru autorizația provizorie de circulaţie este de 13 lei, taxa pentru eliberarea permisului de conducere este de 68 de lei, contravaloarea plăcuţelor de înmatriculare (o bucată), model comun, este de 20 de lei, pentru plăcuţele pătrate 23 de lei, iar pentru tip moto 17 lei. În sfârşit, taxa pentru număr preferențial este de 45 de lei.
Şi o primă sincopă
Cu toate că intenţia Guvernului a fost de a mai relaxa birocraţia, efectul de bumerang a apărut imediat pentru cei care au plătit taxele pe internet. Pentru că, o dată ajunşi la ghişeele de la paşapoarte sau permise, cei care au plătit au fost trimişi înapoi la băncile prin care au achitat taxele. Totul pentru că pe extrasul de cont trebuie o ştampilă a băncii. Aşadar, nu trebuie să stăm la coadă să plătim taxa, dar stăm la coadă să ni se pună o ştampilă. Tipic românesc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!