Vorbim de o propunere legislativă pentru completarea Legii 198/2022 prin care se instituie obligaţia amplasării de indicatoare de avertizare în localităţile cu risc de roaming involuntar din ţările vecine. „Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) publică cel puţin o dată la trei ani, pe baza studiilor de acoperire realizate, lista unităţilor administrativ-teritoriale în care există riscul pentru utilizatorii finali de a intra în roaming involuntar din ţările vecine. La intrările în unităţile administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista publicată de ANCOM, se vor amplasa indicatoare cu rolul de a atenţiona utilizatorii că urmează să tranziteze o localitate în care există risc de roaming involuntar din ţările vecine”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de parlamentari de la PNL, citată de Agerpres.
Avertizările amplasate pe drumuri
Potrivit proiectului de act normativ, adoptat miercuri de Senat în calitate de primă cameră sesizată, administratorii drumurilor care se regăsesc pe raza unităţilor administrativ-teritoriale indicate în lista publicată de ANCOM au obligaţia ca, în cel mult şase luni de la publicarea listei, să instaleze la cel mult 50 metri distanţă faţă de fiecare intrare în unitatea administrativ-teritorială în care a fost identificat riscul de roaming involuntar, a unui indicator pe fiecare sens de mers, amplasat într-un loc cu vizibilitate pentru toţi participanţii la trafic, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, care să conţină în mod obligatoriu, textul: „Atenţie! Risc de roaming involuntar”.
Indicatorul ar urma să aibă culoarea albă, iar textul indicat, scris cu majuscule, va avea culoare neagră.
Ce înseamnă roaming involuntar?
Riscul de roaming involuntar reprezintă intrarea accidentală în roaming care se poate produce atunci când utilizatorul de servicii de telefonie şi internet mobil se află pe teritoriul statului de reşedinţă, în localităţile situate în proximitatea graniţelor, iar acesta are serviciul de roaming activat şi terminalul setat pe selectarea automată a reţelei. În această situaţie, dispozitivul mobil se conectează automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul, chiar dacă aceasta aparţine unui operator dintr-o ţară vecină.
1092 de localități cu risc
Potrivit ANCOM, în România sunt 1.092 de localităţi care prezintă risc de roaming involuntar în judeţele: Arad, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Caraş-Severin, Dolj, Galaţi, Giurgiu, laşi. Maramureş, Mehedinţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional.
Trimite articolul
XIn rest aveam de toate. Fix lucru ce ne lipsea….
Celelalte probleme sunt rezolvate, a rămas măgarul și tichia de mărgăritar…..
– locuitorii din acele zone, știm. Ne setăm telefunul pe selectare manuală a retelei
– în instructiunile de utilizare a telefonului este precizat cum se selecteaza reteaua.
Pai ,parca santem cu totii in UE ! Atunci cum e cu tariful diferentiat ??