ARAD. Cad îngerii, cad leii. Nu e nimic poetic, e forţa gravitaţională care atrage spre pământ orice obiect desprins din ziduri. Oraşul stă să cadă. Inconştienţi şi nepăsători, trecem zilnic pe lângă aceste clădiri cu istorie, a căror frumuseţe ne poate fi fatală. Ne-am obişnuit să privim mereu în jos şi nu vedem ce urât a îmbătrânit acest oraş. Odată cu stăpânii acestor case care acum se sfarmă de trotuare. Se poate scrie o poveste frumoasă dacă nu ar exista cele crude, în care simpli trecători au fost răniţi de zidurile acestor clădiri, de leii şi îngerii care s-au azvârlit în gol şi s-au oprit peste vreo femeie, copil sau bărbat care dintr-o întâmplare se aflau la punctul terminus al bucăţii de ciment. Nu există o statistică a celor loviţi de „ziduri” pentru că nu a fost cerută de nimeni. Victimele se pierd în lungul şir al pacienţilor ajunşi la urgenţe sau în lista celor care s-au ales doar cu o sperietură zdravănă şi au mulţumit proniei cereşti cu o cruce făcută cu pioşenie.
Există însă o statistică a ceea ce ar fi putut fi. A intervenţiilor pompierilor pentru îndepărtarea bucăţilor care stăteau să cadă. Câte victime ar fi putut fi numărate dacă bucăţile respective nu ar fi fost desprinse la timp din ziduri, greu de estimat. Drobul de sare încă ameninţă de sus.
Responsabilii în fața legii sunt proprietarii clădirilor care au obligația de a repara fațadele, cu respectarea reglementărilor privind clădirile monument. Costurile sunt însă foarte ridicate și în majoritatea cazurilor proprietarii nu au veniturile necesare pentru a le suporta. De asemenea, există deficiențe de funcționare a asociaților de proprietari (în multe cazuri apartamentele sunt ocupate de chiriași) care nu permit o strategie coerentă de reabilitare a clădirii. Ca atare, clădirile se degradează din ce în ce mai mult și rezultatul se vede pe pereți. Tencuiala, elementele de ornament se desprind de pe fațadele acestor clădiri iar imaginea caselor este din ce în ce mai tristă și, din păcate, tot mai amenințătoare pentru siguranța pietonilor.
Să nu uităm de cazul de pe strada Vasile Alexandri, unde o bucată din perete s-a prăbușit pe trotuar în după amiaza unei zile de iulie. Din fericire nu au fost victime dar pagubele produse proprietarilor de autovehicule peste care a căzut fațada vor fi greu de recuperat.
Reprezentanții ISU Arad au declarat că anul trecut au avut 10 intervenții pentru îndepărtatea acestor elemente care urmau să cadă iar anul acesta doar 3. Dar au fost și cazuri în care bucăți de tencuială au căzut pur și simplu fără ca cineva să mai intervină.
Turnul periculos
Poate unul din cele mai șubrede turnuri din Arad este cel din centrul orașului, cel al Palatului Neuman (clădirea cu Mc Donald) a cărui structură de rezistență este foarte afectată. Ușor înclinat, turnul de deasupra palatului ar putea cădea oricând, spun specialiștii. Gradul avansat de degradare este vizibil cu ochiul liber. Cât va mai rezista la înălțime?! Să sperăm că suficient pentru ca cineva să înceapă reabilitarea și să evite dezastrul. Pentru a nu pierde aceste minunate bijuterii arhitecturale despre care Bujor Buda, președintele ProUrbe spunea: „Dacă prin absurd, am rade turnurile, peisajul urbanistic devenind plat, Aradul n-ar mai fi Arad, ar fi o localitate fără personalitate, fără farmec, un oraş oarecare” .
Ultimele reglementări
Ceva trebuie făcut și noile modificări ale legii 153/2011 pot aduce o nouă față orașului și oferă câteva variante în plus proprietarilor de clădiri monument dar nu îi scapă de cheltuiala reabilitării. Și totuși au fost identificate ceva mai multe soluții: cu bani din buzunarul propriu, împrumut de la bancă cu garanții guvernamentale, investiții ale unor dezvoltatori imobiliari sau prin intermediul autorităților locale care ar urma să își recupereze banii de la proprietari în cinci ani. Cei care dețin apartamente în asemenea locuințe trebuie să opteze pentru una din aceste soluții, obligatoriu. Vor avea la dispoziție 60 de zile pentru a alege cum vor face reabilitarea după ce vor primi notificarea din partea primăriei. Dacă o fac pe cont propriu atunci în 12 luni trebuie să finalizeze totul.
Bilanț negativ
Bulevardul a fost construit în 35 de ani, iar în 10 ani autoritățile locale estimează că va fi reabilitat. 2.430 de clădiri sunt în zona protejată, dintre care 263 cu degradări avansate, 337 cu degradări medii, 686 cu degradări uşoare, 1.039 în stare bună şi 105 reabilitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!