Suntem, de ani buni, pe punctul de a fi martorii unor tragedii, dat fiind faptul că zilnic pe lângă cele două clădiri menționate, aflate în Piața Mihai Viteazul, trec sute de arădeni. Fațadele clădirilor construite acum mai bine de un secol „scapă” de stucaturi și de tencuială tot mai mult în fiecare zi, punând viețile trecătorilor într-un real pericol.
Povestea
Cele două clădiri construite în anii 1905, respectiv 1913, au făcut parte din Spitalul Municipal Arad, acestea aflându-se în proprietatea Primăriei Municipiului Arad. Astăzi cele două unităţi aparțin de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, aflat în subordinea Consiliului Județean Arad. Totuși, cei care au alocat suma de un milion de lei, o parte a sumei necesare reabilitării edificiilor, sunt proprietarii clădirilor (Primăria), și nu cei care se folosesc de acestea (Consiliul Județean).
Proiectul și fondurile
Prin HCL 116 din 29 aprilie 2014, Consiliul Local Arad aproba documentația de avizare a lucrărilor de intervenții a obiectivului de investiție „RK – Reabilitare fațade clădire ORL, Oftalmologie, Oncologie, Dermatologie”. Proiectul prevedea reabilitarea fațadelor și acoperișului celor două clădiri. Clădirea ORL-Oftalmologie are o suprafață totală propusă spre reabilitare de 3215 mp, având regimul de înălțime demisol+parter+2 etaje, iar clădirea Oncologie-Dermatologie are o suprafață totală a fațadei, propusă spre reabilitare, de 1025 mp, regimul de înălțime al edificiului fiind demisol+parter+etaj.
Conform hotărârii mai sus menționate, valoarea investiției se ridică la 2.156.756 de lei, inclusiv TVA, durata de realizare a investiției fiind de 13 luni de la începerea proiectului. Finanțarea investiției se face din fonduri ale bugetului general și alte surse atrase, conform listelor de investiții aprobate în condițiile legii, Primăria Municipiului Arad alocând din Bugetul pe 2017 suma de un milion de lei.
Și totuși…
Iată că suntem la mai bine de trei ani de la aprobarea documentației de avizare a lucrărilor și nimic nu s-a întâmplat. În cursul zilei de miercuri, 17 mai 2017, muncitorii schimbau plasa de protecție de pe fațadele celor două clădiri cu una nouă, semn că deocamdată am rămas la stadiul de prevenție și că lucrările de restaurare nu au de gând să înceapă prea curând.
Prin intermediul Jurnal Arădean/ aradon.ro, a mai fost atrasă atenția asupra subiectului de nenumărate ori, atât în 2014, 2015 și 2016, cât și la începutul acestui an. De data aceasta, i-am contactat pe cei de la Primăria Municipiului Arad, cei care au alocat un milion de lei pentru reabilitarea clădirilor.
Ce spune Primăria
Prin purtătoarea de cuvânt Ralu Cotrău, Primăria Municipiului Arad ne-a transmis că intervenția de miercuri dimineața are scopul de a-i proteja pe pietoni. Întrebată despre începerea lucrărilor de reabilitare, aceasta a ținut să menționeze că, edificiile fiind declarate monumente istorice, avizele pentru lucrările de reabilitare-restaurare se primesc mai greu. „Suntem la faza de elaborare a proiectelor, iar până la toamnă vom avea și un constructor desemnat să realizeze lucrările. Însă, pentru că pe timp de iarnă nu se pot face astfel de intervenții, lucrările vor începe doar în primăvara anului viitor” – a adăugat reprezentanta primăriei.
Întrebați de ce nu au realizat proiectul, deși fusese aprobat în 2014, iar fonduri au fost alocate pentru acesta, cei de la Primăria Municipiului Arad au declarat că în anii trecuți, responsabilitatea realizării proiectului revenea celor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Anul acesta, însă, conform declarațiilor lui Cotrău, purtător de cuvânt, cei de la Primărie au decis să ia problema în propriile mâini și să înceapă demersurile pentru reabilitarea celor două edificii.
Concluzia?
Ce altă concluzie putem avea decât că lucrurile se mișcă mult, mult prea greu în Arad, până și când vine vorba de siguranța locuitorilor urbei. E nevoie de mai bine de patru ani și fonduri alocate în bugetele din fiecare an pentru a duce la bun sfârșit un proiect ce ar îmbunătăți, într-o anumită măsură, calitatea vieţii arădenilor ce trec zilnic prin Piața Mihai Viteazul sau pe strada Tudor Vladimirescu, cât și a pacienților ce se luptă cu boala în cele două corpuri de clădire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!