ARAD. Eliminarea riscurilor pentru sănătatea umană transmisă prin consumul de alimente de origine animală și nonanimală în perioada sărbătorilor de iarnă este scopul principal anunțat de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în această perioadă. Programul de control a fost prezentat în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, DSVSA Arad subliniind că va constitui echipe mixte din care să facă parte și inspectori din instituțiile cu atribuții de control în domeniul alimentelor, respectiv Direcția Sanitar Veterinară, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Inspectoratul de Poliție Arad – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Sănătate Publică și Instituția Prefectului.
„Vor fi întreprinse măsuri suplimentare de control în special asupra modului în care se produc, depozitează, transportă și comercializează produsele alimentare de origine animală și nonanimală. Controalele organizate vor avea ca și obiective generale: *igiena spațiilor de producție, depozitare, comercializare a produselor alimentare de origine animală/nonanimală; *respectarea programelor de autocontrol; *trasabilitatea, salubritatea și conformitatea produselor; *gestionarea deșeurilor alimentare; *modul de retragere de la comercializare a produselor alimentare care prezintă neconformități. Având în vedere că în perioada sărbătorilor crește consumul de alimente, în special de carne de porc, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) se vor intensifica controalele în unitățile autorizate și înregistrate din județ”, a anunțat directorul Marcel Roșu.
Permanență la centrele veterinare
De asemenea, la sediul fiecărui centru sanitar veterinar din județ se va stabili un program prelungit: luni – vineri – 8:00 -16:00, sâmbătă – 8:00 – 14:00 și duminică 8:00 – 12:00. Vor fi afișate la fiecare centru și numele persoanelor care asigură permanența, dar și locațiile și informațiile privind efectuarea examenului pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.
„DSVSA Arad recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar, având în vedere riscurile pentru sănătate care decurg din achiziționarea cărnii de porc provenite de la animale tăiate în spații neautorizate, fără supraveghere sanitar veterinară și din consumul cărnii de porc ce nu a fost testată pentru identificarea Tichinella spp”, a subliniat directorul executiv, dr. Marcel Roșu.
Trimite articolul
XDe ce nu fac asta in fiecare zi, tot anul ? Sunt pline magazinele de alimente expirate carora li se lipeste o mica eticheta cu data de expirare schimbata. Am luat oua ce nu au fost bune, carne de pasare ce nu avea miros, dar la fiert s-a vazut ca nu e in regula. Nnici pisicile fara stapan nu au mancat-o. Au adulmecat si au plecat rapid de langa ea nu mai vorbesc de cum arata unele mezeluri care nu se stie de au vazut carnea