ARAD. Relaxarea măsurilor impuse de autorități, scăderea aproape spre zero a noilor infectări au făcut ca pericolul coronavirusului să fie tot mai puțin simțit de arădeni, însă virusul rămâne o amenințare, iar măsurile de protecție trebuie respectate în continuare. În contextul necesității asigurării a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS-CoV-2, ITM Arad a considerat că se impune intensificarea controalelor având ca scop verificarea și conștientizarea angajatorilor cu privire la aplicarea și respectarea legislației care reglementează stabilirea unor programe individualizate de muncă, munca la domiciliu, munca în regim de telemuncă precum și cu privire la asigurarea unui mediu de muncă sănătos.
O campanie națională
„În perioada 12 iulie – 16 iulie 2021 inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au fost implicați în Campania Națională pentru verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru, securitatea și sănătatea în muncă, în vederea reducerii riscului de contaminare cu COVID-19. Campania a avut ca obiective principale identificarea și verificarea angajatorilor care au mai mult de 50 de salariați, cu privire la modul de implementare a măsurilor de individualizare a programului de lucru, a muncii la domiciliu și a telemuncii precum și cu privire la deplasarea la și de la locul de muncă în condiții de siguranță și de reducere a riscului de contaminare cu virusul SARS-Cov-2. S-a urmărit cu precădere identificarea și combaterea muncii nedeclarate. În acest sens, inspectorii de muncă au verificat contractele individuale de muncă, dacă acestea conțin clauze pentru muncă la domiciliu sau telemuncă după caz, documentele în care se evidențiază timpul de muncă precum și documentele prin care s-a instituit individualizarea programului de lucru”, a subliniat inspector șef ITM Arad, Ecaterina Isac.
În plus, o atenție deosebită a fost acordată și „modului în care sunt respectate prevederile legale privind timpul de muncă și timpul de odihnă precum și munca prestată de către angajații cu contract individual de muncă cu timp parțial, dat fiind faptul că în cazul acestora prestarea de muncă suplimentară este interzisă”.
Atenție la contaminare!
„Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului securitate și sănătate în muncă au readus în atenția angajaților și angajatorilor importanța respectării măsurilor impuse de legislație și de situația actuală, în vederea reducerii riscului de contaminare cu virusul SARS-Cov-2 la locul de muncă precum și pe timpul deplasării către și de la locul de muncă. La angajatorii la care s-au constatat neconformități au fost dispuse măsuri obligatorii de intrare în legalitate și doar încălcările grave ale legii au fost sancționate cu amenzi contravenționale”, a concluzionat Isac.
Trimite articolul
XApa de ploaie.Dar ca oamenii sunt obligați sa lucreze în mediu cu particule în suspensie fără masca corespunzătoare sau în alte condiții nu verificați? Sau nu aveți instruirea necesara.Controalele despre care știu patronii nu au nici un sens.
Sunteți retardați mintal? Voi da puteți lucra cu masca la birou că nu depuneți nici un efort fizic,dar un muncitor să lucreze 8-10 ore cu masca pe față care depune efort fizic constant el are nevoie de oxigen nu de frica voastră bolnavă de un virus gripal!
Contaminare la locul de munca???? Cu ce???? Cu statul la ore suplimentele, făcut norma mare??? În urma cu sase ani lucram la o mașină de lipit și trebuia sa port mască pt că lipirea emana un fum de guma arsa și???? trăiesc…. si azi tot la masina lucrez și tot cu masca, dar pt a nu inhala fumul și nu pt a mă feri de colegi….