ARAD. Coșuri de fum necurățate sau care prezintă defecțiuni. Pompierii de la Garda de Intervenție Chișineu Criș și Ineu au intervenit luni seara și marți la amiază la două incendii. Acoperișul unei case din Grăniceri a luat foc luni seara, în jurul orei 21.00. Flăcările au distrus acoperișul pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Intervenția pompierilor a durat 45 de minute pentru lichidarea focului. Cel mai probabil, au spus pompierii, incendiul a pornit de la coșul de fum necurățat sau care prezenta defecțiuni. Din aceeași cauză s-a produs și incendiul de marți, ora 12.00, când acoperișul unei anexe a fost cuprins de flăcări pe o suprafață, mai mică ce-i drept, de 10 metri pătrați. Pentru stingerea focului au intervenit pompierii Gărzii de Intervenție Ineu.
Pompierii recomandă
Deoarece coșul de fum necurățat sau defect este unul dintre principalele cauze ale producerii incendiilor în sezonul rece, pompierii recomandă proprietarilor de case să își curețe periodic coșurile de fum și să înlăture fisurile produse în acestea. De asemenea, pompierii recomandă verificarea și refacerea, tot în mod periodic, a izolației termice a coșurilor și canalelor de fum față de materialele combustibile din structura podului și acoperișului. Totodată pompierii îndeamnă ca repararea și curățarea coșurilor de fum să fie efectuate de o persoană autorizată.
Curățarea și întreținerea coșurilor
Coșurile, indiferent de construcția lor, trebuie curațate de funingine o dată la cel mult două luni de funcționare. Sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă și cele folosite pentru preparatul hranei trebuie să aibă coșuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundație proprie. În ceea ce privește burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire, acestea nu pot fi scoase prin planșee și acoperișuri combustibile, ci trebuie racordate – în mod obligatoriu – la coșuri din zidărie de cărămidă. De asemenea, la trecerea prin planșee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereții coșului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minimum 25 cm. Pe porțiunea din spațiul podului, coșurile trebuie tencuite și văruite. De menționat mai este faptul că sobele metalice (fără acumulare de căldură) vor fi amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice, cât și burlanele, trebuie amplasate la distanță de cel puțin un metru față de pereții construiți din lemn, uși și alte elemente care se pot aprinde cu ușurință. Este interzisă aprinderea focului în sobe cu lichide inflamabile. Sobele trebuie supravegheate pe timpul utilizării, iar jarul și cenușa trebuie să fie aruncate în gropi special amenajate.
Pompierii recomandă arădenilor să nu depoziteze și nici să păstreze în locuințe, anexe gospodărești sau podurile caselor produse inflamabile și materiale textile combustibile, hârtie sau furaje pentru animale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!