ARAD. Inspectoratul Teritorial de Muncă alături de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă prezintă detaliat modul în care se face înregistrarea salariaților cu timp de muncă redus, în contextul aplicării acestei măsuri de urgență pentru unele sectoare. Astfel, pe paginile celor două instituții a fost publicat un ghid menit să îi ajute pe angajatori, pas cu pas, în completarea registrului de evidență a salariaților.
Modificarea normei
În ceea ce privește norma de muncă, autoritățile explică: „În cazul în care, anterior reducerii timpului de muncă, norma contractului de muncă era «Normă întreagă», se operează modificarea valorii «Tip normă» din «Normă întreagă» în «Cu timp parțial» și completarea informațiilor suplimentare necesare precizării normei: tip interval repartizare (ore/zi, ore/săptămână sau ore/lună) și timp muncă (număr
ore de lucru stabilit – pe zi, pe săptămână sau pe lună). În cazul în care, anterior reducerii timpului de muncă, norma contractului de muncă era normă «Cu timp parțial», se operează modificarea valorilor informațiilor care precizează norma: «Tip interval repartizare (ore/zi, ore/săptămână sau ore/lună) și timp muncă (număr ore de lucru stabilit – pe zi, pe săptămână sau pe lună) în sensul reducerii timpului de muncă efectiv lucrat”. Această modificare va fi înregistrată prin completarea textului „reducere timp muncă OUG 132/2020” în câmpul „Alte detalii”.
Salariul diminuat
„Înregistrarea salariului de bază lunar brut diminuat se face prin completarea salariului de bază brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă. Atenție! Nu se înregistrează indemnizația prevăzută de OUG nr. 132/2020, art. 1, alin. (4) de care beneficiază salariații afectați de măsura de reducere a timpului de muncă. Înregistrarea datei de la care se aplică reducerea timpului de muncă se realizează prin completarea câmpului «Data la care produce efecte». După ce v-ați asigurat că ați completat datele în mod corespunzător, generați registrul cu modificările aferente înregistrării reducerii timpului de muncă și transmiteți registrul astfel modificat, cel târziu în ziua anterioară datei de la care se aplică măsura de reducere a timpului de muncă”, se mai arată în Ghidul angajatorilor.
Încetarea modificărilor
În momentul în care încetează modificările contractuale, angajatorul va opera modificările astfel încât să se revină la durata de timp de muncă anterioară reducerii. Aceleași modificări vor fi operate și în ceea ce privește norma stabilită de angajator. „În vederea evidențierii încetării reducerii timpului de muncă în temeiul OUG 132/2020, veți explicita modificările de contract operate, prin completarea textului «Încetare reducere timp muncă OUG 132/2020» în câmpul «Alte detalii». Înregistrarea salariului de bază lunar brut restabilit se face prin completarea salariului de bază brut anterior reducerii timpului de muncă”, mai explică autoritățile.
Atenție la dată
„În sistemul privind Registrul General de Evidență a Salariaților, perioada de timp pentru care se aplică măsura de reducere a timpului de lucru este determinată de datele calendaristice care sunt completate în câmpul «Data la care produce efecte» în cursul modificării de contract pentru înregistrarea reducerii timpului de lucru, respectiv pentru înregistrarea încetării reducerii timpului de lucru. În consecință, se recomandă acordarea unei atenții deosebite completării corecte a acestor informații”, se subliniază în finalul Ghidului pentru angajatori.
Șomajul tehnic
Angajatorii pot decide, în continuare, să aplice măsura șomajului tehnic cu sprijin de la stat, în condițiile specifice instituite pe perioada stării de urgență. Măsura se aplică strict pe perioada stabilită prin deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Trimite articolul
XLa CTP Arad sa mergeti sa vedeti fostii colegi vatmani cat au incadrarea,jumatate de cat ar trebui sau au ceilalti vatmani din Oradea,Timisoara,Iasi si acum stiu de la Bucikuresti.Pai,mai nesimtitilor-alt vatman din tara ce face nu acelasi lucru?de ce discriminarea asta?de ce?nu va e rusine sa taiati bonurile sau somaj tehnic?va blestem sa muriti toti de foame,pilosilor,pup in-kurr-istilor,mita-spaga la sefi pt vagoane bune.